Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Λαγός στο εδώλιο – Ο οργανωτής των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής

Η δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα προχωρά. Η μία δικάσιμος μετά την άλλη αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού στο εδώλιο κάθονται πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου, πρώην, τέως και νυν.

Από τα ελλαδικά ΜΜΕ, και ιδιαίτερα από το JailGoldenDawn που παρακολουθεί και αναμεταδίδει αδιαλείπτως τις δικάσιμους, πότε στο Εφετείο Αθηνών και πότε στις φυλακές Κορυδαλλού, το κείμενο που ακολουθεί και αφορά την κατάθεση του πρώην βουλευτή Πειραιά της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Λαγός ήταν σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου, ο οποίος και τον διόρισε στο Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Ήταν το στέλεχος της Χρυσής Αυγής που, με εντολή Αρχηγού, είχε διοριστεί -εκτός από περιφερειάρχης Πειραιά (τοπικές Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Σαλαμίνας)- «υπεύθυνος της οργάνωσης του κινήματος πανελλαδικά», όπως προκύπτει από βίντεο συνδιάσκεψης της οργάνωσης (σκληρός δίσκος Μιχαλολιάκου). Σύμφωνα με τον Μίχο, ο Λαγός ήταν ο άνθρωπος που παραλάμβανε τις έγγραφες αναφορές όλων των τοπικών οργανώσεων και περιφερειών πανελλαδικά, ενώ ο ίδιος αναφερόταν απευθείας στον Μιχαλολιάκο. Ο Λαγός ήταν ακόμα πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι τα δικά του πειθαρχικά παραπτώματα ανήκαν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Μιχαλολιάκου.

Ο Λαγός εμπλέκεται και στις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, αλλά και σε πολλές από τις συσχετισμένες, είτε ως ο περιφερειάρχης που ενορχήστρωσε και ενέκρινε τις επιθέσεις είτε ακόμα και ως φυσικός αυτουργός. Μια από αυτές, η επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Image result for δίκη χρυσης αυγής λαγός

Αιγύπτιοι αλιεργάτες (12/6/2012):

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση, το απόγευμα της 11/6/2012, ο Λαγός δίνει ομιλία σε καφετέρια στο Πέραμα, όπου προαναγγέλλει τους στόχους της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες λέει: «…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…»

Στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και συγκεκριμένα στην απολογία Μίχου, προέκυψε ότι ο Λαγός παραδέχτηκε στον συγκατηγορούμενό του ότι την επίθεση την έκαναν Χρυσαυγίτες, που μάλιστα φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής. Ο Λαγός είπε στον Μίχο ότι «έγινε μαλακία», αλλά στην πρόσκληση Μίχου να υπάρξουν διαγραφές ποτέ δεν έδιωξε τον Πανταζή, που ήταν ήδη ενεργός στη Χρυσή Αυγή.

Ο Λαγός οργάνωσε την επίθεση στο συνεργείο αφισοκόλλησης των κομμουνιστών συνδικαλιστών, όπως προκύπτει από τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις του.

Στις 8/8/13 επισκέφθηκε τη Ζώνη μαζί με τον Παναγιώταρο και τον Μίχο και προανήγγειλε την επίθεση.

Το βράδυ της επίθεσης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Πανταζή (ο οποίος χρησιμοποιούσε το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του). Τα μηνύματά του στον Πατέλη δείχνουν γνώση και έγκριση της επίθεσης πριν αυτή συμβεί, γνώση κατά τη διάρκειά της και εντολή τερματισμού, ενώ μετά επαίρεται για το αποτέλεσμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δεβελέκο.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών Λαγού με Πατέλη και Μιχαλολιάκο, μετά τα μεσάνυχτα της 17 προς 18/9, ο Λαγός στις απολογίες του ανέφερε ότι δεν αφορούσαν τη δολοφονία Φύσσα. Όμως τόσο από βίντεο όσο και από τις απολογίες Σταμπέλου και Πατέλη προέκυψε ότι ο Λαγός μίλησε ακριβώς για αυτό το θέμα.

Image result for δίκη χρυσης αυγής λαγός

«Εκδρομές» και «χαστούκια» η εκπαίδευση και οι επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου

Ο Γιάννης Λαγός απολογήθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο. Η παρουσία υποστηρικτών που τον υποδέχθηκαν μάλιστα με χειροκροτήματα κατά την αποχώρησή του από το εδώλιο ταίριαζε με τη μάλλον ορμητική παρουσία του κατά την απολογία: δεν απολογήθηκε καθόλου για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, που έχει κάνει πολλούς από τους προηγούμενους κατηγορούμενους να επιδοθούν σε αυτοεξευτελιστικές ακροβασίες προκειμένου να απολογηθούν, υποστήριξε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, παρά την αποχώρηση, και έβγαλε έναν μακροσκελή λόγο εναντίον του δικαστηρίου, χωρίς διακοπή. Δήλωσε ότι οι χρυσαυγίτες έκαναν «εκδρομές» στις «εθνικιστικές κατασκηνώσεις» που εκπαιδεύονταν και αναφερόμενος στις επιθέσεις των ταγμάτων ασφαλείας υποστήριξε ότι είχαν πέσει μερικά «χαστούκια».

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την απολογία του είναι η πλήρης στήριξη στη γραμμή Μιχαλολιάκου για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα. Η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, είχε ισχυριστεί στο δικαστήριο πως ο Μιχαλολιάκος δεν έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα παρά την επόμενη μέρα. Αυτό ειπώθηκε σε πείσμα κάθε λογικής αλλά και ισχυρισμών άλλων κατηγορουμένων που είχαν ήδη διατυπωθεί στο δικαστήριο. Ο Λαγός κατέθεσε στην ίδια γραμμή, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι ήταν έμπιστος του αρχηγού, επικεφαλής της ασφάλειάς του, μίλησαν μεν το βράδυ της δολοφονίας, αλλά μόνο για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας! Δεν του ανέφερε τίποτα για τη δολοφονία, επειδή δεν είχε ακόμα διαπιστωθεί τίποτα με βεβαιότητα, κατά τη δήλωσή του.

Την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή την απέδωσε σε πολιτικές διαφωνίες με το κόμμα και μάλιστα διευκρίνισε ότι εννοεί πως o ίδιος ανήκει σε αυτούς που ήθελαν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματος, σε άτομα που θα είχαν πατριωτικές ευαισθησίες, «ακόμα και από την Αριστερά», που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο οι ίδιοι, αλλά θα αντιμετώπιζαν με ευαισθησία «τη λαίλαπα της λαθρομετανάστευσης. Θεωρούσα ότι έπρεπε να αποταθούμε σε άλλη ομάδα ανθρώπων, να γίνει ένα άνοιγμα, επειδή βλέπουμε την πατρίδα μας να κινδυνεύει. Όχι δηλ. μόνο πατριώτες, αλλά που θα ήθελαν να αντισταθούν στα όσα συμβαίνουν, στη λαίλαπα των λαθρομεταναστών. Θα έπρεπε να κάνουμε ένα άνοιγμα σε ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε εμείς, αλλά θα ήθελαν να αντισταθούν και από άλλους χώρους. Ακόμα και αριστεροί».

 

Η δύσκολη στιγμή της δίκης

Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της δίκης ήταν η παρακολούθηση ενός εκτενούς λογύδριου του Λαγού για τη δυσπιστία του προς το δικαστήριο και την «αστική δικαιοσύνη». Εξήγησε ότι υπάρχει μια σκευωρία εναντίον της Χρυσής Αυγής, την οποία το δικαστήριο δεν διερευνά, ως εκ τούτου δεν έχει καμία εμπιστοσύνη. Η πρόεδρος τον άφησε να ολοκληρώσει, χωρίς αυτή τη φορά να ζητήσει από τον κατηγορούμενο να περιοριστεί μόνο στο κατηγορητήριο και τις ερωτήσεις της έδρας, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Όσο δύσκολο και αν ήταν να παρακολουθεί κανείς μία ομιλία που έδινε την εντύπωση ότι έχει μεταφερθεί σε κάποια τοπική της Χρυσής Αυγής και ακούει το κήρυγμα σε συνδυασμό με τη φυσική παρουσία του χρυσαυγίτη βουλευτή, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η στάση του δικαστηρίου γενικά είναι να αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση που θα έδινε λαβή στους χρυσαυγίτες να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματά τους.

«Μας τραβολογάτε εδώ και εξίμισι χρόνια να απολογηθούμε για βεγγαλικά. Δεν αποδέχομαι, γι’ αυτό, την ελληνική δικαιοσύνη. Θα τα ξαναπώ. Δεν τα αποδέχομαι. Έρχομαι εδώ μόνο και μόνο να μην πει κανείς ότι το απέφυγα. Θα ήθελα να δω την έδρα του δικαστηρίου αν ήταν εδώ ακροαριστεροί με καλάσνικοφ…»

Εκδρομές

Παρά τις δεκάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν χρυσαυγίτες να παρελαύνουν ομοιόμορφα ντυμένοι και να υπακούν σε παραγγέλματα, ο Λαγός δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, ισχυριζόμενος ότι στις κινητοποιήσεις τους υπήρχαν «άνθρωποι με κοιλιά και σημαιάκια» που περπατούσαν ανομοιόμορφα.

Μπορεί να μην έδειξε το ίδιο απογοητευμένος με τον Κασιδιάρη, που είχε δηλώσει ότι απογοητεύτηκε όταν προσπάθησε στο Μελιγαλά να οδηγήσει τους χρυσαυγίτες με βηματισμό, αλλά αναφερόμενος στις «εθνικιστικές κατασκηνώσεις» και στις εκπαιδεύσεις με όπλα, η απάντησή του ήταν εξίσου… πειστική με του Κασιδιάρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι έκαναν παιχνίδια στη θάλασσα.

«Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν εκδρομή. Δεν έχω δει σε φωτογραφίες αυτές κάποιον να σφάζει, είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε ως εγκληματική οργάνωση με φωτογραφίες; Αν ήταν ακροαριστερή οργάνωση θα είχε καταπέσει αυτό».

Η «ιδεολογική μάχη» και τα «χαστούκια» που ανοίγουν κεφάλια

Για τη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ το 2013, ο Λαγός ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για «ιδεολογική μάχη» και «συνηθισμένο συμβάν μεταξύ οπαδών πολιτικών κομμάτων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, του οποίου το κεφάλι άνοιξαν οι χρυσαυγίτες.

«Οι κομμουνιστές στο Πέραμα είχαν μάθει να κάνουν ό,τι θέλουν, έσβηναν τα συνθήματα μας γιατί δεν τους άρεσε και εμείς μετά σβήναμε συνθήματα τους και κατεβάζαμε αφίσες. Ήταν μια ιδεολογική μάχη. Και μας λένε ότι έγινε δολοφονική επίθεση σε κάποιον που βαράει με καδρόνια. Εγώ έχω δει τον Πουλικόγιαννη σε άλλα 20 επεισόδια. Και οι χρυσαυγίτες τραυματίστηκαν, αλλά δεν βγήκαν τα παιδιά της Χ.Α. για να παρουσιάσουν ιατρικές γνωματεύσεις».

Ερωτηθείς για όσα είπε, όπως για παράδειγμα «ισοπεδωθήκανε και τα 45 άτομα που ήταν εκεί πέρα, τους λιώσαμε, τους λιώσαμε», ο Λαγός έκανε λόγο για «χαστούκια» που έριξαν οι χρυσαυγίτες ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας. «Είπα ότι έπεσαν κάποια χαστούκια. Είχα πει ότι σε συμπλοκή με το ΚΚΕ δεν θα στεναχωριόμουν αν οι χρυσαυγίτες αμύνονταν και του ΚΚΕ έτρωγαν πέντε χαστούκια»…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy