Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών: Αναποτελεσματικό το σύστημα προστασίας των γυναικών

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, μέσω ανακοίνωσης, καταδικάζει τη δολοφονία της 31χρονης πρόσφυγα που μαχαιρώθηκε χθες τα ξημερώματα στην Πάφο από τον εν διαστάσει σύζυγος της.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών καταδικάζει για ακόμα μια φορά το αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας, που για ακόμα μια φορά είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο γυναίκας, μητέρας επτά παιδιών από τον σύζυγό της και ενώ η συστηματική κακοποίησή της και βία και απειλές εναντίον της ήταν γνωστή στις αρχές.

Στη βάση των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, για ακόμα μια φορά προκύπτουν πολλά ερωτηματικά ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης από όλες τις αρμόδιες αρχές περιλαμβανομένων των δικαστικών αρχών, οι οποίες με πράξεις ή/και παραλείψεις τους άφησαν μια ιδιαίτερα ευάλωτη γυναίκα, πρόσφυγα, απροστάτευτη από την βία και τη γυναικοκτονία.

Θα πρέπει να απαντηθεί γιατί η γυναίκα και τα παιδιά της παρέμειναν στο σπίτι τους μετά την καταγγελία της για βία στην οικογένεια και απειλές εναντίον της και δεν μεταφέρθηκαν σε προστατευμένο περιβάλλον, όπως το καταφύγιο για τα θύματα βίας στην οικογένεια, αφού οι αρχές δεν είναι σε θέση ούτε και λαμβάνουν οποιεσδήποτε ενέργειες προφανώς για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή του διατάγματος απομάκρυνσης που είχε εκδοθεί.
Θα πρέπει να απαντηθεί πότε, με πιο τρόπο και σε ποια γλώσσα και με ποια στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή άλλους ειδικούς η γυναίκα αυτή είχε ενημερωθεί για τα δικαιώματα της ως θύμα βίας στην οικογένεια και τις επιλογές που είχε για να προστατεύσει την ίδια και τα παιδιά της. Εάν αποφάσισε η ίδια να παραμείνει στο σπίτι της, ήταν η απόφασή της αυτή ενημερωμένη ως προς τα δικαιώματά της; Και εάν ναι, ποια προστασία της παρασχέθηκε στο σπίτι της αφού προφανώς η έκδοση διατάγματος απομάκρυνσης δεν ήταν ικανή να σταματήσει τον δράστη. Θα πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν της παρασχέθηκε προστασία στο σπίτι της από την Αστυνομία σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των μαρτύρων. Αν αυτή η γυναίκα ξεψύχησε μετά από κάποιες ώρες από την εναντίον της επίθεση, γιατί δεν γνώριζε που θα μπορούσε να αποταθεί για βοήθεια αν ήταν σωστά ενημερωμένη;

Θα πρέπει να απαντηθεί για πιο λόγο το Δικαστήριο, παρά τη σοβαρότητα των αδικημάτων για βία στην οικογένεια για τα οποία κατηγορήθηκε ο δράστης, τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση και παρουσία μόνο δύο ημερών τη βδομάδα στον αστυνομικό σταθμό γεγονός που του άφηνε πεδίο ελεύθερο να προχωρήσει στην προσχεδιασμένη μάλλον δολοφονία της γυναίκας του, επειδή τόλμησε να τον χωρίσει. Όταν ιδίως για πολύ ελαφρότερα αδικήματα πρόσωπα κρατούνται προφυλακιστέα στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την εκδίκασή τους πολλές φορές. Θα πρέπει να απαντηθεί αν η κατηγορούσα αρχή έφερε ή δεν έφερε ένσταση στην απελευθέρωσή του με όρους. Θα πρέπει να απαντηθεί με ποιο τρόπο έγινε η αξιολόγηση του κινδύνου σε σχέση με τον δράστη πριν αποφασιστεί ότι αυτός θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και όρους, ιδίως αφού η γυναίκα δεν τέθηκε υπό καμία προστασία της Αστυνομίας.

Θα πρέπει να απαντηθεί για ακόμα μια φορά, ποια εκπαίδευση έχουν οι Αστυνομικοί, οι λειτουργοί των διαφόρων υπηρεσιών, οι δικηγόροι και οι δικαστές σε θέματα έμφυλης βίας έτσι ώστε να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τη βία κατά των γυναικών με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου.

Θα πρέπει τέλος να απαντηθεί κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές και πιο συγκεκριμένα η Αστυνομία, ΥΚΕ , ΥΨΥ, Νομική Υπηρεσία αλλά και το ίδιο το Δικαστήριο έδρασαν συντονισμένα και με πολυθεματική προσέγγιση για να προστατεύσουν την γυναίκα αυτή και τα παιδιά της όπως απαιτείται από το νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου.

Η πραγματοποίηση ακόμα μιας έρευνας, η οποία το πιο πιθανό να παραμείνει και πάλι στα συρτάρια ή/και η οποία θα δαχτυλοδείχνει για ακόμα μια φορά συγκεκριμένους λειτουργούς ή Αστυνομικούς ως υπαίτιους για την μη παροχή προστασίας στην γυναίκα αυτή και στα παιδιά της, τη στιγμή που είναι φανερό ότι οι αδυναμίες και τα κενά στην προστασία και σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών είναι συστημικές/ά, παράγωγα πατριαρχικών αντιλήψεων και έλλειψης πολιτικής βούλησης για ουσιαστική αντιμετώπισή τους δεν μας ικανοποιεί.

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών θα περιμένει απαντήσεις και δεν θα σταματήσει τις παρεμβάσεις και δράσεις του, μέχρι η κάθε γυναίκα στην Κύπρο να έχει την προστασία που δικαιούται από τη βία και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της και μέχρι να δει τις ευθύνες αυτών των σοβαρών εγκλημάτων κατά των γυναικών να αναλαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα.