Δήλωση Ύπατης Εκπροσώπου Μογκερίνι για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε Δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέβη σήμερα το πρωί, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι:

“Στις 10 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της τιμούν τον εορτασμό της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καθώς η ανισότητα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, γίνεται ολοένα επιτακτικότερη η ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσυπογράφουμε φέτος την έκκληση που απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη προς καθέναν από εμάς να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα ενός συνανθρώπου μας.

Καθένας μας έχει ατομική ευθύνη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά. Μπορούμε να εμπνευστούμε από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που με γενναιότητα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση και απειλές σε πολλές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να τους προστατεύει και να προωθεί τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών.

Αυτό πράττουν οι υπάλληλοι της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, έχοντας συναντήσεις με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακολουθώντας τις δίκες τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε κρατούμενους και συζητώντας με τις κυβερνήσεις για τις υποθέσεις τους.

Το 2016 η ΕΕ παρείχε επίσης οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου έκτακτης ανάγκης του ΕΜΔΔΑ σε περισσότερους από 250 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους που διατρέχουν κίνδυνο λόγω της καθημερινής τους εργασίας.

Μολονότι η ατομική δράση έχει ζωτική σημασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην προώθηση μιας παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται σε κανόνες, με επίκεντρο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης, εργάζεται συστηματικά για την προβολή της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι αντιπροσωπίες της ΕΕ εργάζονται άοκνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες υποδοχής τους.

Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολυμερή φόρουμ και προσφέρει την πλήρη στήριξή της στο σύστημα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο έχει θεμελιώδη σημασία για την προστασία των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την παρακολούθηση της τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων.

Το προσεχές έτος η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νέα συνολική στρατηγική της για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και με την οποία δεσμευθήκαμε να προωθήσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων σε κάθε δράση της ΕΕ που αφορά τη μετανάστευση και την ανάπτυξη.

Θα αξιολογήσουμε επίσης την πρόοδο όσον αφορά το φιλόδοξο σχέδιο δράσης μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για την περίοδο 2015-2019.

Ομοίως, θα ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, επανεξετάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και ενισχύοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο των πολιτικών μας για τα θέματα αυτά.

Σήμερα, όπως και κάθε ημέρα του έτους, η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και θα προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όποιον πράξει το ίδιο”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.