Δήλωση Υπουργών Εξωτερικών Κοινοπολιτείας για την Κύπρο με στήριξη για Βαρώσια και ΔΔΟ

Δήλωση για την Κύπρο εξέδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας κατόπιν ενημέρωσης για τις νεότερες εξελίξεις από τον Κύπριο ομόλογό τους Νίκο Χριστοδουλίδη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ δήλωση επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων του 550 (1984), 789 (1992) και 2587 (2021).

Οι Υπουργοί εκφράζουν «βαθιά λύπη» για τις μονομερείς ενέργειες που αντιτίθενται στα ψηφίσματα αυτά και επαναλαμβάνουν την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι Υπουργοί εκφράζουν πλήρη στήριξη στις Προεδρικές Δηλώσεις του Σ.Α. που έγιναν στις 23 Ιουλίου 2021 και 9 Οκτωβρίου 2020 αναφορικά με τις ανακοινώσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με το Βαρώσι. «Υπογραμμίζουμε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ», τονίζει η δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας.

Στη συνέχεια διατυπώνεται η στήριξή στη δέσμευση που έχει επιβεβαιωθεί από το Σ.Α για μία ανθεκτική, συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.

Τέλος, οι Υπουργοί παραπέμπουν σε ανακοινωθέντα των Συναντήσεων των Κεφαλών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) και επαναβεβαιώνουν την πλήρη και διαρκή στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διατυπώνουν επίσης στήριξη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ με στόχο μια συνολική λύση βασισμένη στη Χάρτα των ΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.