Δικαστικές διαδικασίες κατά των πύργων σε εξέλιξη

«Δεν έχουν θέση στην πόλη μας τα ψηλά γυάλινα κτίρια»

Ήδη τρέχουν οι δικαστικές διαδικασίες κατά πύργων στη Λεμεσό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Χαραυγής». Από πλευράς του το ΕΤΕΚ σε μελέτη του διαπιστώνει ότι παρατηρείται έλλειψη σαφούς και αιτιολογημένης πολιτικής για τα ψηλά κτίρια στο κυπριακό πολεοδομικό κανονιστικό πλαίσιο στη βάση περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών ή ακόμα και οικονομικών κριτηρίων. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο, σε μια νέα του μελέτη ο Henrik Schoenefeldt, καθηγητής Αειφόρου Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, αποδομεί τα ψηλά γυάλινα κτίρια που κατέκλυσαν τον κόσμο. Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ακαδημαϊκό περιοδικό Conversation ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, «οι ουρανοξύστες από γυαλί και χάλυβα δεν έχουν θέση στην πόλη μας και στη Γη πλέον».

Ο δήμαρχος της μεγαλούπολης υποστήριξε ότι ο ενεργειακά αναποτελεσματικός σχεδιασμός των ουρανοξυστών συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, επεσήμανε ο Schoenefeldt, ο κλιματισμός έδωσε τη δυνατότητα όπως οι ουρανοξύστες αποτελούν πρότυπο για αναπτύξεις ψηλών κτιρίων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, όπως το Ντουμπάι και το Σίδνεϊ. Όμως υπογραμμίζει ότι οι μελέτες καταδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από κλιματιζόμενα γραφεία είναι 60% υψηλότερες από εκείνες σε γραφεία με φυσικό ή μηχανικό αερισμό.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι αν οι αρχιτέκτονες είχαν δώσει περισσότερη σημασία στις δυσκολίες που δημιουργούνται στη χρήση του γυαλιού σε κτίρια, θα μπορούσε να αποφευχθεί η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι σύγχρονοι γυάλινοι ουρανοξύστες. Στην Κύπρο, οι ψηλοί πύργοι με το γυαλί ως ένα από τα κύρια υλικά δόμησής τους άρχισαν να εξαπλώνονται τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες πολιτών για τις διαδικασίες που ακολουθούνται είναι διάχυτες, ενώ οι φωνές που διαφωνούν όλο και πληθαίνουν. Η νέα γενιά σύμφωνα με έρευνα των μαθητών του Λανιτείου Λυκείου, που παρουσίασε σε ρεπορτάζ της η «Χαραυγή», αναδεικνύει τα προβλήματα των ψηλών κτιρίων και θεωρεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται υποθηκεύουν τη μελλοντική τους ζωή και εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές βλέπουν μια τακτική της εξουσίας απέναντι στη νέα γενιά και τους πολίτες γενικότερα που αγνοεί τα «θέλω» τους. Στη μελέτη τους αντιπαραβάλλουν την πιθανή ροή χρήματος με την πολιτική των ψηλών κτιρίων με τη δυσμενή θέση στην οποία ήδη άρχισαν να βρίσκονται οι μεγάλες μάζες, εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής για τον ντόπιο πληθυσμό, όπως διαπιστώθηκε και με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια στα διαμερίσματα και τις κατοικίες μέσης ποιότητας, τα οποία βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές, αυξήθηκαν μέχρι 70% περίπου.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy