Δηλητηριάστηκαν 35 άτομα στην Εθνική Φρουρά αλλά… δεν βρήκαν το λόγο

Προμήθεια φαγητού από ιδιωτική εταιρεία έναντι €3.098.590,69 το χρόνο μόνο για δύο επαρχίες

Δηλητηριάστηκαν 35 άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν βρήκαν το λόγο. Ούτε οι υγειονομικές υπηρεσίες, ούτε η εταιρεία που ανέλαβε τη σύμβαση για τροφοδοσία της Εθνικής Φρουράς στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Άμυνας σε ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου 34 οπλίτες και ένα στέλεχος της Εθνική Φρουράς στο ΚΕΝ Λάρνακας έπαθαν γαστρεντερίτιδα, ενώ στο 211 ΤΠ -Λευκωσία- απορρίφθηκαν 40 ατομικές μερίδες φαγητού φυλακίων, λόγω παραπόνων οπλιτών για έντονη δυσοσμία.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας, τα φαγητά που παραδόθηκαν από την εταιρεία πέρασαν από τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο «χωρίς να διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόκλιση από τους όρους και τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης».

Εννιά ώρες μετά την κατανάλωσή του, 1 στέλεχος και 34 οπλίτες ανέπτυξαν συμπτωματολογία (ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετούς και διαρροϊκές κενώσεις), ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση δείγματος φαγητού για εργαστηριακό έλεγχο.

Αποστάλθηκαν όμως 12 δείγματα κοπράνων για καλλιέργεια στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας, των οποίων οι αναλύσεις και καλλιέργειες ήταν καθαρές.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του περιστατικού από πλευράς εταιρείας, ο υπουργός αναφέρει ότι «την Κυριακή, 25 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και αποστάλθηκαν δείγματα σε ιδιωτικό χημείο από τη μερίδα ασφαλείας του φαγητού, από τη σαλάτα και τη δούκισσα, καθώς και από τα χέρια με γάντια των χειριστών τροφίμων της κουζίνας, τα αποτελέσματα των οποίων εκδόθηκαν στις 30 Ιουλίου και κατέδειξαν ότι όλες οι παράμετροι που ελέγχθηκαν βρέθηκαν εντός των μικροβιολογικών ορίων».

Την Τρίτη, 27 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να καταγραφεί από τον αρμόδιο λειτουργό οποιοδήποτε σχόλιο ή κενό σχετικά με τις διαδικασίες και την υποδομή της εταιρείας.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται στην απάντηση του υπουργού προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ευρήματα, το φαγητό που παραδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα στρατόπεδα δεν συνδέεται με το υπό διερεύνηση περιστατικό».

Τρία εκατομμύρια το χρόνο για δύο επαρχίες

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της σύμβασης, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρει ότι η εταιρεία ανέλαβε τη σύμβαση για περίοδο 2 χρόνων (30 Μαρτίου 2020 μέχρι 29 Μαρτίου 2022) για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 2 χρόνια, συνολικού κόστους ανά 28ήμερο περίπου €238.353,13, δηλαδή περίπου €3.098.590,69 το χρόνο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.