Δίκη Χρυσής Αυγής: Ατράνταχτα στοιχεία για το ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης

Ατράνταχτα στοιχεία για το ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης. Η εκτίμηση είναι πως η ιστορικής σημασίας δίκη θα ολοκληρωθεί εντός του 2019

Αθήνα, της Ειρήνης Προμπονά

 

Αυτό που αποδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είναι η τέλεση πλήθους κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων στα πλαίσια δομημένης εγκληματικής οργάνωσης. Αποκαλύπτονται ακόμα και οι σχέσεις μεταξύ μέρους της ελληνικής αστυνομίας και των χρυσαυγιτών

Αν υπήρχε κάτι που προβλήθηκε στο δικαστήριο και σόκαρε ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη ήταν η εκπαίδευση ανήλικων παιδιών, ενδεχομένως παιδιών συγγενικών προσώπων του Παππά, στη ναζιστική ιδεολογία και στην εκμάθηση του ναζιστικού χαιρετισμού

Τρία χρόνια μετά την έναρξή της στις 20 Απριλίου 2015, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» μπαίνει στην τελική της ευθεία. Μια ογκώδης δικογραφία που περιλαμβάνει, εκτός από την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κι ένα πλήθος ακόμα συνεκδικαζόμενων υποθέσεων που σχετίζονται με επιθέσεις της οργάνωσης, ολοκληρώνεται βήμα-βήμα.

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δικαστήριο είναι συντριπτικά εναντίον της Χρυσής Αυγής, μέλη και στελέχη της οποίας αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής της ομάδας του 2012, πρωτοκλασάτα στελέχη της καθώς και ο αρχηγός της. Η εκτίμηση είναι πως η ιστορικής σημασίας δίκη θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

dikiHrisiAvgis3

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, όσοι είχαν κληθεί από το δικαστήριο και εκείνοι που κάλεσε επιπλέον η πολιτική αγωγή, συνολικά 140 άτομα. Σημαντικές υπήρξαν οι καταθέσεις των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, όλοι πρώην μέλη της οργάνωσης, όπου οι προσπάθειες της υπεράσπισης να μην καταθέσουν σε καθεστώς προστασίας, έπεσαν στο κενό.

Η προβολή οπτικοακουστικού υλικού και η ανάγνωση εγγράφων απ’ τη λίστα των αναγνωστέων παρείχαν στο δικαστήριο ατράνταχτα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις καταθέσεις των μαρτύρων. Μέσα από τους ψηφιακούς δίσκους, τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες και τα sms, τα βίντεο με τις ομιλίες στελεχών της ΧΑ αποκαλύφθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με τον πιο γλαφυρό τρόπο, από υλικό που προέρχεται από την ίδια τη ΧΑ και τη δράση της, το αποκρουστικό πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Με λίγα λόγια αυτό που αποδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είναι η τέλεση πλήθους κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων στα πλαίσια δομημένης εγκληματικής οργάνωσης. Αποκαλύπτονται ακόμα και οι σχέσεις μεταξύ μέρους της ελληνικής αστυνομίας και των χρυσαυγιτών.

dikiHrisiAvgis4

Όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, από τ’ αναγνωστέα έγγραφα αποδεικνύεται ο οργανωμένος χαρακτήρας της συγκεκριμένης επίθεσης. Μέσα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και γραπτά μηνύματα, προέκυψε η συγκέντρωσή τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας και η οργανωμένη μετάβαση και δράση τους στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης τον Σεπτέμβριο του 2013. Από την εξέταση των τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε και η στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι και κατηγορούμενοι, γεγονός που δείχνει και τον οργανωμένο χαρακτήρα της δολοφονίας.

Συντριπτικά άλλωστε ήταν και τα στοιχεία που προέκυψαν και για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και για την επίθεση εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών, με τον κατηγορούμενο βουλευτή Ι. Λαγό να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στη λήψη αποφάσεων.

 

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ο ψηφιακός δίσκος Παππά και το κρυφό καταστατικό της οργάνωσης

Κατά την εξέταση των αναγνωστέων εγγράφων στο δικαστήριο δεν ήταν λίγες οι φορές που όσοι βρέθηκαν στο ακροατήριο έμειναν άφωνοι από το περιεχόμενο των βίντεο που προβλήθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και που, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τη μόνιμη επωδό στελεχών της οργάνωσης πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί «ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα».

hrisiavgi

Στα γραφεία του… «νόμιμου πολιτικού κόμματος» στη Λ. Μεσογείων, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από βίντεο που έχει τραβήξει με το κινητό του ο Ι. Καζαντζόγλου, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία Π. Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και από φωτογραφίες, διακρίνονται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενισχυμένοι από καρφιά, ώστε να αυξάνεται η δολοφονική ισχύ της έκρηξής τους με σκοπό, αν αυτοί χρησιμοποιηθούν, ο αριθμός των θυμάτων να είναι το δυνατόν μεγαλύτερος και οι βλάβες που θα προκληθούν, σοβαρές. Στον εξοπλισμό προστίθενται ναυτικές φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, αλλά και φορητοί ασύρματοι.

