Δικοινοτική πρωτοβουλία «Νεαροί Πρεσβευτές»

Την έναρξη της πρωτοβουλίας «Νεαροί Πρεσβευτές» πολιτιστικής κληρονομιάς σηματοδότησε τελετή στο Σπίτι της Συνεργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο της οποίας περίπου 40 νέοι και νέες και από τις δύο κοινότητες καλούνται να συνδράμουν στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά μέσω των φρέσκων ιδεών τους αλλά και μέσω της διάχυσης του έργου της επιτροπής στη νέα γενιά.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής της μονάδας υποστήριξης της λύσης του Κυπριακού στην Κομισιόν Κιάρταν Μπιόρνσον ανέφερε ότι συχνά «νομίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι νοιώθουν ότι δεν εισακούονται, ότι αντιμετωπίζουν ένα τοίχο αδιαφορίας από ανθρώπους που πιστεύουν ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι χρειάζεται να γίνει».

«Θα θέλαμε να αποδείξετε ότι αυτό είναι λάθος και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ακούμε τι έχουν να πουν οι νέοι άνθρωποι και να διασφαλίζουμε ότι η δουλειά που κάνουμε καθημερινά αντικατοπτρίζει και την δική σας συμβολή», είπε απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές.

Πρόσθεσε ότι «σας δίνουμε μια δίκαιη ευκαιρία να επηρεάσετε ό,τι γίνεται αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο κ. Μπιόρνσον ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά την δύναμη της αλλαγής και έδωσε το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Έχουμε γίνει μάρτυρες πως αυτό το νεαρό κορίτσι ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής και έκανε τον κάθε ενήλικα να έχει μια άποψη για το άτομό της», είπε, προσθέτοντας ότι το κατάφερε «λόγω της αποφασιστικότητας της και ίσως με λίγη τύχη να επηρεάσει τι λένε άλλοι άνθρωποι».

«Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς μας», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ καλό ότι συντηρούμε την πολιτιστική κληρονομιά στον πραγματικό κόσμο αλλά πρέπει επίσης να δούμε πως χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αυξηθεί η πρόσβαση σε αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάλεσε τους νεαρούς πρεσβευτές να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για «να μας βοηθήσετε να αυξήσουμε την πραγματική επίδραση αυτού του έργου στις σκέψεις των ανθρώπων: Να χρησιμοποιηθεί με ένα παραγωγικό τρόπο για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μομέντουμ».

Ουσιαστικά, σημείωσε ο κ. Μπιόρνσον «δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί το κάνουμε αυτό: Ναι, θέλουμε να συντηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά αλλά ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε εδώ είναι να φέρουμε τις κοινότητες μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο. Αυτό είναι το όραμα που έχουμε όλοι μας».

«Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να πιστέψουν ότι αυτό είναι εφικτό. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να κάνουν έξυπνες εισηγήσεις για το πώς μπορούμε να εργαστούμε διαφορετικά απ’ ότι πριν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Τιζιάνα Ζενάρο, η ανώτερη διευθύντρια προγράμματος του UNDP, της οποίας ιδέα υπήρξε η πρωτοβουλία, ανέφερε ότι λήφθηκαν σχεδόν 200 αιτήσεις από νεαρούς Κύπριους από την Πάφο ως την Καρπασία, από την Κερύνεια ως την Λάρνακα, από την Λεμεσό ως την Αμμόχωστο».

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μας, είπε, το γεγονός ότι η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη τόσων πολλών ταλαντούχων νεαρών ανθρώπων.

Ευχαρίστησε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στην πρωτοβουλία.

Ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Αλί Τουντζάι έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της Κύπρου η νεολαία της δυστυχώς πέρασαν τις ζωές τους πολεμώντας ο ένας τον άλλο, είπε, προσθέτοντας ότι στο τέλος δεν καταφέραμε ποτέ να δημιουργήσουμε πολιτιστικό σεβασμό και συνεργασία. Αντ’ αυτού, είπε, «κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων καταφέραμε δυστυχώς να δημιουργήσουμε πολλούς νεαρούς ήρωες και στις δύο πλευρές του νησιού».

«Ποτέ δεν αναφερθήκαμε στο τι μπορούμε να πετύχουμε αν συνεργαστούμε μαζί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σας δίνουμε τώρα μια ευκαιρία να συνεργαστείτε. Μοιραζόμαστε μαζί σας την ευθύνη μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου».

Ο κ. Τουντζάι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «με την υποστήριξή σας θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά καλά πράγματα προς όφελος αυτού του όμορφου νησιού».

Από την πλευρά του, ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη μέρα».

«Η πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του νησιού αποτελεί την κοινή προσπάθεια όλων μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα ούτε εμπόδια».

Η τεχνική επιτροπή, σημείωσε απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές, «σας παραδίδει τα μνημεία που έχουμε συντηρήσει σε συνεργασία με την UNDP και την ΕΕ».

Θα περιλαμβάνεται στα καθήκοντά σας να γνωρίσετε τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, να τα φροντίσετε και να τα εισηγηθείτε σε άλλους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίσετε την Κύπρο, την ιστορία της και τον πολιτισμός μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, τα μνημεία διηγούνται την δική τους ιστορία, δηλαδή την πραγματική ιστορία της χώρας μας και του λαού της. Την ιστορία, είπε, ενός νησιού στο σταυροδρόμι πολιτισμών, την πολυπολιτισμική ιστορία της Κύπρου.

«Γνωρίζοντας το παρελθόν μας, μας οδηγεί στο να κατανοούμε καλύτερα την σημερινή κατάσταση και ανοίγει τις προοπτικές για μια Κύπρο του αύριο με αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και συμπόνοια», ανέφερε.

Ο πολιτισμός, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου μπορεί να γίνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια μελλοντική λύση.

Η τεχνική επιτροπή έχει επιτύχει να κάνει κάτι γιατί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάζονται μαζί μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, πρόσθεσε.

«Το πιο σημαντικό επίτευγμα της επιτροπής είναι το παράδειγμα που δίνει στην κοινωνία ότι η συνεργασία είναι εφικτή και η πολιτιστική κληρονομιά μας ενώνει και μας καθοδηγεί με ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», είπε.

Απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές τους είπε ότι «βρίσκεστε εδώ για να συνεχίσετε να μεταδίδεται το μήνυμα της συνεργασίας σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy