Με αφορμή/ Ορίζοντας

Δυο βραδιές με σημαντικούς δημιουργούς της Τζαζ και των Μουσικών Κόσμου στην Κύπρο.

Με αφορμή το 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2022, μουσικοί που συμμετέχουν μιλάνε στον Ορίζοντα

314187956 6093823640652278 5391050864776714288 N

Dimitris Terpizis Quartet:   Τα φεστιβάλ αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για αναγνώριση νεοσύστατων σχημάτων

Πείτε μας λίγα λόγια για το μουσικό σας σχήμα, πότε ιδρύθηκε, τα μέλη του, την μέχρι σήμερα πορεία του, με ποιο είδος μουσικής ασχολείστε κυρίως;

Ονομάζομαι Δημήτρης Τερπίζης,  22 ετών και η καταγωγή μου είναι από τη Πάφο. Μετά από διάφορα σχήματα, συνεργασίες κλπ, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι εντελώς δικό μου στο οποίο να διοχετεύσω όλη μου την ενέργεια και να το προωθήσω χωρίς όρια. Τον Αύγουστο του 2021, αποφάσισα να δώσω ζωή στο σχήμα αυτό θέτοντας σαν στόχο να συνθέσω ολόκληρο άλμπουμ, να επιλέξω τους κατάλληλους μουσικούς και στη συνέχεια  να το ηχογραφήσω. Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί εντός δώδεκα μηνών από την μέρα που είχα την πρώτη ιδέα για το πρώτο τραγούδι.

Όλα τα μέλη του σχήματος (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) είμαστε φοιτητές στο Κονσερβατόριο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.  Στο μπάσο ο Παντελής Κωνσταντίνου από Κύπρο, στο πιάνο και synths o Abhin Iype από Ινδία, στο σαξόφωνο ο Finn Grah από Γερμανία (στην ηχογράφηση του άλμπουμ είχαμε τον Henri Schappert από Γερμανία αλλά λόγω πρόσφατης μετακόμισης του στην Ισπανία δεν μπορούσε να μας συνοδεύσει στη Κύπρο) και εγώ, ο Δημήτρης Τερπίζης στα ντραμς και σύνθεση της μουσικής. Στο άλμπουμ εμφανίζεται ο κορυφαίος David Binney (καθηγητής στο Κονσερβατόριο της Νέας Υόρκης, Μανχάταν, ο οποίος συνεργάζεται με Louis Cole, Maria Schneider, Antonio Sanchez κλπ) και ο Παναγιώτης Ανδρέου (μπασίστας του Alfredo Rodriguez, Now vs Now, New York Gypsy All Stars κλπ.)

Η μουσική μου πιστεύω μπορεί να χαρακτηριστεί ως progressive/modern jazz καθώς συνδυάζει μοντέρνες και παραδοσιακές τεχνοτροπίες που χαρακτηρίζονται από έντονο ρυθμό και λεπτεπίλεπτους ήχους, συνενώνοντας στοιχεία από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή. Ξεκινήσαμε να παρουσιαζόμαστε στην Ολλανδία και συνεργαστήκαμε με το Communication and Multimedia Department του πανεπιστημίου Zuyd Hogeschool για μια σειρά συναυλιών με live visuals.

Πόσο εύκολο είναι  να ασχολείται κάποιος με την μουσική στην Κύπρο, ειδικότερα με το είδος που ασχολείστε εσείς;

Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, διαμένουμε προς το παρόν στην Ολλανδία, μια χώρα που είναι φημισμένη για την τζαζ μουσική σκηνή. Γενικά, το είδος της μουσικής αυτής έχει και χρειάζεται το δικό της συγκεκριμένο κοινό.  Έχω την εντύπωση ότι στην Κύπρο θα ήταν δυσκολότερο να ασχοληθούμε με αυτό το είδος της μουσικής, χωρίς να είμαι σε θέση φυσικά αυτή τη στιγμή να γνωρίζω επακριβώς την απήχηση της στο Κυπριακό μουσικόφιλο κοινό.

Πόσο σημαντικό για την δουλειά σας είναι η συμμετοχή σας στο Cyprus Jazz and World Music Showcase και γενικά σε τέτοιου είδους φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ αυτό είναι αρκετά σημαντικό για μας διότι αποτελούμε νεοσύστατο σχήμα και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει για μας μια καλή ευκαιρία να παρουσιαστούμε στο Κυπριακό κοινό. Εξάλλου ο καλύτερος τρόπος για παρουσίαση και αναγνώριση σε νεοσύστατα σχήματα γίνεται μέσα από φεστιβάλ και showcases. Επίσης το άλμπουμ έχει στοιχεία από τη Μέση Ανατολή γενικά αλλά και Κυπριακά στοιχεία σε κάποια τραγούδια. Επομένως, το να παρουσιάσω αυτό το σχήμα και στην Κύπρο είναι κάτι πού είχα σκοπό να κάνω εξαρχής!

Η μουσική μου μπορεί να χαρακτηριστεί ως progressive/modern jazz καθώς συνδυάζει μοντέρνες και παραδοσιακές τεχνοτροπίες, συνενώνοντας στοιχεία από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή.

Ποια τα επόμενα σχέδια σας ως σχήμα αλλά και προσωπικά;

Αυτή την στιγμή οργανώνουμε Πανευρωπαϊκή περιοδεία για την κυκλοφορία του άλμπουμ, ετοιμάζουμε τα artworks για τα φυσικά αντίγραφα και ετοιμάζουμε μεγάλες καμπάνιες για digital marketing με την βοήθεια ευρωπαϊκών οργανισμών που μας στηρίζουν.  Στοχεύουμε σε συμμετοχές σε τζαζ διαγωνισμούς στην Ολλανδία και γενικότερα στην Κεντρική Ευρώπη. Σε συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς μελετούμε διάφορες επιλογές στο να φέρουμε τους guest artists του άλμπουμ σε μια σειρά συναυλιών.

Προσωπικά, ετοιμάζω νέο μουσικό υλικό όπου υπολογίζω να ηχογραφηθεί στα μέσα του 2023. Ακολούθως αν όλα κυλήσουν όπως τα προγραμματίζουμε, ίσως κυκλοφορήσουμε βινύλια και animated videos για μερικά από τα τραγούδια. Σε προσωπικό επίπεδο επίσης, εξακολουθώ να είμαι μέλος σε διάφορα σχήματα και big bands (όπως η γνωστή Swing Design), ετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό, εργάζομαι με σκοπό την δημιουργία δικής μου online σχολής για ντραμς και γενικά προσπαθώ να ανεβάσω τα projects μου όσο περισσότερο γίνεται στην επιφάνεια!

Dimitris Terpizis Quartet

Voice 

(πρώην Kύκλος, δίπλα από το θέατρο Ριάλτο)

10 Δεκεμβρίου, 22:00

Dimitris Terpizis Artwork

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.