Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι για να μπορέσει να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος και να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο, θα πρέπει να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία αλλά και από την πλευρά των Η.Ε. θα πρέπει να επιρριφθεί πρώτα ευθύνη στην τουρκική πλευρά.

Μιλώντας στον Άστρα το μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου Γιώργος Σολωμού είπε ότι το θέμα είναι να εξευρεθεί συμφωνία στους όρους αναφοράς, αν και το ίδιο το κόμμα διαφωνεί με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά και με τις συγκλίσεις που είναι ο στυλοβάτης των όρων αναφοράς.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ δια της εκπροσώπου τύπου Μαρίας Παναγιώτου, δηλώνει στον Άστρα ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Η.Ε. και όχι να κάνει επιλεκτική αναφορά σε αυτά.

Για την ΕΔΕΚ, είπε, είναι σημαντικό τόσο η διαδικασία όσο και η βάση των συζητήσεων να είναι σε ξεκάθαρο πλαίσιο χωρίς ασάφειες και ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να επιμείνει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού με τη συμμετοχή και των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.