Δήμαρχος Λεμεσού: Στόχος μας ένας σύγχρονος Δήμος

Αναλλοίωτος παραμένει ο στόχος που ο Δήμος Λεμεσού έχει θέσει ώστε να είναι ένας σύγχρονος Δήμος και η Λεμεσός μια πόλη της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για τα πεπραγμένα του 2018 και τον προγραμματισμό για την τριετία 2019-2021.

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη υπερψήφιση του αναπτυξιακού  προϋπολογισμού του 2019, ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως “αυτός στέλνει το μήνυμα ότι προχωρεί η υλοποίηση νέων έργων στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν και που πλέον μετατρέπονται σε σημαντικά έργα”.

Πρώτη προτεραιότητα υπογράμμισε, είναι η καθαριότητα της πόλης, ενώ παράλληλα ο Δήμος προχωρεί σε καινοτομίες στον πολιτιστικό τομέα, ενώ προωθεί στοχευόμενα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα ο Δήμος έχει θέσει δέκα πυλώνες πολιτικής και στόχων, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της Δημοτικής Μηχανής, στα συγχρηματοδοτούμενα και πολεοδομικά έργα, στην ανάπτυξη στις συνοικίες και άλλα έργα του Δήμου, στην πολιτική μεγάλων αναπτύξεων, στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, πράσινο, ρύπανση θάλασσας κλπ), στην αναβάθμιση σημείων αναφοράς της πόλης, στην ενίσχυση των οικονομικών του πόρων, στις νέες πολιτιστικές προτάσεις και κοινωνικές δράσεις και σε διάφορους άλλους σχεδιασμούς.

Ιδιαίτερα για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ο Νίκος Νικολαΐδης ανακοίνωσε την πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών για αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενοικίασης ή αγοράς στέγης στη Λεμεσό, με την ανέγερση περίπου 520 διαμερισμάτων σε τρία τεμάχια δημοτικής γης, δυο στην περιοχή Αγίου Νικολάου και ένα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., ήταν κτισμένες από τη δεκαετία του 1940 οι γνωστές εργατικές πολυκατοικίες, στις οποίες διέμεναν δεκάδες χαμηλοεισοδηματικών οικογενειών, ενώ παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια κρίθηκαν κατεδαφιστέες λόγω στατικών και άλλων προβλημάτων, αριθμός οικογενειών εξακολουθούν να ζουν ακόμα εκεί.

“Τα 520 αυτά διαμερίσματα θα κτιστούν και θα διατεθούν τα επόμενα 5 χρόνια, είτε προς ενοικίαση είτε προς αγορά σε νέα ζευγάρια και οικογένειες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων με τρόπο που να διασφαλίζει την ισορροπημένη σύνθεση των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας, ώστε ν` αποφεύγεται η γκετοποίηση των άπορων οικογενειών”, ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Το καθαρό συνολικό εμβαδόν ανέρχεται σε 41,725 τ.μ, ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης και πρόσθεσε ότι λήφθηκε υπόψη το κίνητρο για κοινωνική στέγη που προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25%, ενώ είναι δυνατόν να ανεγερθούν αριθμός οικιστικών μονάδων διαφόρων συνδυασμών μεγεθών, όπως 400 διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων (86τ.μ) και 120 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου (62τ.μ.)

Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος θα συζητήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών διάφορες εναλλακτικές μεθόδους για αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης, για τις οποίες θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει τα ανάλογα νομοθετικά πλαίσια, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνο Πετρίδη, για τη στήριξη της πρότασης.

Στην  κοινωνική δράση του Δήμου περιλαμβάνεται και η δημιουργία  Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων, το οποίο θα λειτουργήσει στο Κτιριακό Συγκρότημα “Άγιος Παντελεήμονας”, το οποίο είναι δημοτικής κτημοσύνης, και που όταν διαμορφωθεί κατάλληλα, θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα (πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες) για παραμονή μερικών ημερών.

Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι μεγάλο αλλά είναι υπαρκτό, υπέδειξε ο Νίκος Νικολαϊδης, σημειώνοντας ότι το κέντρο αυτό δεν θα έχει στόχο τη μόνιμη και μακροπρόθεσμη στέγαση, αλλά μια άμεση, ολιγοήμερη φροντίδα μέχρι να βρεθούν μονιμότερες λύσεις για κάθε περίπτωση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Αναφερόμενος στις μεγάλες αναπτύξεις και τα ψηλά κτίρια, ένα θέμα που ανησυχεί αρκετούς Λεμεσιανούς, ο Δήμαρχος είπε πως στόχος του Δήμου είναι να διαχειριστεί το ζήτημα με σοβαρότητα και ισορροπημένες προσεγγίσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν ανεγερθεί δυο ψηλά κτίρια 18 ορόφων, ενώ βρίσκονται υπό ανέγερση, ένα κτίριο στον παραλιακό δρόμο, 36 ορόφων και ένα κτίριο στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, 16 ορόφων.

