Δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας για εργαζόμενους πέραν των 63 ετών

Παραμένει όμως η στρέβλωση με το ανεργιακό και το πέναλτι του 12%

 

Δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας αποκτούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά την πίεση των κομμάτων, η κυβέρνηση δεν συναίνεσε στην απάλειψη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για το επίδομα ασθενείας, αλλά ούτε στη διόρθωση των υπόλοιπων στρεβλώσεων που υπάρχουν σε βάρος της πιο πάνω ομάδας και αφορούν κυρίως τον αποκλεισμό τους από το ανεργιακό επίδομα και το πέναλτι του 12%.

Οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 63ο έτος να έχουν πρόσβαση στο επίδομα ασθενείας, είναι οι ακόλουθες:

• Να ασκούν ασφαλιστέα απασχόληση, η οποία να μην έχει τερματιστεί αμέσως πριν από την έναρξη της περιόδου διακοπής της απασχόλησής τους λόγω ανικανότητας για εργασία και

• Να έχουν συμπληρώσει αμέσως πριν από την έναρξη της εν λόγω περιόδου τουλάχιστον 13 συναπτές εβδομάδες απασχόλησης για τις οποίες έχουν καταβάλει εισφορές ίσες τουλάχιστον με 13 φορές τις βασικές ασφαλιστέες αποδοχές.

Σημειώνεται ότι με τις πιο πάνω προϋποθέσεις εκατοντάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μείνουν εκτός. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Βουλή επιχείρησε παλαιότερα να απαλείψει τις δύο προϋποθέσεις, αλλά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έκανε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy