Με σκοπό να συμβουλεύσει το Δήμο Λεμεσού και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ, μέχρι το 2030 (EU Cities Mission) βρίσκεται στην Κύπρο ο σύμβουλος πόλεων της ευρωπαϊκής πλατφόρμας NetZeroCities, Bob D’Haeseleer, ο οποίος συμμετέχει σε σειρά εργαστηρίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και το πρώτο εργαστήρι γνωριμίας, στο Δημοτικό Μέγαρο, προκειμένου να εκτιμηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ετοιμότητα της πόλης μας, σε σχέση με την αποστολή.
Το πρώτο εργαστήρι, προστίθεται, ξεκίνησε με ενημέρωση από τον κ. D’Haeseleer για τις εργασίες που γίνονται από τη NetZeroCities σε σχέση με την συνεργασία των πόλεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον στόχο που έχουν θέσει για κλιματική ουδετερότητα.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, παρουσίασε τα βήματα αλλά και τα εμπόδια στη μέχρι σήμερα πορεία και αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται η προσπάθεια. «Η παρουσία σας εδώ θα είναι πολύ χρήσιμη, θα μας δώσετε συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς είναι τα πράγματα και πώς να πετύχουμε τους στόχους μας το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ.Νικολαϊδης απευθυνόμενος στον σύμβουλο της αποστολής.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι μπροστά μας κι έχουμε καταρτίσει χρονοδιάγραμμα προς ετοιμασία του προσχεδίου της πρότασης μας», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού και πρόσθεσε ότι η ομάδα ενισχύεται με αρκετούς τεχνοκράτες «που θα εργαστούν για να προετοιμάσουν την πρώτη μας πρόταση».
Παράλληλα, μια επίσης μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης.
Από την πλευρά του, ο κ. D’Haeseleer ανέφερε πως βρίσκεται στο Δήμο Λεμεσού για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις προκλήσεις και τα εμπόδια, «γιατί πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
«Από την άλλη τα οφέλη από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι τεράστια για κάθε πόλη που συμμετέχει και δεν μιλάμε μόνο για το περιβάλλον», υπέδειξε.
Η πρώτη μέρα των εργαστηρίων είχε ως θεματικές τη δημιουργία ορόσημου και τη χαρτογράφηση του ορίζοντα για το τι πρέπει να γίνει μέχρι το 2030 σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι ακτές, το δομημένο περιβάλλον και η κυκλική οικονομία.
Επίσης συζητήθηκαν εκτενώς τα εμπόδια και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των Δήμων για κλιματική ουδετερότητα.
Το πρόγραμμα της ατζέντας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και επισκέψεις σε καίρια σημεία της πόλης, καταλήγει η ανακοίνωση.
