ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Οικολόγοι θέλουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη

Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε το θέμα αυτό και κατά τις επαφές που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα.

Αναφερόμενος στη ψεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα υπάρξει εξέλιξη στο κυπριακό πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλη.

 

Φαίνεται ότι επιδεινώνεται η σχέση Κύπρου-Τουρκίας και το να υπάρξει προσφυγή στην Χάγη, είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να γίνει, σχολίασε ο Γιώργος Περδίκης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε μάλιστα ότι άργησε η κυβέρνηση να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ευχήθηκε επίσης να μην περάσουν 8 μήνες να αντιδράσει η κυβέρνηση και στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Όσον αφορά στο κυπριακό ο κύριος Περδίκης είπε ότι από την ενημέρωση που έγινε χθες στο εθνικό, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ότι η συνάντηση του Βερολίνου έγινε για να ικανοποιηθούν οι ατζέντες των πρωταγωνιστών της.

 

Το ΔΗΚΟ συμφωνεί η κυβέρνηση να προσφύγει στη Χάγη για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει σχετική εισήγηση αφού το δίκαιο είναι με το μέρος της κυπριακής δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κύριος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι φέρει ευθύνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης του κυπριακού.

Χαρακτήρισε μάλιστα απίθανο, όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, η Τουρκία να συζητήσει ξανά λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κύριος Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος πως θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, εξαιτίας της τουρκικής στάσης.
Επανέλαβε δε την διαφωνία του με το πλαίσιο Γκουτέρες και τόνισε ότι πλέον πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

 

Σωστά η κυβέρνηση προσφεύγει στη Χάγη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο Γιώργος Λιλλίκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι εισηγήθηκε στο εθνικό όπως η κυβέρνηση συνάψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι τέτοια συμφωνία πρέπει να υπογράψουν και η Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Ο κύριος Λιλλίκας ανέφερε ότι αυτές οι συμφωνίες θα ήταν η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνει άτυπη πενταμερής αν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.

Ο κύριος Λιλλίκας είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας ότι το κυπριακό δεν μπορεί να συζητηθεί στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας.
Τέλος ζήτησε ειδική συνεδρία του εθνικού συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.