Δικοινοτική εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά με ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα

Μια ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, που έγινε τον Απρίλη πριν 36 χρόνια, δημιούργησαν την Τετάρτη απόγευμα συμμετέχοντες σε εκδήλωση της Δικοινοτικής Δράσης ενάντια στα πυρηνικά στην πράσινη γραμμή, έξω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους με το άνοιγμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας.

Οι διοργανωτές τόνισαν σε Κοινή Διακήρυξη ότι το Άκκιουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή, όπως είπαν, όπου η Τουρκία θα δημιουργήσει τον πυρηνικό σταθμό, βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας και ότι ο σταθμός απειλεί την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η Κοινή Διακήρυξη διαβάστηκε στα ελληνικά και τουρκικά, καθώς οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δημιουργούσαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ, κρατώντας φαναράκια.


Μέλη οργανώσεων και κομμάτων κρατούσαν πανό που έλεγαν «Όχι στα πυρηνικά» και «Μεσόγειος ελεύθερη από πυρηνικά».

Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη – Λένα Μελανίδου, τραγούδησε ένα τραγούδι για τα θύματα της Χιροσίμα, το οποίο διαμόρφωσαν και πρόσθεσαν και στίχους που αφορούν την Κύπρο , όπως, «αγνοούμενοι, πρόσφυγες, συγγνώμη…», αλλά και Ελληνοκύπριοι μέλη της χορωδίας να τραγουδούν «αδέλφια Τουρκοκύπριοι συγνώμη» στα τουρκικά, και Τουρκοκύπριοι να λένε το ίδιο σε Ελληνοκύπριους, στα ελληνικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Τσερνομπίλ αλλά και για όλους όσοι υπέφεραν λόγων πυρηνικών καταστροφών.


Η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι πυρηνικοί σταθμοί «δεν απειλούν μονάχα το περιβάλλον αλλά κυρίως την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών» αφού μια πιθανή διαρροή θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους.

Είπαν ακόμα, ότι η ραδιενέργεια, κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε περίπτωση διαρροής από ατύχημα, θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής όλων των ζωντανών πλασμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς, προστίθεται.

Αναφερόμενη στις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη Φουκουσίμα, το 2011 και τη διαρροή στον εκεί πυρηνικό σταθμό και το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, που συνέβη, όπως αναφέρεται, «σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια», η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη ούτε καθαρή ενώ τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει υπερβαίνουν τα πλεονεκτήματα. Το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, προστίθεται, είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί φτηνή πηγή ενέργειας.


«Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα είδη ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ανθρωπότητα σήμερα που η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί περιττή», αναφέρεται.

Τονίζεται ότι το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

Ιδιαίτερα σήμερα, προστίθεται, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο κίνδυνος και η απειλή των πυρηνικών είναι πιο αισθητά από ποτέ.


«Η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί με δραματικό τρόπο ότι η πολυδιαφημιζόμενη ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Έτσι, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για μια νέα κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον μηδενισμό των πυρηνικών όπλων και πυρηνικών σταθμών,», αναφέρεται.

Την Κοινή Διακήρυξη υπογράφουν μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα τουρκοκυπριακά κόμματα Νέα Κύπρος, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Κόμμα Δρόμου Ανεξαρτησίας, η ΠΕΟ, οι συντεχνίες των Τουρκοκύπριων δασκάλων και καθηγητών, KTΟS και KTOEΟS, πολιτικά, καλλιτεχνικά, και οικολογικά κινήματα και δικοινοτικές ομάδες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.