Στις βασικές αρχές για την προώθηση της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ. Οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τον Υπουργό να δηλώνει πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να υπάρξει τελική πρόταση στο θέμα της μεταρρύθμισης. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της συγχώνευσης Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξήγησε πως οι βασικές αυτές αρχές πάνω στις οποίες υπάρχει κατάληξη είναι η μείωση των Δήμων έτσι ώστε με οικονομίες κλίμακος, με συγχωνεύσεις Δήμων να μπορέσουν να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους δημότες, η μεταβίβαση επιπρόσθετων εξουσιών προς τους Δήμους για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και να αποκτήσουν την διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική ανεξαρτησία για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δημοτών.

«Θα συνεχιστεί αυτή η διαβούλευση, πρόκειται για μια πολύπλοκη μεταρρύθμιση αλλά έχουμε κάθε καλή διάθεση και θέληση ως ΔΗΚΟ να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μας δώσει πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αξίζει στους Κύπριους πολίτες», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως μαζί με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προγραμματισμός είναι να γίνει άλλη μια μεταρρύθμιση που αφορά τη συγχώνευση Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών. Όπως είπε, σκοπός είναι στις μεθεπόμενες Δημοτικές Εκλογές και Ευρωεκλογές, να συμπέσει η ημερομηνία, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας μετά τη συνάντηση είπε πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι τόσο πολύπλευρη γιατί επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του κεντρικού κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας, με βάση την οποία οι επαρκείς υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται όσο πιο κοντά γίνεται στον πολίτη. Είναι αυτό, εξήγησε, που καθορίζει και η Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι πετυχημένες κοινωνίες, όπως τόνισε, είναι αυτές που έχουν πετυχημένες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει και η οικονομική αυτοτέλεια, και η διοικητική αυτοτέλεια και να δοθούν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, ενώ επεσήμανε πως η μείωση του αριθμού των Δήμων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαστική προϋπόθεση. Με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, εξήγησε, θα υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα που θα μπορεί να παρέχει επαρκώς αυτές τις υπηρεσίες στον πολίτη και με λιγότερο κόστος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσφορο έδαφος για προώθηση και ψήφιση της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης είπε πως ακριβώς επειδή είναι πολύπλευρη η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις χώρες που έγιναν μεταρρυθμίσεις, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία και Δανία, οι συζητήσεις διήρκησαν αρκετά χρόνια και ήταν μια αρκετά ωφέλιμη περίοδος. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει, από ότι κρίνεται και από τις διαβουλεύσεις που είχα και σήμερα με το ΔΗΚΟ», είπε.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο σχετικά με το ποιοι Δήμοι θα συγχωνευθούν και με ποιους καθώς και άλλες λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης είπε πως αν και δεν αρέσκεται στο να θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είπε πως πολύ σύντομα, εντός δύο μηνών ενδεχομένως, να υπάρξει έτοιμη πρόταση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης εκλογών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί καθώς συζητείται εδώ και χρόνια και είναι κάτι το οποίο επιζητούν και οι πολίτες. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αλλά διευκρίνισε πως σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.