Δικαίωμα στην ελπίδα

Της Ελένης Μαύρου

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποχρεωθεί να αναθεωρήσουμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα.

Μια -πρωτοφανής για την εποχή μας- πανδημία, μια νέα οικονομική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μια ήπειρο που έχει πληρώσει αιματηρά αιώνες συγκρούσεων και ανταγωνισμών, με αποκορύφωμα το μακελειό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πόσες φορές δεν διερωτηθήκαμε πώς θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη; Μια ήπειρος όπου τις διαφορές γλώσσας, θρησκείας, παραδόσεων θα ξεπερνούσε η επικοινωνία και ο διάλογος. Μια ήπειρος που θα χωρούσε τις διαφορετικές ιδέες, συνήθειες, επιδιώξεις και θα έχτιζε πάνω στη συναίνεση και την αλληλεγγύη. Μια ήπειρος που θα αξιοποιούσε τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματά της για να διασφαλίσει σε όλους καλύτερη παιδεία, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα περιβάλλον πιο καθαρό, σεβασμό στη φύση.

Αν αυτό έμοιαζε δύσκολο μέχρι πρότινος, φαντάζει πλέον σχεδόν αδύνατο μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο «νέος πόλεμος στην Ευρώπη».

Δυστυχώς, η λογική του διαλόγου και του κατευνασμού δίνει τη θέση της σε αυτή της ισχύος και της αποτροπής. Η επαναφορά όμως ενός Ψυχρού Πολέμου δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης. Ένα σενάριο όπου οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο δεν έχουν καμία αξία είναι εφιαλτικό. Ένας πόλεμος, όποιες και αν είναι οι αιτίες ή οι αιτιάσεις που επιστρατεύονται για τη δικαιολόγησή του, έχει μεγάλο κόστος: ανθρώπινες ζωές χάνονται, χιλιάδες ή και εκατομμύρια γίνονται πρόσφυγες, ολόκληρες περιοχές ή και χώρες γίνονται συντρίμμια.

Ο μόνος κερδισμένος, προς το παρόν, φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ. Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης Ε.Ε. και Ρωσίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (κυρώσεις, ματαίωση Nord Stream 2, προσπάθεια απεξάρτησης γενικά της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) οδηγεί ήδη τα ευρωπαϊκά κράτη στην αγορά πιο ακριβού φυσικού αερίου και πετρελαίου, εν πολλοίς από τις ΗΠΑ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται, ενώ οι δαπάνες των στρατιωτικών εξοπλισμών αυξάνονται κατακόρυφα. Έστω και αν κατά βάθος πολλοί κατανοούν, ακόμα και αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ότι η επιβίωση της Ευρώπης εξαρτάται από την αμφισβήτηση της επικυριαρχίας των ΗΠΑ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και όσων ακολούθησαν είναι πλέον αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ανέλαβε το ρόλο αιχμής εξυπηρετώντας τα αμερικανικά σχέδια. Οι λαοί πληρώνουν ήδη ακριβά το τίμημα. Αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου, αυξημένες τιμές σε όλη την έκταση της παραγωγής, ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Η ματαίωση των προσδοκιών ροκανίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας προσθέτοντας έτσι ακόμα ένα πρόβλημα.

Ο φόβος για το σήμερα και η αγωνία για το αύριο είναι σήμερα τα κυρίαρχα συναισθήματα. Αγωνία για το αν θα γίνει κάποτε δυνατό και πώς να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη, να ανασάνουν οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση από τις διαδοχικές κρίσεις, να έχουν προοπτική οι νέοι άνθρωποι.

Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στο φόβο να κυριαρχήσει. Στο σκοτάδι του πολέμου και της εξαθλίωσης φως μπορούν να ρίξουν μόνο οι συλλογικοί αγώνες για να επικρατήσουν οι μεγάλες πανανθρώπινες αξίες: ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy