ΔΗΚΟ: Με δυστοκία, αλλά πάνε για στήριξη Χριστοδουλίδη!

Αντιδρούν στη θέση ότι ο ρόλος του κόμματος θα είναι απλά υποστηρικτικός

 

Δεδομένη πρέπει πλέον να θεωρείται η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ. Την Τρίτη το βράδυ συνήλθε η Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, η οποία αν και δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις τροχιοδρόμησε τη διαδικασία για τη στήριξη του κ. Χριστοδουλίδη. Κι αυτό παρά το ότι, όπως γράψαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ, γνωρίζουν στο ΔΗΚΟ ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά υποψήφιος που προέρχεται από τον ΔΗΣΥ.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη Γραμματεία, όπως και η δυσφορία των μελών τόσο του Εκτελεστικού Γραφείου, όσο και μελών και ψηφοφόρων του κόμματος για την πρόθεση του κόμματος να στηρίξει τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένει συναγερμικός.

Μάλιστα, σημειώθηκε από μέλη της Γραμματείας ότι υπάρχει πρόβλημα και στη θέση που εξέφρασε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι σε περίπτωση συνεργασίας τους δεν θα θέλει να βγαίνουν μπροστά στελέχη του ΔΗΚΟ, των οποίων ο ρόλος τους θα είναι απλά υποστηρικτικός. Κι αυτό, όπως μας λέχθηκε από στελέχη του κόμματος, διότι ο κ. Χριστοδουλίδης θέλει να κρατήσει τη συναγερμική φυσιογνωμία του αφού ο πρώτιστος στόχος του είναι να ψαρέψει ψήφους από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ. Ωστόσο, στο ΔΗΚΟ επικρατεί η άποψη ότι το προεκλογικό πρόγραμμα που θα ετοιμάσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέσα στον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να εμβολιαστεί και με θέσεις του ΔΗΚΟ, προκειμένου η υποψηφιότητα να έχει πρόσβαση προς τον κόσμο του κόμματος.

Παράλληλα, με τις κινήσεις προσέγγισης του Ν. Χριστοδουλίδη, το ΔΗΚΟ δεν θα απορρίψει να συζητήσει με άλλους ανεξάρτητους υποψηφίους εφόσον αυτοί θα ζητήσουν συνάντηση, αλλά από δω και πέρα οι συναντήσεις θα γίνονται στην παρουσία της Γραμματείας και όχι μόνο του προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ωστόσο δεν θεωρείται ανεξάρτητος. Αποφασίστηκε επίσης ότι θα συνέλθει η Κ.Ε. του κόμματος στα μέσα Ιουνίου.

 

 

Στην τελική ευθεία το ΑΚΕΛ
Στο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, ολοκληρώνονται οι επαφές με τις Κομματικές Ομάδες Βάσης και την ίδια ώρα προετοιμάζονται για την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου και θα λάβει την τελική απόφαση. Ήδη έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος της Κ.Ε., η οποία θα ετοιμάσει την πρόταση προς τη Συνδιάσκεψη. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Α. Μαυρογιάννης πραγματοποιεί ήδη επαφές με παράγοντες, οι οποίοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες στα υπόλοιπα κόμματα με την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη ΔΗΠΑ να προβληματίζονται για τις αποφάσεις που θα πάρουν μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Μιχάλης Μιχαήλ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.