Δημιουργία διεθνούς κέντρου στη Χάγη για δίωξη εγκλημάτων Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου για τη δίωξη των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί κατά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ανακοίνωσε από το Κίεβο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι την Πέμπτη.

Όπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, «η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει στο δικαστήριο για τα απεχθή εγκλήματά της», προαναγγέλλοντας πως ήδη εισαγγελείς από την Ουκρανία και την ΕΕ συνεργάζονται συλλέγοντας στοιχεία.

«Ως πρώτο βήμα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα δημιουργηθεί στη Χάγη ένα Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία. Το Κέντρο αυτό θα συντονίζει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων» σημείωσε. Η κ. Φον ντερ Λάιεν εξήγησε πως το κέντρο θα ενσωματωθεί στην Κοινή Ομάδα Ερευνών που υποστηρίζεται από τον Eurojust.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η μεγαλύτερη συνεργασία και ένταξη της Ουκρανίας της ΕΕ θα συνεισφέρει στο όνειρο των ιδρυτών της ΕΕ για προστασία της Ευρώπης «από την επιθετικότητα, τον σωβινισμό και τη βίαιη αλλαγή συνόρων». Το όνειρο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μαζί με την Ουκρανία, και υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κ. Φον ντερ Λάιεν, πως όπως της είχε πει παλαιότερο, η Ευρώπη αποτελεί κίνητρο για τον αγώνα των Ουκρανών.

Πρόσθεσε πως μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η βοήθεια που θα παρέχει η Κομισιόν στην Ουκρανία για την προστασία των παιδιών, σε αντικατάσταση του θεσμού των ορφανοτροφείων. Συζήτησαν ακόμα ζητήματα εμπορίου και οικονομικής βοήθειας, καθώς και της στήριξης που θα χρειαστεί η χώρα για ανοικοδόμησή της, καθώς και τη συνεισφορά της ΕΕ στην πιο αποτελεσματική χρήση ενέργειας μέσω της αποστολής λαμπτήρων LED.

Τέλος συζητήθηκε η πορεία του δέκατου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και την προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων παράκαμψης κυρώσεων. Όπως είπε, η λήψη κυρώσεων έχει επιβραδυνθεί αλλά οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν επιταχυνθεί.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το Κολέγιο των Επιτρόπων και η ουκρανική Κυβέρνηση θα εργαστούν από κοινού όχι μόνο για τη στήριξη των Ουκρανών, αλλά και για την οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας. Υπογραμμίζοντας πως ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχικών καθεστώτων, η Πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε πως «ο Πούτιν προσπαθεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Ουκρανίας, αλλά ρισκάρει το μέλλον της Ρωσίας».

Σε σχέση με την οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην αποδέσμευση του πρώτου πακέτου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στη στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πληγμάτων κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Πέρα από την προμήθεια εκατομμυρίων λαμπτήρων LED για τους Ουκρανούς πολίτες, η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ θα παρέχει ακόμα 2400 γεννήτριες, επιπρόσθετα των 3000 που έχουν ήδη σταλεί, ενώ θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενεργειακού εξοπλισμού.

Ακόμα, συνέχισε, η ΕΕ θα συνεισφέρει με χρηματοδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μονάδων σε όλα τα κρατικά κτήρια, ενώ ανακοίνωσε πως ΕΕ και Ουκρανία υπογράφουν μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων, το οποίο όπως είπε είναι ένα από «πολύ συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της πράσινης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας». Τέλος, όσον αφορά την ανοικοδόμηση, υπενθύμισε πως έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα συνεργασίας των δωρητών από τους G7.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε επίσης εκτεταμένη αναφορά στα αποτελέσματα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, και προανήγγειλε πως στόχος είναι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο ενός έτους από την έναρξη της εισβολής, να έχει συμφωνηθεί το δέκατο πακέτο κυρώσεων.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία της αίτησης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο, και χαιρέτισε τις ενέργειες των σωμάτων κατά της διαφθοράς στη χώρα με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις. Πρόσθεσε πως η ΕΕ εισηγείται τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε προγράμματα κλειδιά της ΕΕ.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία της Κομισιόν που βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε κοινή συνάντηση με μέλη της Κυβέρνησης της χώρας, ενώ την Παρασκευή η κ. Φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ – Ουκρανίας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ και της Κομισιόν για στήριξη της Ουκρανίας, ενώ πρότεινε την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη χώρα σε διάφορους τομείς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.