Διμερείς σχέσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό και Κυπριακό, συζητήθηκαν στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη-Αυστριακού Καγκελάριου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Οι διμερείς σχέσεις, η ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια της ΕΕ, το μεταναστευτικό, το Ουκρανικό, καθώς επίσης και το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αυστριακού Καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η επίσκεψή σας σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των χωρών μας, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας”.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση να προωθήσουμε περαιτέρω τη φιλία και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας.

Είπε ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχαν και μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης, όπως η μετανάστευση.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Αυστριακό Καγκελάριο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Στις δικές του δηλώσεις ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ δυνατές, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε για να δούμε ποιο είναι το σύστημα για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη και ίσως να χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο.

Θα πρέπει να το πράξουμε, όχι απλά να μιλάμε, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κράτη όπως η Κύπρος και η Αυστρία σήμερα υποφέρουν από αυτή την πίεση.

Πρέπει εμείς να επιλύσουμε τα προβλήματα για τους ίδιους τους εαυτούς μας, είπε.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Αυστριακού Καγκελάριου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy