Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για το ΓεΣΥ  

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Αν και η χθεσινή συνάντηση ήταν πολύωρη και απαντήθηκαν ερωτήματα και διευκρινίσεις, εντούτοις οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βρεθούν εκ νέου. Ωστόσο τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αντιδρούν με την πιθανότητα παροχής εγγυήσεων 70 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το ΑΚΕΛ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Γιώργου Λουκαΐδη, αναφέρει ότι κάποιες ηγεσίες κομμάτων πολέμησαν και θα συνεχίσουν να πολεμούν το ΓεΣΥ, ώστε να επιφέρουν αλλαγές και να εισαγάγουν ένα πολυασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι «η αύξηση των εσόδων του ΟΑΥ με τη χορηγία 70 εκατ. ευρώ από το κράτος, συγκρούεται με το νόμο για το ΓεΣΥ που λέει ότι η πραγματική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη που καθορίστηκε στον σφαιρικό προϋπολογισμό για την ομάδα υπηρεσιών φροντίδας υγείας στην οποία αντιστοιχεί». Οι πολίτες, αναφέρει το κόμμα, έχουν κληθεί να καλύψουν τα ελλείμματα στα δημόσια νοσηλευτήρια «και δεν πρέπει να κληθούν να καλύψουν και τυχόν ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Προβληματισμό εκφράζει η ΕΔΕΚ για το ύψος της κρατικής εγγύησης που θα δοθεί στις ιδιωτικές κλινικές για ένταξη στο ΓεΣΥ.
Μιλώντας χθες στον «Άστρα», ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι δεν δίνεται η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί επιχορήγηση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Εξέφρασε μάλιστα τη θέση ότι μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, πρόσθεσε, θα είναι στα 140 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι αν διατηρηθούν αυτά τα ελλείμματα, θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο ΓεΣΥ με κίνδυνο κατάρρευσης τους συστήματος.
Πρόσθεσε ότι ενώ για τα δημόσια νοσηλευτήρια θα δίνεται οικονομική στήριξη μόνο για τα πρώτα 5 χρόνια, διερωτήθηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα παρέχεται εγγύηση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε φόβους ότι στο τέλος εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τις εγγυήσεις θα είναι οι πολίτες.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ως εγγύηση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν αντιμετωπίζει αρνητικά αυτό το δεδομένο, το οποίο προέκυψε, όπως είπε, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΙΝ.
Πρόσθεσε ότι το ποσό των 70 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που θα χρειαστεί.
Ο κ. Λουκαΐδης άφησε αιχμές για κόμματα τα οποία αντιδρούν με διαφόρους τρόπους σε σχέση με το ΓεΣΥ, λέγοντας ότι κάποιες ηγεσίες κομμάτων πολέμησαν και θα συνεχίσουν να πολεμούν το ΓεΣΥ, ώστε να επιφέρουν αλλαγές και να εισαγάγουν ένα πολυασφαλιστικό σύστημα.
Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται από κόμματα για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν το κράτος και οι πολίτες τα έξοδα, υπενθύμισε ότι αυτά τα κόμματα δεν δίστασαν να αφαιρέσουν με τη μεγαλύτερη ευκολία έσοδα από το κράτος ψηφίζοντας νομοσχέδια για απαλλαγές των εχόντων από διάφορα τέλη και οικονομικές υποχρεώσεις.

Απαντώντας στα κόμματα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επανέλαβε ότι η πρόνοια των 70 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί εάν και εφόσον ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ παρουσιάσει ελλείμματα. Εξήγησε ότι ο πραγματικός όγκος εργασίας των νοσηλευτηρίων θα διαφανεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει ο ΟΑΥ με έκαστο νοσηλευτήριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα χρήματα παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός υπολογίζει πως τα 400 περίπου εκατ. που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός αρκούν.

Ανανέωσαν ραντεβού ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ

Χθες οι κλινικάρχες έλαβαν απαντήσεις σε διαδικαστικά και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών τους και των αποζημιώσεων των γιατρών, πώς θα υποβάλλονται παράπονα κ.α., ενώ όπως πληροφορούμαστε το κλίμα ήταν θετικό με αρκετούς από τους κλινικάρχες να ικανοποιούνται με τις μέχρι σήμερα διευκρινίσεις. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, είπε ότι η σύσκεψη ήταν για να διευκρινίσουμε ερωτήματα. «Η διαδικασία και οι στόχοι της σύσκεψης ήταν προκαθορισμένοι, δεν ήταν για να γίνει διαπραγμάτευση ή διαβούλευση, αλλά για να διευκρινιστούν τα θέματα του μνημονίου. Ήταν μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, διευκρινίστηκαν αρκετά θέματα και κρίναμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε τη συζήτηση, την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε. Εξήγησε ότι το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο. «Το πλαίσιο θα μεταφραστεί σε επιμέρους συμβάσεις με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, που έχει μπροστά του δεκάδες σενάρια και που θέλουν να συζητήσουν. Το μνημόνιο συγκεκριμενοποιείται περαιτέρω στη σύμβαση, αλλά και η σύμβαση η ίδια είναι σε δεκάδες σενάρια. Άρα έχουμε πολλά να συζητήσουμε και αυτά συζητούμε», διευκρίνισε. Είναι γι’ αυτό που προβλέπεται και από το μνημόνιο το ίδιο, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, ότι η διαβούλευση θα μπει και στο κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη έχουν τεθεί κάτω θέματα διαδικασιών, το πώς θα λειτουργούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέσα σε περιβάλλον ΓεΣΥ και τι θα προβλέπεται.

Ελένη Κωνσταντίνου