Συνεντεύξεις στον Δημήτρη Στρατή

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκλογή των νέων Τοπικών Αρχών. Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» μίλησε με δύο νέους δημάρχους, οι οποίοι αποτιμούν την κατάσταση. Τι έχουν παραλάβει, αυτά που υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής και όσα έχουν προγραμματιστεί για τον νέο χρόνο. Η δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, αναλύει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και υποδεικνύει ότι στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί το υπέρογκο χρέος που έχει κληρονομήσει, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ, αναλύει τρεις βασικούς άξονες των προβλημάτων και εξηγεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επίλυσή τους. Γνωστοποιεί ακόμα σειρά έργων που ξεκίνησαν, με το βάρος να δίνεται στη δημόσια υγεία και καθαριότητα.

 

Ερωτήσεις:

  1. Είστε στη δημαρχία για ένα χρόνο. Τι παραλάβατε; Ποιες ήταν οι πρώτες σας ενέργειες;
  2. Ποιοι παράγοντες δυσχεραίνουν το έργο σας;
  3. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί και προτεραιότητες;
  4. Υπάρχουν έργα που βάλατε μπρος για υλοποίηση;

fotoula photoula_hadjipapa

Φωτούλα Χατζήπαπα

Τα οικονομικό δεν αποτελεί την εύκολη δικαιολογία

1. Ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Σε συνέντευξη Τύπου ενημερώσαμε τους δημότες για την οικονομική κατάσταση και το συνολικό χρέος που παραλάβαμε, της τάξης των €17.143.989. Συνεπώς τους πρώτους μήνες το βάρος έπεσε στην απογραφή των οικονομικών δεδομένων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα. Ακολούθως έγιναν διαβήματα σε σχετικούς αρμόδιους κρατικούς φορείς. Σε αυτούς τους πρώτους 12 μήνες καταφέραμε να αποπληρώσουμε καθυστερημένες οφειλές του 2016 και οφειλές του 2017 προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (Τ.Α.Υ.). Ήμασταν, επίσης, συνεπείς σε όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας για το 2017. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν κλείσουν και συμφωνηθούν οι λογαριασμοί του δήμου για το 2017.  Η σωστή αντίληψη των οικονομικών δεδομένων του δήμου και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη.  Στόχος είναι σταδιακά να μειώνεται το χρέος, χωρίς αυτή η εξέλιξη να επηρεάζει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής.

2. Αναμφίβολα, το οικονομικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί και την εύκολη δικαιολογία. Υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν το βάζουμε κάτω. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς: διοίκησης, λειτουργίας, εξυπηρέτησης, υλοποίησης έργων. Οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι χρονοβόρες διαδικασίες, επίσης, κάποιες φορές αποτελούν τροχοπέδη. Χρειαζόμαστε μια πιο ευέλικτη κρατική μηχανή, μηχανισμούς ταχείας εξυπηρέτησης, νέες τεχνολογίες που να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Ζητήσαμε από την αρχή και συνεχίζουμε να επιζητούμε τη συνεργασία των δημοτών. Πρέπει να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο και να προσπαθούμε για το κοινό καλό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες για να λειτουργεί αποδοτικά, χρειάζεται δραστήριους δημότες. Και το πιο βασικό: να τους ακούει και να συνεργάζεται με αυτούς.

3. Παραμένουμε σταθεροί στις προτεραιότητες που θέσαμε πριν από κάποιους μήνες: (1) Οικονομική εξυγίανση, υπεύθυνη διοίκηση, διαφάνεια (2) Δημιουργία προϋποθέσεων για διεκδίκηση κονδυλίων και αναπτυξιακών έργων (3) Καθαρή και περιποιημένη πόλη, έμφαση στη δημόσια υγεία (4) Προώθηση και βελτίωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης (5) Αναβάθμιση φωτισμού και πρασίνου σε οδούς, δημόσιους χώρους, πάρκα και παιχνιδότοπους (6) Αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Δημότη (7) Εγκατάσταση σημείων για δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο (8) Δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, πλήρης ενημέρωση για τα νέα του δήμου (9) Θεσμοθέτηση ανοικτών δημοτικών συνελεύσεων διαβούλευσης (10) Θεσμοθέτηση συσκέψεων με οργανωμένα σύνολα και φορείς της νεολαίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τομείς της καθαριότητας, της άμεσης και ποιοτικής εξυπηρέτησης και στην ενίσχυση των καναλιών επικοινωνίας με τους δημότες.