Από το υλικό του ψηφιακού δίσκου του Χρ. Παππά, Νο 2 της οργάνωσης, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αν υποθέσουμε πως υπήρχε έστω και η παραμικρή αμφιβολία για τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη της οργάνωσης, αυτή διαλύθηκε. Από το υλικό αποδεικνύονται οι επαφές του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης με «σημαίνοντα» πρόσωπα, όπως είναι ο Βέλγος ναζιστής και στρατηγός των SS, Λεόν Ντεγκρέλ, η σκηνοθέτιδα του Γ΄ Ράιχ, Λένι Ρίφενσταλ, αλλά και οι επαφές που διατηρούσε ο Παππάς με τον «Περίανδρο» (επίθεση Δ. Κουσουρή) την περίοδο που εκείνος ήταν φυγόδικος. Σοκαριστική για την κοινή γνώμη ήταν η εκπαίδευση ανήλικων παιδιών, ενδεχομένως παιδιά συγγενικών  προσώπων του Παππά, στη ναζιστική ιδεολογία και στην εκμάθηση του ναζιστικού χαιρετισμού. Δεν υπήρχε τίποτα πιο τρομακτικό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου απ’ το ν’ ακούγονται χαριτωμένες παιδικές φωνές να φωνάζουν “Heil Hitler!” με την προτροπή του κατηγορούμενου Χρ. Παππά να φωνάξουν «πιο δυνατά» προτάσσοντας το χέρι σε χαιρετισμό και επευφημώντας τα!

Τέλος, σημαντική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου, μετά και από σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, να αναγνωστεί στο δικαστήριο το κρυφό Καταστατικό της ΧΑ το οποίο προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, καταρρίπτοντας έτσι έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης που αμφισβητούσε τη γνησιότητά του, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο το εθνικοσοσιαλιστικό περιεχόμενο του καταστατικού.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο πλήθος αναφορών στον εθνικοσοσιαλισμό στα βίντεο που προβλήθηκαν στο ακροατήριο και πρότεινε την απόρριψη της ένστασης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι του Ν. Μιχαλολιάκου. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι το εν λόγω έγγραφο, που αφορά τον ιδεολογικό χαρακτήρα της οργάνωσης ο οποίος δεν ελέγχεται ποινικά, θα συνεκτιμηθεί μαζί με όλα τα αποδεικτικά μέσα στο τέλος της διαδικασίας.

Από το καταστατικό, όπως και από αναφορές που γίνονται σε υλικό που παρουσιάστηκε από τον ψηφιακό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, προκύπτει η στρατιωτική δομή και η ιεραρχία της οργάνωσης, η εκπαίδευση και αμφίεση, η πίστη στα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και ο θαυμασμός στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, καθώς και η αδιαμφισβήτητη και απαραβίαστη «Αρχή του Αρχηγού».

 

Παράλληλα γεγονότα με τη δίκη

Η ΧΑ προσπάθησε να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω των δολοφονικών επιθέσεών της προσπαθώντας να δείξει στα μέλη της πως τα τάγματα εφόδου είναι παρόντα και ενεργά.

ÁÈÇÍÁ - ÄÉÊÇ ÔÇÓ "×ÑÕÓÇÓ ÁÕÃÇÓ" / ÁÊÑÏÁÌÁÔÉÊÇ ÄÉÁÄÉÊÁÓÉÁ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Δύο γυναίκες δικηγόροι βρέθηκαν στο στόχαστρο. Η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος της ομάδας της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, και η Ελευθερία Τομπατζόγλου, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα.

Η πρώτη δέχτηκε επίθεση την ώρα που κατέβαινε από το λεωφορείο στο Εφετείο για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία την 1η Νοεμβρίου 2017, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, ενώ η δεύτερη τραυματίστηκε με λοστό στο κεφάλι από μέλη του τάγματος εφόδου κατά την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα» στις 25 Φεβρουαρίου 2018, όπου τραυματίστηκαν τρία ακόμα άτομα. Τα θύματα αναγνώρισαν και στις δύο περιπτώσεις στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης ως επικεφαλής της επίθεσης.

Επιθέσεις δέχτηκαν και μετανάστες εργάτες γης στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο δεν ήταν λίγες και οι καταδίκες μελών και στελεχών της οργάνωσης για διάφορα αδικήματα και επιθέσεις που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, όπως αυτή του Ηλία Κασιδιάρη για διέγερση σε βία εναντίον Ρομά στον Ασπρόπυργο, αλλά και του ίδιου του αρχηγού της ΧΑ για την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σε δημόσια ομιλία του το 2011.

Από τα παράλληλα γεγονότα δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο «δηλητηριώδες» χρυσαυγίτικο σόου του τέως βουλευτή Μπαρμπαρούση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το Μακεδονικό, όπου κάλεσε το στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας μάλιστα «τα κεφάλια τους στις Πρέσπες», με την ελληνική δικαιοσύνη να φέρεται μάλλον με επιείκεια σε κάποιον που είναι ήδη υπόδικος για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης με βαριές κατηγορίες και επιπλέον κατηγορείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.

Η πίεση που ασκείται στη ΧΑ απ’ όσα προκύπτουν στο δικαστήριο, η   αναταραχή που προκαλείται στο εσωτερικό της και η διάλυση που προκαλείται στην οργάνωση είναι εμφανής. Βουλευτές και ευρωβουλευτές παραιτήθηκαν, γραφεία ανά την επικράτεια έκλεισαν.

Η τελευταία δικάσιμος πριν τη διακοπή λόγω θέρους έχει οριστεί η 23η Ιουλίου, με την πολιτική αγωγή να έχει προσκομίσει εξαιρετικά σημαντικά αναγνωστέα έγγραφα. Ήδη έχουν δοθεί οι δικάσιμες του Σεπτεμβρίου και η ώρα των απολογιών των κατηγορουμένων δεν θ’ αργήσει. Τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν το αυτονόητο. Να δικαιωθούν. Και τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά εναντίον της οργάνωσης αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του ναζισμού, που εμφανίζεται αποκρουστικό κάτω από τον κοινοβουλευτικό μανδύα που έχει ενδυθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy