Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες καλούν το ΕΒΕΑ να συμπορευτεί για αναπτυξιακή πορεία ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

Οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Παραλιμνίου και οι Κοινοτάρχες Αχερίτου και Φρενάρους, με κοινή επιστολή τους, καλούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Αμμοχώστου να τερματίσει την «υπονόμευση» της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και να γίνει συνοδοιπόρος στην αναπτυξιακή πορεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Σε γραπτή ανακοίνωση των Δήμων Δερύνειας και Παραλιμνίου και των Κοινοταρχών Αχερίτου και Φρενάρους, αναφέρεται ότι «απέστειλαν σήμερα κοινή επιστολή προς το ΕΒΕ Αμμοχώστου, με κοινοποίηση προς όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, σε όλους τους βουλευτές και στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Παραλιμνίου και οι Κοινοτάρχες Αχερίτου και Φρενάρους ενημερώθηκαν σχετικά με προσκλήσεις που αποστέλλει το ΕΒΕΑ προς Δήμους, Κοινότητες, Βουλευτές και άλλους φορείς περί ετοιμασίας «Στρατηγικού Πλάνου Αναπτυξιακών Έργων» για την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου».

Οι Άντρος Καραγιάννης, Θεόδωρος Πυρίλλης, Μιχάλης Καούνας και Μιχάλης Χατζηγιώρκας στην επιστολή «εκφράζουν την πεποίθηση προς το Επιμελητήριο ότι ενεργεί με μοναδικό στόχο την προβολή του οργανισμού ο οποίος εδρεύει στη Λεμεσό και ότι θέλει και απαιτεί να «κηδεμονεύει» την ελεύθερη επαρχία χωρίς να έχει επίγνωση των αρνητικών συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι ενέργειες. Ακόμα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι πρέπει να προληφθεί οποιαδήποτε πιθανή αφαίρεση χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία λόγω των ενεργειών και των δράσεων του Επιμελητηρίου».

Οι υπογράφοντες την επιστολή ενημερώνουν το ΕΒΕΑ ότι «έχει εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΣΣΟΧΑ) για όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετά από συλλογική και επίμονη προσπάθεια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας, Σωτήρας και Αγίας Νάπας και των Κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου-Βρυσούλων. Η εκπόνηση της Μελέτης έγινε από την εταιρεία «Anelixis» Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε αφού έγιναν εισηγήσεις από τις τοπικές αρχές, δημόσιες διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες με την ενεργό συμμετοχή όλων των οργανωμένων φορέων ΤΕΒΕΑ, ΠΑΣΥΞΕ και άλλων καθώς και επιχειρηματιών πολιτών της ελεύθερης επαρχίας στην οποία το ΕΒΕΑ δεν έλαβε μέρος».

Επίσης σημειώνεται πως «η μελέτη υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του κράτους και εγκρίθηκε με ψηλή βαθμολογία από την αρμόδια επιτροπή. Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης ενέκρινε την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Ταμεία (για πρώτη φορά στην ιστορία) έργων αξίας πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «η μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Παραλιμνίου και μπορεί ο καθένας να τη μελετήσει και να ενεργήσει εντός των σχετικών πλαισίων ούτως ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική μελέτη. Η μελέτη θα αναθεωρηθεί όταν θα έπεται η νέα προγραμματική περίοδος 2028-2035 και για τον λόγο αυτό καλείται το ΕΒΕΑ μέσω της επιστολής, όπως προετοιμαστεί για υποβολή εισηγήσεων με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου το 2028».

Παράλληλα «απευθύνεται έκκληση προς το Επιμελητήριο όπως εάν πραγματικά επιθυμεί υλοποίηση των Αναπτυξιακών Έργων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να εργασθεί για την ωρίμανση και υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που συμπεριλαμβάνονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με έργα που ανέρχονται στα 467.561.648,00 ευρώ. Το ΕΒΕΑ να μην γίνεται υπαίτιο στην μη απορρόφηση κονδυλίων που έχουν εγκριθεί και μεταφερθούν σε έργα άλλων επαρχιών».

Ακόμα απευθύνεται έκκληση στο Επιμελητήριο «να τερματιστεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για Στρατηγικό Πλάνο Αναπτυξιακών Έργων αφού ήδη υπάρχει και υλοποιείται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός ΟΧΑ (Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη). Ξεκαθαρίζεται ότι οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτός αυτών που αναφέρονται πιο πάνω θα ερμηνευθεί ως προσπάθεια υπονόμευσης της ΟΧΑ».

Στην επιστολή οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Παραλιμνίου και οι Κοινοτάρχες Αχερίτου και Βρυσούλλων, απευθύνουν «έκκληση όπως το ΕΒΕΑ γίνει, έστω και την υστάτη, συνοδοιπόρο στην αναπτυξιακή πορεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου «για να μπορούν τα παιδιά και οι νέοι μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.