Έχουμε συζητήσει με τον Φορέα Οδικής Κυκλοφορίας αιτήματα που θέσαμε ενώπιόν του για τα οποία εντός του 2018 είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε προσφορές. Για το 2018 έχουν προγραμματιστεί βελτιωτικά έργα περιορισμένης έκτασης στο Γραμμικό Πάρκο (πεζόδρομος / ποδηλατόδρομος).

 

4. Η προέκταση του πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για υλοποίηση. Για την ανάπλαση των πυρήνων είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και η πρώτη ανάπλαση -της ενορίας Αγίου Νικολάου- αναμένεται να δημοπρατηθεί περί τον Ιούλιο του 2018. Τα δύο αυτά έργα ήταν και στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διεκδικούμε την κατασκευή τετραπλού δρόμου, με περιβαλλοντικές πρόνοιες, από την Ιπποκράτους – Αργυρουπόλεως μέχρι το ΓΣΠ, για τον οποίο έχουμε κάνει αρκετές επαφές με τα αρμόδια τμήματα και υπουργεία. Έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 κονδύλια για κατασκευή διαβάσεων πεζών και αναγκαίων κυρτωμάτων. Για το 2018 προγραμματίζεται συντήρηση / βελτίωση του οδικού δικτύου σε ορισμένα σημεία, αλλά και δημιουργία πάρκων, αρχής γενομένης από το πάρκο Αχαιών και το πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους (πρώην Dexel). Το 2017 προχωρήσαμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Παραδώσαμε το πάρκο τροχοπεδιλισμού, ένα έργο που ξεκίνησε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αποπερατώθηκε φέτος. Βελτιωτικά έργα έγιναν σε ορισμένα σημεία όσον αφορά στους οχετούς ομβρίων υδάτων, στις επαλείψεις οδών, όπου ήταν απαραίτητο, βελτιώσεις σε χώρους πρασίνου και παιδότοπους, δενδροφυτεύσεις, όλα μέσα στο πλαίσιο ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού που είχε ετοιμαστεί και εγκριθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις υποδομές του δήμου, ιδιαίτερα το αμφιθέατρο, για να έχουμε εισοδήματα. Έχουμε προχωρήσει και σε πολιτιστικές δραστηριότητες με στόχο την προσφορά στους δημότες.

Stavros Michael dimarxos tseriou

Σταύρος Μιχαήλ

Όραμά μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών

1. Στον πρώτο χρόνο θητείας μας έχουν γίνει αρκετά, όχι όμως μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αφού δεν υπήρχαν στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του 2017. Έχουμε παραλάβει ένα εύρωστο οικονομικά δήμο, με απόθεμα πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρώτες μας ενέργειες ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η καταγραφή έργων που χρειάζονται να γίνουν με πρωταρχικό στόχο και όραμά μας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Στόχος μας είναι η επίλυση των τριών πιο κάτω βασικών προβλημάτων: 1) Το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Κεντρικού Δρόμου που εγκρίθηκε να αρχίσει το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και να ολοκληρωθεί το 2019, συνολικού κόστους €6,5 εκ. 2) Η μετακίνηση του πεδίου βολής. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στη Βουλή με την Επιτροπή Άμυνας στην παρουσία του ΥΠΑΜ, Χριστόφορου Φωκαΐδη, προειδοποιήσαμε για δυναμικά μέτρα εάν δεν καταργήσουν άμεσα το πεδίο βολής. 3) Η κατασκευή δημοτικού γηπέδου. Είναι ανεπίτρεπτο ένας δήμος με 10.000 κατοίκους περίπου και να μην έχει δημοτικό γήπεδο με γρασίδι και τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις. Το θέμα τέθηκε και σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εντός του 2018 θα ετοιμαστούν τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια και θα υποβληθούν προς έγκριση.

2. Μέγιστο πρόβλημα που δυσχεραίνει το έργο μας είναι η σοβαρή υποστελέχωση του δήμου. Το μόνιμο προσωπικό του δήμου αποτελείται από τέσσερις γραφείς και εννέα εργάτες, οι οποίοι είναι φιλότιμοι και εργατικοί.