Για άλλα πέντε ψηλά κτίρια έχουν εκδοθεί πολεοδομικές άδειες, ενώ για άλλα τρία οι αιτήσεις για άδεια οικοδομής βρίσκονται υπό εξέταση.

Διευκρίνισε πως δεν μπορεί, ούτε ο Δήμος Λεμεσού, ούτε κανένας Δήμος ν` αναστείλει την υποβολή αιτήσεων για τέτοιες αναπτύξεις,  από τη στιγμή που το κράτος προσφέρει κίνητρα και πρέπει να ακολουθηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ταυτόχρονα, έχουμε ζητήσει στη νέα εντολή που θα εκδώσει ο αρμόδιος Υπουργός, στις αρχές του 2019, να εισαχθούν αντισταθμιστικά μέτρα που να αφορούν, όχι απλά πλατείες και δημόσιους χώρους στάθμευσης, αλλά αντισταθμιστικά μέτρα που να περιλαμβάνουν και πολιτιστικές υποδομές που θα δοθούν στην πόλη από αυτούς που κάνουν τις αναπτύξεις, αλλά και μέτρα κοινωνικής στέγης”, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την προτεραιότητα του Δήμου για καθαριότητα, δήλωσε πως είναι αναγκαία η αύξηση του προσωπικού και προγραμματίζεται η πρόσληψη επιπρόσθετου ωρομίσθιου προσωπικού, η βελτίωση των  μηχανικών μέσων (αγορά σκυβαλοφόρων και σαρώθρου) και η αποτελεσματικότερη  αστυνόμευση και επιβολή εξωδίκων

Επίσης, συνέχισε, αυξάνεται η συχνότητα περιποίησης των πάρκων (όλα τα πάρκα καθαρίζονται τουλάχιστο 1 φορά τη βδομάδα), ενώ  εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης, το οποίο πλέον εστιάζεται στα σκάφη αναψυχής που πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες στον κόλπο της Λεμεσού.

Αναφερόμενος στα συγχρηματοδοτούμενα και πολεοδομικά έργα, είπε πως, προχωρούν απρόσκοπτα οι κατασκευαστικές εργασίες των συγχρηματοδοτούμενων έργων των Δυτικών Συνοικιών, προωθείται το σημαντικό έργο της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Οδού Ναβαρίνου σε συνεργασία με τον ΣΑΛΑ, ενώ εντός του 2019 η υλοποίηση της Α’ φάσης της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Αγίας Φύλας. Επίσης, προωθούνται σημαντικά πολεοδομικά έργα, όπως η Γ` Φάση της οδού Αγίας Φυλάξεως και η Β’ Φάση Σύνδεσης του παραλιακού μετώπου με την λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Σε σχέση με την ανάπτυξη των συνοικιών, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως εντός του 2019 αρχίζουν οι εργασίες για δυο περιβαλλοντικές γειτονιές, στον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Νικόλα, τα τοπικά έργα στο Ζακάκι και στην Αγία Φύλα, τα κατασκευαστικά έργα για το Γήπεδο “ΑΕΤΟΣ”, τα κατασκευαστικά έργα για την Α’ φάση του παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις Αποθήκες ΓΕΒΟ, καθώς και βελτιωτικά έργα στο Δημόσιο Κήπο (αναβάθμιση παιδότοπου, αντικατάσταση και νέος εξοπλισμός στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μελέτη για τη στελέχωση-λειτουργία-αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου).

Για την ενίσχυση των οικονομικών πόρων του, ο Δήμος Λεμεσού προσβλέπει στην εμπορική ανάπτυξη του χώρου στάθμευσης Εναερίου, με τη μέθοδο ΒΟΤ, στη δημιουργία Ταμείου Πολιτισμού και στη μείωση των εξόδων φωτισμού, με την αντικατάσταση λαμπτήρων τύπου LED.

Οι δε πολιτιστικές προτάσεις για την επομένη τριετία περιλαμβάνουν την ενίσχυση του θεσμού των “Μεγάλων Μπαλέτων” με τη συμμετοχή και κύπριων χορευτών, κάτι που δοκιμάστηκε με επιτυχία φέτος, η αναβάθμιση της Γιορτής του Κρασιού και των Καρναβαλιών, η μελέτη για μουσείο Καρναβαλιού στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης, η αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ορχήστρας εγχόρδων και ετήσιας παράστασης όπερας κ.α.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική μηχανή για την αγαστή, όπως είπε, συνεργασία και σημείωσε πως “τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί και τίποτα δεν επιτυγχάνεται αν δεν υπάρχει συλλογική δουλειά”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy