Δηλητηρίαση σκυλιών με ποντικοφάρμακο

Επίδραση σε ανθρώπους; Η Αστυνομία διερευνά την καταγγελία


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Υπόθεση δηλητηρίασης από ποντικοφάρμακο εξετάζει η Αστυνομία με θύματα ζώα. Συγκεκριμένα τρία σκυλιά φέρεται ότι πέθαναν εξαιτίας ποντικοφαρμάκου, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί και για το ενδεχόμενο επίδρασης και σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη των τριών σκύλων, τα ζώα πέθαναν εξαιτίας δηλητηρίασης από ποντικοφάρμακο. Ο κτηνίατρος που περιέθαλψε τα σκυλιά σημειώνει σε σχετικό πιστοποιητικό ότι υπήρξε αυξημένη υποψία ότι πρόκειται για τοξίκωση.

Στη δεύτερη περίπτωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το ζώο έπασχε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια ως συνέπεια τοξίκωσης από ποντικοφάρμακο. Επίσης ο παραπονούμενος καταγγέλλει ότι υπάλληλος της επιχείρησής του εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα που είχαν εμφανίσει τα ζώα. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι και ο ίδιος πλέον παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα. Οι υποψίες για τις δηλητηριάσεις των ζώων στρέφονται σε ποντικοφάρμακο που φέρεται να χρησιμοποίησε ιδιοκτήτης σε παρακείμενη εγκαταλελειμμένη οικία για την εξάλειψη τρωκτικών.

Όπως εξήγησε ο παραπονούμενος, κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και ταυτόχρονα προέβη σε εξετάσεις. Απευθυνόμενος στο Κρατικό Χημείο ο ιδιοκτήτης των ζώων, του αναφέρθηκε ότι δεν πραγματοποιείτο το συγκεκριμένο είδος αναλύσεων για να διαπιστωθεί αν οι δηλητηριάσεις όντως προήλθαν από ποντικοφάρμακο και εάν υπήρχε ενδεχόμενο επηρεασμού και ανθρώπων. Σε επικοινωνία της «Χαραυγής» με τον διευθυντή του Κρατικού Χημείου, κ. Στέλιο Γιαννόπουλο, επιβεβαίωσε ότι μέχρι πρότινος το Κρατικό Χημείο δεν ήταν σε θέση να διενεργήσει τέτοιους ελέγχους. Σημείωσε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια δεν ζητήθηκε από το Κρατικό Χημείο ανάλυση για ποντικοφάρμακο και γι’ αυτόν το λόγο δεν είχαν αναπτυχθεί οι μέθοδοι για το σκοπό αυτό.

Παρ’ όλα αυτά προέβη σε ενέργειες για διευθέτηση του ζητήματος, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, αποστέλλοντας δείγματα για ανάλυση στο εξωτερικό χωρίς αποτέλεσμα και πάλι. Γι’ αυτόν το λόγο, το Κρατικό Χημείο προχώρησε στην ανάπτυξη μεθόδων και τελικά κατέστη δυνατή η αναγκαία ανάλυση. Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων στάλθηκαν στην Αστυνομία με την οποία υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας. Ο κ. Ανδρέας Αγγελίδης από πλευράς Αστυνομίας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η «Χαραυγή» επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη καταγγελία και το ότι έγιναν εξετάσεις και αναλύσεις.

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η Αστυνομία δεν θεωρεί την υπόθεση εξιχνιασθείσα και ότι προχώρησε σε αναγκαίες περαιτέρω αναλύσεις και εξετάσεις. Επεσήμανε ότι οι νέες εξετάσεις κρίθηκαν αναγκαίες στο πλαίσιο της εν εξελίξει διερεύνησης της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο παραπονούμενος παρέδωσε διά χειρός, στις 8 Δεκεμβρίου 2018, επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνά Νικολάου. Στην επιστολή του παραθέτει το ιστορικό δηλητηρίασης των τριών σκυλιών, αλλά και το γεγονός ότι η υπάλληλος της επιχείρησής του παρουσιάζει συμπτώματα όπως πρήξιμο λεμφαδένων, ζαλάδες, εμετούς, λιποθυμικά επεισόδια και υψηλούς πυρετούς.
Ο παραπονούμενος απευθύνεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης αφότου θεωρεί ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.