Για την Τεχνική Υπηρεσία υπάρχει διάθεση υπηρεσιών από τον Δήμο Λακατάμιας, χωρίς να είναι επαρκές μέτρο. Ζητήσαμε έγκριση για τη συμπερίληψη έξι θέσεων στον Προϋπολογισμό του 2018 για δημοτικό μηχανικό, δημοτικό ταμία, υγειονομικό λειτουργό και τρεις τεχνικούς. Αναμένουμε την έγκριση του Προϋπολογισμού και θα κινήσουμε τη διαδικασία για πλήρωση των νέων θέσεων.

3. Μελλοντικός σχεδιασμός είναι η δημιουργία γυμνασίου στο Τσέρι. Υπάρχουν δύο δημοτικά σχολεία με πέραν των 460 μαθητών. Σε συνεννόηση με τη Σχολική Εφορεία Τσερίου προγραμματίζουμε καταγραφή όλων των μαθητών του δήμου, γιατί αρκετοί φοιτούν σε άλλα σχολεία για δικούς τους λόγους και εάν ο αριθμός ξεπεράσει τους 600, το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει την έγκρισή του για δημιουργία γυμνασίου στο δήμο μας. Επίσης χρειάζεται και τρίτο δημοτικό σχολείο, γιατί δεν υπάρχει χώρος για επέκταση των υφιστάμενων. Έχει υποδειχτεί κρατική γη κατάλληλη για το σκοπό αυτό.

Κατά το τρέχον έτος δώσαμε βάρος στη δημόσια υγεία. Καθαρισμός οικοπέδων, ανοικτών χώρων, έχει γίνει εκστρατεία συλλογής κλαδεμάτων και έχει δημιουργηθεί χώρος πρασίνου σημείου, όπου μπορούν οι δημότες να τα τοποθετήσουν χωρίς κόστος. Είχαμε συναντήσεις με το Υπουργείο Γεωργίας και την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής για κατάργηση της κτηνοτροφικής περιοχής. Μας απάντησαν ότι δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί υπάρχουν άδειες μέχρι το 2035. Αποφασίστηκε να παραμείνουν οι δικαιούχοι που είναι επαγγελματίες, να μην μεταβιβάζονται οι άδειες εκτός από πρώτου βαθμού συγγένειας και να παρακολουθούνται οι φάρμες από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Ζητήσαμε κατάργηση της νέας κτηνοτροφικής περιοχής που συμπεριελήφθη στο νέο Τοπικό Σχέδιο Τσερίου, γιατί επηρεάζει άμεσα τους ελαιώνες της περιοχής Αγκάλης.

4. Σε ό,τι αφορά τα σχεδιαζόμενα έργα πρέπει να σημειώσουμε ότι προχωρούν τα έργα που πρέπει να γίνουν για το αρχοντικό Θεμιστού, ούτως ώστε να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας και να προχωρήσουμε, αναθέτοντάς το σε μελετητές του έργου προς εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Προγραμματίζεται να γίνει δημοτικός πολυχώρος. Έχουν γίνει διάφορα αντιπλημμυρικά έργα όπως αποφράξεις γεφυριών, κατασκευή πεζοδρομίων και ρείθρων για εκτροπή νερών από χώρους που πλημμυρίζουν και κατασκευή οχετών σε διάφορες περιοχές.

Έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις διαφόρων δρόμων κόστους €200.000 και υπάρχει κατάλογος οδών που θα γίνουν εντός του 2018 με περίπου το ίδιο κόστος. Έχουμε βγει σε προσφορές για κατασκευή γηπέδου futsal, με κρατική χορηγία €148.000 και €100.000 συνεισφορά του δήμου και αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του εντός των ημερών με στόχο πριν το καλοκαίρι να είναι έτοιμο .

Επίσης βγήκαμε σε προσφορά για κατασκευή του γεφυριού εντός της κτηνοτροφικής περιοχής στο δρόμο που ενώνει τον παρακαμπτήριο με την οικιστική περιοχή. Προχωρήσαμε στην υδρολογική μελέτη και ακολούθως με κατασκευαστικά σχέδια για νέο γεφύρι παρά την οδό Αγίου Γεωργίου που θα γίνει εντός 2018-2019. Στα πλαίσια των πολιτιστικών υλοποιήθηκαν με επιτυχία δέκα εκδηλώσεις για τους δημότες μας.