Δημιουργία & προστασία περιβάλλοντος από επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών

Η επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών είναι μια τάση πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Κυρίως νέοι άνθρωποι, είτε από εσωτερική ανάγκη για δημιουργία και πρωτοπορία, είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε λόγω περιβαλλοντικής και ευρύτερης οικολογικής συνείδησης, φτιάχνουν ιδιαίτερες κατασκευές από άχρηστα υλικά τα οποία ο περισσότερος κόσμος πετάει στα σκουπίδια.

Και στην Κύπρο αρκετοί δημιουργοί ακολουθούν αυτή την τάση η οποία άρχισε να γίνεται περισσότερο διαδεδομένη κυρίως μετά την οικονομική κρίση.

Ένας τέτοιος δημιουργός είναι και ο Λεμεσιανός Βασίλης Αγαθοκλέους. Ο Βασίλης είναι 34 χρόνων, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και κάποιος μπορεί να τον συναντήσει στο εργαστήρι του, Τitan Greenlight στην πόλη του.

“Το να επαναχρησιμοποιείς άχρηστα υλικά είναι για μένα σαν να δημιουργείς τον πλανήτη από την αρχή, κάτι που εμείς ίσως θεωρήσουμε άχρηστο, είναι εν δυνάμει μια χρήσιμη και ευφάνταστη δημιουργία”, λέει ο Βασίλης σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Ο Βασίλης άρχισε να δουλεύει με επαναχρησιμοποιημένα υλικά περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
“Ήταν τότε στην κορύφωσή της η οικονομική κρίση και έψαχνα δημιουργικούς τρόπους να φτιάξω τις κατασκευές μου που να είναι ταυτόχρονα οικονομικές, χρήσιμες και αισθητικά ωραίες. Τότε εμπνεύστηκα την επαναχρησιμοποίηση των υλικών”, αναφέρει.

Ο Βασίλης χρησιμοποιεί κυρίως το ξύλο και το μέταλλο και τα υλικά αυτά τα βρίσκει σε χώρους όπου χρησιμοποιούνται ήδη για νέες κατασκευές, αυτά δηλαδή που κανονικά θα ήταν άχρηστα, καθώς επίσης και παρατημένα σε διάφορους άλλους χώρους, υλικά δηλαδή που κάποιος τα πέταξε. Κυρίως φτιάχνει κατασκευές από φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες LED, μιας και όπως προαναφέραμε, το επάγγελμά του είναι ηλεκτρολόγος.

Θεωρεί ότι θα ήταν ιδανικό να υπάρχει κάποιο πράσινο σημείο για συλλογή αυτών των υλικών που γεμίζουν τις χωματερές και τα οποία στα κατάλληλα χέρια μετατρέπονται σε ωραίες και χρήσιμες δημιουργίες, αλλά, όπως μας λέει, δυστυχώς δεν το βλέπει να γίνεται σύντομα.

“Φτιάχνω δημιουργίες δικής μου έμπνευσης, αλλά και κατά παραγγελία από πελάτες που θέλουν κάτι συγκεκριμένο που να ταιριάζει στο δικό τους χώρο και στυλ’’, μας λέει.

Όσον αφορά το κόστος, ο ίδιος θεωρεί πως οι κατασκευές του είναι προσιτές για όλα τα πορτοφόλια, αφού οι τιμές αρχίζουν από πολύ χαμηλά, και προσαρμόζονται ανάλογα με το τι ζητά ο καθένας. Ο χρόνος κατασκευής είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

“Επαναχρησιμοποιώντας υλικά οπωσδήποτε συμβάλλω στην προστασία του περιβάλλοντος και θα προέτρεπα και άλλους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο. Βασικά όλοι μας θα πρέπει να βρίσκουμε νέες χρήσεις για αντικείμενα που κάποια στιγμή θα θεωρήσουμε ότι είναι άχρηστα. Το να επαναχρησιμοποιείς τα υλικά είναι σαν να δημιουργείς τον πλανήτη από την αρχή”, αναφέρει.

Τον ρωτάμε για τις αντιδράσεις του κόσμου και τη γενικότερη προσέγγισή του στη δημιουργία τέχνης και στην καλλιτεχνική δημιουργία από άχρηστα υλικά.

“Στο εξωτερικό είναι κάτι σύνηθες η δημιουργία με επαναχρησιμοποιημένα υλικά και όπως κάθε τάση που υπάρχει στο εξωτερικό, σιγά σιγά έρχεται και στην Κύπρο. Οι αντιδράσεις ποικίλουν. Γενικά είναι θετικές και ο κόσμος, συνήθως ηλικίας 30 με 40 χρόνων, δείχνει την προτίμησή του σε αυτές τις κατασκευές και αντιλαμβάνεται την ουσία στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών”, λέει ο Βασίλης.

Προς το παρόν δεν έχει συνεργαστεί με άλλους δημιουργούς ούτε και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε κάποια έκθεση, πέραν από μια ομαδική έκθεση στο ΡΙΚ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ στο οποίο εταίρος είναι και το ΚΥΠΕ.

“Δείγμα της δουλειάς μου μπορεί κανείς να δει στο κατάστημα που διατηρώ στη Λεμεσό από το 2014, ή στη σελίδα μου στο Facebook. Θέλω να πω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τα μέγιστα στο να γίνει γνωστή η δουλειά μας, δεν υπάρχουν οι πόροι για άλλους είδους διαφήμιση και μέσω του Facebook εγώ προσωπικά έχω γίνει γνωστός. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι σημαντική, τα σχόλια που γίνονται”, λέει ο Βασίλης.

“Μια ευρύτερη κοινωνική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργικότητα και σ’ αυτό όλοι μπορούμε να συμβάλουμε κάθε άτομο ξεχωριστά, είτε με την επαναχρησιμοποίηση, είτε προτιμώντας και υποστηρίζοντας αυτούς τους δημιουργούς. Επίσης να έχουμε κατά νου πως κάτι που εμείς ίσως θεωρήσουμε άχρηστο, είναι εν δυνάμει μια χρήσιμη και ευφάνταστη δημιουργία”, αναφέρει ο Βασίλης.

Για τον Βασίλη η δημιουργικότητα είναι ο κύριος τρόπος για να εξέλθει κανείς από την οικονομική κρίση και να σπάσει τον φαύλο κύκλο. Και όταν η δημιουργικότητα αυτή μεταφράζεται και σε προστασία του περιβάλλοντος, μείωση των σκουπιδιών κλπ, τότε η ικανοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.