Δικοινοτικό κάλεσμα από φορείς και οργανώσεις για ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στα πυρηνικά

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Δικοινοτικό κάλεσμα σε όλους τους Κυπρίους για ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στα πυρηνικά, στις 27 Απριλίου, στο Σπίτι της Συνεργασίας, απευθύνουν φορείς και οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες. Η δράση θα γίνει στις έξι το απόγευμα ως τις επτά, έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία.


Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στο Σπίτι της Συνεργασίας, αναγνώστηκε κοινό ψήφισμα στα ελληνικά και τούρκικα στο οποίο τονίζεται η ανάγκη να δράσουν όλοι και να υψώσουν φωνή ενάντια στην λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο ‘Ακκιουγιου της Τουρκίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της κατεχόμενης Κερύνειας.

Αναφέρεται ότι οι πυρηνικοί σταθμοί απειλούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια ενώ σε περίπτωση ατυχήματος σημειώνεται πως η ραδιενέργεια μεταφέρεται και επηρεάζει τεράστιες εκτάσεις.

Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη, ούτε καθαρή και ότι η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων κοστίζει αρκετά. Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί φτηνή πηγή.


«Γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μια νέα κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης για το μηδενισμό των πυρηνικών όπλων και πυρηνικών σταθμών. Ιδιαίτερα σήμερα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο κίνδυνος και η απειλή των πυρηνικών είναι πιο αισθητή από ποτέ», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Φέτος συμπληρώνονται 36 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και όπως τονίστηκε στην διάσκεψη Τύπου, οι συνέπειές του ακόμη βασανίζουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλη την λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.