Έστησε δικό του «βασίλειο» το Υπ.Εξωτερικών: Αβέρτα προσλήψεις και αποσπάσεις

Αβέρτα προσλήψεις συμβούλων και αποσπάσεις από το Δημόσιο και Ημικρατικούς

Δικό του βασίλειο έστησε το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε αβέρτα προσλήψεις συμβούλων αλλά και αποσπάσεις από το Δημόσιο και Ημικρατικούς.

Πέραν από τις γνωστές περιπτώσεις του Γιώργου Λιλλήκα, Τάσου Τζιωνή και Βίκτωρα Παπαδόπουλου, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, έγιναν επίσης πολλοί διορισμοί προσωπικών συμβούλων του Υπουργού αλλά και αποσπάσεις από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσλήφθηκε επίσης σύμβουλος για να κάνει λόμπινγκ για «ενίσχυση της παρέμβασης της Κύπρου στο… αμερικανικό Κογκρέσο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε αίτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίων συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Από το σημείωμα το οποίο κατατέθηκε προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Οι απολαβές του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκου Κενεβέζου, είναι 135.385 ευρώ το χρόνο, ενώ του Πρέσβη στην Αγία Έδρα στο Βατικανό, Γιώργου Πουλίδη, είναι 140.142 ευρώ.

• Στους επίτιμους πρόξενους της Δημοκρατίας καταβάλλεται επίδομα συνολικού ύψους 81.000 ευρώ.

• Στη Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, στην οποία τοποθετήθηκε ως επικεφαλής ο Γιώργος Λιλλήκας, προσλήφθηκαν τρεις επιστημονικοί συνεργάτες με ετήσιες απολαβές 123.640 ευρώ.

• Προσλήφθηκε άλλος σύμβουλος για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ετήσιες απολαβές 18.000 ευρώ.

• Τροχοδρομείται η πρόσληψη συνεργατών για «τον καθορισμό εθνικής ταυτότητας για την Κύπρο (nation branding) και για το σχεδιασμό προώθησής της στο εξωτερικό», όπως αναφέρεται στο σημείωμα. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 90.000 ευρώ.

• Έγινε απόσπαση ενός λειτουργού του Ανοικτού Πανεπιστημίου (55.800 ευρώ), ενός λειτουργού του ΡΙΚ (33.300 ευρώ) και δύο λειτουργών του ΚΥΠΕ (84.600 ευρώ). Το συνολικό κόστος είναι 173.700 ευρώ.

• Στον προϋπολογισμό υπάρχουν κονδύλια ύψους 1.706.194 ευρώ για «διαφημίσεις, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα». Στο αίτημα – το οποίο είναι το πρώτο που κατατίθεται για φέτος– ζητείται η αποδέσμευση 744 ευρώ. Το ποσό είναι μικρό, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν αναφέρεται πού θα δαπανηθεί.

Σημειώνεται ότι πέραν από τα πιο πάνω, ο Υπουργός Εξωτερικών –όπως όλοι οι υπόλοιποι Υπουργοί και Υφυπουργοί– έχει στη διάθεσή του 62.000 ευρώ για προσλήψεις ειδικών συµβούλων – συνεργατών. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Νίκος Χριστοδουλίδης έπαιρνε άδεια από το Προεδρικό για μεγαλύτερο ποσό. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο η πιο πάνω πρακτική θα συνεχιστεί και με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Επισημαίνεται επίσης ότι το συνολικό κόστος για τους συμβούλους και τους νέους επιτρόπους που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι ο λόφος του Προεδρικού δεν χωράει πια τους πολλούς συμβούλους και για το λόγο αυτό δρομολογείται η ανέγερση νέων γραφείων και η ανακαίνιση υφιστάμενων, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.