Δήμαρχος Πέγειας: “Καρφώνει” βουλευτές για “φωτογραφικές” εξυπηρετήσεις

Χέρι σε ρυάκια, ποταμούς, υδραγωγούς, αργάκια, μονοπάτια, δρόμους, πεζοδρόμια που ανήκουν στη Δημοκρατία, βάζουν ιδιώτες με πρόταση νόμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Νίκος Νουρής και η οποία χαρακτηρίστηκε ως «φωτογραφική», που εξυπηρετεί συγκεκριμένη εταιρεία στον Κόλπο των Κοραλλίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πέγειας και της εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ διαφώνησαν και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δημοσίου. Ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ανέφερε ότι «υπάρχει περίπτωση στα όρια του Δήμου του που ταιριάζει με ακρίβεια στην προτεινόμενη νομοθεσία. Μιλάμε για Κόλπο Κοραλλίων που εισπράττουμε 1 εκατ. το χρόνο και αν εγκριθεί η πρόταση θα αποκλειστεί πλήρως η παραλία η οποία θα μετατραπεί σε προαύλιο των επαύλεων», είπε.

Σημειώνεται ότι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων η κ. Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου ανέφερε χαρακτηριστικά: Δεν πιστεύαμε τι διαβάζαμε στην πρόταση νόμου. Είναι αδιανόητο μόνο που κατατέθηκε. Πέσαμε από τον ουρανό. Βλέπουμε τι συμβαίνει με τις κλιματικές αλλαγές και υποβάλλεται εισήγηση να καταργηθούν ρυάκια, ρέματα κ.λπ. Δημιουργήθηκαν διαμέσου εκατοντάδων ετών και διερωτώμαστε ποιος ειδικός αποφάσισε ή θα αποφασίσει πως βρίσκονται σε αχρησία (όπως αναφέρεται στην πρόταση) και ότι πρέπει να καταργηθούν. Όταν εξηγήθηκε ότι η απόφαση θα λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αντιδράσεις δεν διασκεδάστηκαν αλλά αντίθετα επιτάθηκαν.

Ο κ. Ιωάννου εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών παρατήρησε, πως αρκετές από τις προτεινόμενες πρόνοιες της πρότασης Νουρή εφαρμόζονται ήδη από το Κτηματολόγιο. Ο διευθυντής Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους εξέφρασε προβληματισμό για την πρόταση και πρόσθεσε πως όλες οι διαδικασίες είναι και σήμερα καλυμμένες.

Εκ μέρους του Τμήματος Υδάτων η κ. Μαριλένα Παναρέτου παρατήρησε, πως το να καταργούνται υδατορέματα κ.λπ. με το σκεπτικό που υπάρχει στην πρόταση ότι είναι σε αχρησία, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που παρατηρήθηκαν πλημμύρες. Να υπενθυμίσω τι έγινε στην Ελλάδα όπου καταργήθηκαν αργάκια, επειδή, όπως έλεγαν δεν είχαν νερό εδώ και καιρό, είπε.

Η φύση εκδικείται γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε. Επικαλέστηκε, επίσης, οδηγίες της ΕΕ υποδεικνύοντας πως είναι υπέρτερες της ντόπιας νομοθεσίας.

Εκ μέρους του Τμήματος Δασών ο κ. Αριστείδου ανέφερε ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών παρατηρείται αύξηση των ακραίων φαινομένων, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έναντι της φύσης. Είπε, επίσης, πως υπάρχουν αρχαία μονοπάτια με τεράστια τουριστική και ιστορική αξία, τα οποία πρέπει να προσέξουμε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η πρόταση Νόμου αφορά ρυάκια, αργάκια κ.λπ. τα οποία είναι άνευ χρησιμότητας. Το κράτος, είπε, θα μπορεί να παραχωρεί την περιουσία αυτή και να ενσωματώνεται στο τεμάχιο μέσω του οποίου περνά το ρυάκι κ.λπ. οπόταν το τεμάχιο θα αποκτά και πρόσθετα δικαιώματα ανάπτυξης.