Δημιουργία υποβρύχιου εργαστηρίου στη θάλασσα της Αμαθούντας

Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων θα καταγράφουν και θα μελετούν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Σημαντικός εμπλουτισμός και ουσιαστική αναβάθμιση του καταδυτικού τουρισμού στη Λεμεσό, και όχι μόνο, αναμένεται να επέλθει με το πρωτοποριακό υποβρύχιο εργαστήριο που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και Ναυτιλία – Κέντρο Αριστείας (CMMI), το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το πανεπιστήμιο του Los Angeles California, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού και η Signalgenerix.

Η εξέλιξη αυτή θα προκύψει με την πόντιση από τους συνεργαζόμενους φορείς έξυπνων τεχνητών υφάλων τρισδιάστατης εκτύπωσης στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας, όπου ήδη βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας σημεία καταδυτικού ενδιαφέροντος, στα οποία περιλαμβάνεται και το αρχαίο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του CMMI, Ζαχαρία Σιόκουρο, στο υπό δημιουργία υποβρύχιο εργαστήριο επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων θα καταγράφουν και θα μελετούν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής, τις μετακινήσεις και την εξέλιξη των ειδών, ακόμη και τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή προς διερεύνηση της αλληλεπίδρασής τους με τις θαλάσσιες κατασκευές.

Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, θα προωθηθούν στο ευρύτατο πλαίσιο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και της ανάσχεσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, κατά τον κ. Σιόκουρο, ο χώρος θα είναι διαθέσιμος, προσβάσιμος και ελκυστικός για καταδυτικό τουρισμό, αφού θα είναι πρωτότυπος σε σχέση με ό,τι άλλο έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη δημιουργία υφάλων.

Όπως διευκρινίζεται, οι επιστήμονες του CMMI αποκαλούν «έξυπνους» τους υφάλους, γιατί θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες και κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή. Επιδίωξη των συνεργαζόμενων φορέων είναι να μεταφέρουν και εικόνα στη στεριά, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα της παρατήρησης από επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να καταδυθούν.

Σημειώνεται επίσης ότι θα αναπτυχθούν και υποβρύχια drones για σκοπούς επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων λαθραίας αλιείας. Οι επιστήμονες εργάζονται και για την κατασκευή ενός μεγάλου έξυπνου σημαντήρα (σημαδούρας) που θα λειτουργεί ως σταθμός συλλογής πληροφοριών. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες παραγγελίας ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή (σε μέγεθος δωματίου) που θα τυπώσει τους υφάλους με υλικά φιλικά στο περιβάλλον και ελκυστικά προς τους οργανισμούς που θα επικαθίσουν σε αυτούς.

Το μείγμα για την τροφοδοσία του εκτυπωτή θα το δημιουργήσει το πανεπιστήμιο του Los Angeles California, που ειδικεύεται στην επιστήμη και την τεχνολογία των υλικών. Ο Ζαχαρίας Σιόκουρος αναφέρει ακόμα ότι ο εκτυπωτής θα αφιχθεί το 2023 και θα εγκατασταθεί στη Λεμεσό, ώστε να αρχίσει η εκτύπωση δοκιμαστικών στοιχείων των υφάλων, προτού ξεκινήσει η συστηματική παράγωγη τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το CMMI και εφόσον προκύψουν θετικά αποτελέσματα, εκτυπωμένοι τρισδιάστατοι ύφαλοι θα ποντισθούν και σε άλλες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.