Δικοινοτική δράση ενάντια στο άνοιγμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου της Τουρκίας

Δικοινοτική εκδήλωση κατά του ανοίγματος πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 2022 (6:00-7:00μ.μ.) έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας, στο Λήδρα Πάλλας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Άκκιουγιου, όπου η Τουρκία θα δημιουργήσει τον πυρηνικό σταθμό βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει όλους μας.

Οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αφού δεν απειλούν μονάχα το περιβάλλον αλλά κυρίως της υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών, μια πιθανή διαρροή θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους.

Ωστόσο οι έμμεσες συνέπειες είναι το ίδιο σημαντικές και επικίνδυνες. Η μόλυνση του περιβάλλοντος ( αέρα, εδάφους, νερού) στην περίπτωση ατυχήματος, θα επηρεάσει όχι μόνο την περιοχή του Άκκιουγιου. Η ραδιενέργεια μεταφέρεται επηρεάζοντας τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις.

Η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας της τραγωδίας στην Ιαπωνία, η οποία ακόμη υποφέρει από της συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη Φουκοσίμα , στις 11 Μαρτίου το 2011 και το χάος που προκλήθηκε από το τσουνάμι και τη διαρροή στο πυρηνικό σταθμό.

Η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί με δραματικό τρόπο ότι η πολυδιαφημιζόμενη ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Έτσι, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για μια νέα κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το μηδενισμό των πυρηνικών όπλων και πυρηνικών σταθμών.

Ιδιαίτερα σήμερα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο κίνδυνος και η απειλή των πυρηνικών είναι πιο αισθητά από ποτέ.

Δυστυχώς, ακόμα και μετά τα προαναφερθέντα δραματικά γεγονότα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκκιουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, απειλώντας έτσι την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε περίπτωση διαρροής από ατύχημα, θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής όλων των ζωντανών πλασμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, που συνέβηκε σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν πεθάνει και τόσοι άλλοι που ακόμη γεννιούνται νεκροί ή με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαναληφθεί ξανά το ίδιο λάθος. Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκκιουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα.

Τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν από μόνα τους περιβαλλοντική καταστροφή που θα διαρκέσει για αιώνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος διάθεσης τους, αφού ο κίνδυνος των διαρροών πάντοτε θα υπάρχει.

Το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος αυτό, ούτε το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εμείς ειλικρινά αναρωτιόμαστε, ποια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφός της;

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη ούτε καθαρή. Αναμφισβήτητα, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει υπερβαίνουν τα πλεονεκτήματα. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα είδη ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ανθρωπότητα σήμερα που η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί περιττή.

Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με την ύπαρξη και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Καλούμε όλους τους Κυπρίους να έρθουν με τα κεριά τους και ενωθούν μαζί μας στις 27 Απριλίου 2022 στις 6:00-7:00μ.μ. έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας, στο Λήδρα Πάλλας. Θα δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ…

Μην ξεχνάτε, η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη – όπως χθες ζήσαμε το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα αύριο μπορεί να είναι το Άκκιούγιου! Ο Πυρηνικός Σταθμός Ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για το Άκκιουγιου είναι μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας!

Ας υψώσουμε μαζί τη φωνή μας για το μέλλον των παιδιών μας…

Συνυπογράφουν

– AKEL/ ΑΚΕΛ

– Bağımsızlık Yolu

– Baraka Kültür Merkezi

– BES

– Bicommunal Choir for Peace in Cyprus – Lena Melanidou

– CYPRUS GREEN PARTY

-Cyprus Peace Council / Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης / Kibris Barış Konseyi

– Ecological Movement Cyprus

– FRIENDS OF AKAMAS

– G/c and T/c Teachers’ Platform “United Cyprus”

– Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği

– KTOEÖS

– KTÖS

– New Cyprus Association

– Sol Hareket

– ΠΕΟ/PEO

– Σύλλογος Διγλωσσίας Κύπρου / Kıbrıs İki Dillilik Derneği

– Yeşil Barış Hareketi/ Cyprus Green Action Group

– YKP

– ΕΔΟΝ /EDON

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy