Πρέπει πλέον να τεθούν στο τραπέζι φόρμουλες για το «βελούδινο διαζύγιο» και την ενοποίηση δύο χωριστών κρατών εντός της ΕΕ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ πλέον να ληφθεί υπόψιν η ύπαρξη της «τδβκ», δηλαδή του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου επέκρινε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί επειδή μετά το Κραν Μοντανά δεν χάραξε έναν νέο δρόμο που θα «σώσει τους Τ/κ από τα παιχνίδια της ε/κ πλευράς».

Επανέλαβε τις επικρίσεις του εναντίον του κ. Ακιντζί γιατί κατέθεσε χάρτη στο εδαφικό πριν υπάρξει συμφωνία και χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» τη συζήτηση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Θεωρεί δε τον Μουσταφά Ακιντζί υπεύθυνο για την συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη επειδή αναγκάστηκε – όπως έγραψε – να δει τον Ε/κ ηγέτη έστω και ανεπίσημα, επειδή με τους λάθος χειρισμούς του Τ/κ ηγέτη, το θέμα της άρσης του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος από την Τουρκία έχει μετατραπεί από τους Ε/κ σε κύριο θέμα στο σύστημα εγγυήσεων.

Και επί «προεδρίας» του, συνέχισε, είχε τεθεί θέμα απευθείας συνομιλιών από την ε/κ πλευρά με την Τουρκία και τότε, κατόπιν διαβούλευσής του με την Τουρκία, είχαν πραγματοποιηθεί οι αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα. Εκείνη η κίνηση, ανέφερε ο κ. Ερογλου, ήταν σημαντική και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι, με διαβούλευση με την Τουρκία, να διατηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας και η τ/κ πλευρά να προχωρήσει σε ανεπίσημες συναντήσεις με την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα περί χαλαρής ομοσπονδίας ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι στο Κυπριακό, το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου συμφωνίας, αλλά το περιεχόμενο. Το αίσθημα ασφάλειας της τ/κ πλευράς πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτεται, η τ/κ πλευρά πρέπει να συμμετέχει αποτελεσματικά στην κεντρική κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει καθαρή πλειοψηφία σε πληθυσμό και περιουσίες στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία, το περιουσιακό και το εδαφικό πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που δεν θα διαλύει την κοινωνικο-οικονομική δομή της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, η συμφωνία πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, είναι τα σημεία που έθεσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ ως απαραίτητα να τηρηθούν.

Θεωρεί ωστόσο, είπε, ότι η ε/κ πλευρά δεν συμφωνεί με αυτά τα σημεία και γι’ αυτό η τ/κ πλευρά «με ενότητα και ομοψυχία πρέπει να βρει τον δρόμο να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει πρόοδος λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς». Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κρατά τους Τ/κ που επέδειξαν ευελιξία όλα αυτά τα χρόνια, στην απομόνωση, συνέχισε, και η ύπαρξη του ψευδοκράτους πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη.

Σε δήλωσή του σήμερα για το Κυπριακό ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης έχει καλές προθέσεις στη συζήτηση μιας ομοσπονδίας «με δυνατές πολιτείες, όχι κέντρο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό δεν αλλάζει τη δική μας πρόταση για την επίτευξη μιας φόρμουλας λύσης με μια νέα και σωστά μεθοδευμένη διαδικασία καθορισμένης διάρκειας και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιες μειώσεις αρμοδιοτήτων που θα συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές κάτω από το ανάλογο κεφάλαιο των εξουσιών (διακυβέρνησης) πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν σημειώνοντας όμως ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί το στάδιο στο οποίο βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. «Εάν η πρόθεση είναι η διαδικασία να κυλήσει στο χρόνο και υπάρχει κακή πρόθεση για προστασία του «υφιστάμενου» καθεστώτος, εμείς δεν τίθεται θέμα να μπούμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι».

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του το κόμμα Ενωμένη Κύπρος υποστηρίζει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτης των Τ/κ πρέπει να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της ε/κ πλευράς, αλλιώς θα συνεχιστεί ο παραγκωνισμός της τ/κ πλευράς από την διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Οι Τ/κ, αναφέρεται στην δήλωση του προέδρου του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν, εξέλεξαν τον κ. Ακιντζί να διεξάγει εκ μέρους τους τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Γι΄ αυτό η προσπάθεια να παραγκωνιστεί είναι απαράδεκτη, προσθέτει σημειώνοντας ότι ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της τ/κ κοινότητας θεωρώντας ότι οι εμφανίσεις Οζερσάι στο προσκήνιο είναι μέρος της καινούργιας στρατηγικής του ΑΚΡ για να φύγει το Κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και να περάσει ως βάση διαπραγμάτευσης η φόρμουλα των δύο κρατών.

«Φαίνεται ότι έχουν αναθέσει αυτή την αποστολή στον Οζερσάι», κατέληξε ο κ. Ιζτζιάν.

Οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί προσθέτοντας ότι το κόμμα του μπορεί να συζητήσει μια φόρμουλα «χαλαρής ομοσπονδίας» που δεν θα αλλοιώνει τις ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας και «εξαρτάται πως θα είναι η χαλαρή ομοσπονδία που λέει ο κ. Αναστασιάδης και εάν αυτό είναι μια μανούβρα του για να κερδίσει απλά χρόνο».

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο κ. Αρικλί είπε πως οι ανησυχίες που είχε χθες για την συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη, μετά τις πληροφορίες που έχει πάρει, δεν υπάρχουν πια. Είναι σοφιστείες κάποιων ότι ο κ. Ακιντζί έχει παραγκωνιστεί από την Τουρκία, ανέφερε λέγοντας ότι αυτοί που τα λένε αυτοί είναι αυτοί που σε κάθε περίπτωση βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη δεν ήταν έκπληξη, το σημαντικό είναι ο Ε/κ ηγέτης να εξηγήσει την ιδέα του περί χαλαρής ομοσπονδίας και να γίνει κατανοητό εάν αυτό είναι μια μανούβρα ή όχι. Κατέληξε δε αναφέροντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες Τούρκων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση της λύσης αντικρίζονται με σεβασμό και συνέστησε υπομονή για να δούμε πού θα καταλήξουν.