Δήμαρχος Δερύνειας: «6,5 εκ. για το κολυμβητήριο Λευκωσίας βρέθηκαν, αλλά 5 εκ. για το κολυμβητήριο Αμμοχώστου δεν υπάρχουν»

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα κολυμβητήρια

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι ισχύουν για την κυβέρνηση στο θέμα της δημιουργίας περιφερειακού κολυμβητηρίου για την επαρχία Αμμοχώστου στη Δερύνεια, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Άντρος Καραγιάννης, αυτό δείχνει η απόφαση για δαπάνη 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για ανακαίνιση του κολυμβητηρίου Λευκωσίας την ώρα που το αίτημα του Δήμου Δερύνειας για έγκριση κονδυλίου 5 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία περιφερειακού κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών για την επαρχία Αμμοχώστου παραμένει στα συρτάρια εδώ και χρόνια.

Όπως αποκαλύφθηκε την εβδομάδα που πέρασε, το κολυμβητήριο Λευκωσίας αναστέλλει τη λειτουργία του ενόψει της έναρξης έργων πλήρους ανακαίνισης έναντι ποσού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα διαθέσει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Η είδηση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον δήμαρχο Δερύνειας, ο οποίος διερωτήθηκε με πικρία γιατί δεν δίδεται η ίδια σημασία στο αίτημα για κατασκευή ολυμπιακού κολυμβητηρίου για την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία μάλιστα είναι η μόνη που δεν διαθέτει τέτοια εγκατάσταση. Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο κ. Καραγιάννης, το σχετικό αίτημα βρίσκεται ενώπιον της κυβέρνησης εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ζητώντας εξηγήσεις γιατί προφανώς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την επαρχία Λευκωσίας.

Το θέμα του κολυμβητηρίου στη Δερύνεια βρίσκεται προσωπικά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα με δύο επιστολές του δημάρχου.

Ο Άντρος Καραγιάννης είχε αποταθεί γραπτώς στις 9 Απριλίου 2021 στον Νίκο Αναστασιάδη ζητώντας προώθηση του έργου και συγκεκριμένα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Η επιστολή εκείνη όμως δεν απαντήθηκε, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Δερύνειας να επανέλθει με νέο γραπτό διάβημα, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2021. Με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 38η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων στην οποία είχε μιλήσει για όραμα δημάρχων και συμβουλίων, ο δήμαρχος Δερύνειας ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι η δημιουργία Περιφερειακού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών Προδιαγραφών είναι όραμα που έχει αναλυθεί σε όλους τους φορείς πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά, όπως με λύπη σημείωσε ο δήμαρχος, δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση υλοποίησης του έργου με αποτέλεσμα η Αμμόχωστος να παραμένει η μόνη επαρχία που δεν διαθέτει τέτοιο έργο.

Στη συνέχεια, ο Άντρος Καραγιάννης παρέθεσε εκ νέου τα οφέλη για ολόκληρη την επαρχία όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον τουρισμό και δη στον ειδικό αθλητικό και ιατρικό τουρισμό και κάλεσε τον Πρόεδρο να μεριμνήσει για άμεση προώθηση του έργου.

Το κολυμβητήριο είναι αίτημα που εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια και η διαδικασία, σε αυτό το στάδιο, σκοντάφτει στην απαίτηση της κυβέρνησης να καταβάλει ο Δήμος Δερύνειας το κόστος της μελέτης, το οποίο ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ. Θέση του δήμου όμως είναι ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να καταβληθούν από το κράτος αφού το έργο είναι περιφερειακό.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έκανε αναφορά στη μελέτη βιωσιμότητας και στο επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Επαρχίας Αμμοχώστου χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε για το μεγάλο αγκάθι που είναι η χρηματοδότηση.

Το αίτημα για ανέγερση Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αμμοχώστου στη Δερύνεια βρίσκεται ενώπιον της κυβέρνησης από το 2013, αλλά παραπέμπεται επανειλημμένως στις καλένδες για οικονομικούς λόγους. Η απαίτηση του κράτους για κάλυψη του κόστους της μελέτης από τον Δήμο Δερύνειας, το οποίο δεν είναι αμελητέο ποσό αφού υπολογίζεται περί τις 300 χιλιάδες ευρώ, στηρίζεται σε νομικό υπόβαθρο αφού ο δήμος θα είναι η Αναθέτουσα Αρχή, ωστόσο το έργο δεν παύει να είναι περιφερειακό, επανέλαβε ο δήμαρχος καλώντας την κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. “Η επαρχία Αμμοχώστου είναι η μόνη η οποία δεν διαθέτει Περιφερειακό Κολυμβητήριο”, τόνισε ο Άντρος Καραγιάννης υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διορθώσει αυτή την αδικία.

Ο Δήμος Δερύνειας έχει ετοιμάσει προκαταρκτική μελέτη για το έργο.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο πισίνες, κερκίδες, εκμετάλλευση του χώρου κάτω από τις κερκίδες με καφετέριες, γυμναστήριο, σπα, κατάστημα, τοπιοτέχνηση του ελεύθερου χώρου και χώρο στάθμευσης.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.