Δικοινοτικό το αίτημα για απαγόρευση της χρήσης κυανίου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 23 του μηνός στην οδό Λήδρας

Η χρήση κυανίου από τη μεταλλευτική βιομηχανία στη Σκουριώτισσα ξεσηκώνει τους πολίτες και των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι καλούν σε διαμαρτυρία στις 23 του μήνα στην οδό Λήδρας. Η εκδήλωση, μέχρι στιγμής, συνδιοργανώνεται από δώδεκα οργανώσεις και κόμματα, μεταξύ αυτών το ΑΚΕΛ, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η ΝΕΔΑ, οι «Οικολόγοι» και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου. Η εκδήλωση απαιτεί την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία, την άμεση ανάκληση της παράτυπης άδειας και τερματισμό κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τα εισαγόμενα επικίνδυνα υλικά, καθώς και την αποκατάσταση των ήδη μολυσμένων με περιβαλλοντικούς τρόπους, όπως της Σκουριώτισσας, της Λεύκας, του Ξερού και Μιτσερού.

«Η επικείμενη δικοινοτική εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για την αφύπνιση και ενημέρωση των πολιτών», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κ. Αργυρός Σολωμού, γραμματέας της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Ο αγώνας κατά της εξόρυξης με χρήση κυανίου πρέπει να είναι κοινός, διότι αν σε μια πλευρά του νησιού συντελείται περιβαλλοντική καταστροφή, θα έχει άμεσες συνέπειες και στην άλλη, επεσήμανε.

Το μόνο λατομείο που χρησιμοποιεί κυάνιο, στην παρούσα φάση, είναι αυτό της Σκουριώτισσας. «Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας με κυάνιο που λειτουργεί στη Σκουριώτισσα δεν έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για έκδοση των απαιτούμενων αδειών και λειτουργεί χωρίς πολεοδομική άδεια», δήλωσε ο κ. Σολωμού, προσθέτοντας ότι «η σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση εκδόθηκε χωρίς να έχουν εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή κανονισμοί για τη χρήση του κυανίου και χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη δημόσια διαβούλευση με το επηρεαζόμενο κοινό και κυρίως με τους κατοίκους της γύρω περιοχής».

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας να ελέγξει τα πιο πάνω μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας θέματα. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο λατομείο, ο κ. Σολωμού δήλωσε ότι «πρέπει να παρέμβει το κράτος και με σωστό προγραμματισμό να τους μεταφέρει σε δραστηριότητες αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς να πλήττονται τα δικαιώματά τους».

Πρόταση ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος της Βουλής, η πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί διαχείρισης των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας νόμου, που θα κατατίθετο ενώπιον της Βουλής, μετατέθηκε για τις αρχές του ερχόμενου έτους, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αδάμο Αδάμου. Η πρόταση νόμου προνοεί την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, ώστε να προστεθούν σε αυτόν δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πρόληψη ή μείωση κάθε είδους δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν επακόλουθων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, μέσω της απαγόρευσης τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει δύο ψηφίσματα (2010, 2017) καλώντας τα κράτη μέλη σε γενική απαγόρευση της εξόρυξης με χρήση κυανίου, καθώς και να διασφαλίσουν άμεσα τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση των λιμνών απορριμμάτων κατεργασίας που περιέχουν κυανίδια. Στον παρόντα χρόνο πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ευθυγραμμιστεί με τα σχετικά ψηφίσματα. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy