Η δημοκρατία δεν αναστέλλεται

Της
Ελένης Μαύρου

 

Μια κυβέρνηση που στέλνει την Αστυνομία να ξυλοκοπά πολίτες σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι μια κυβέρνηση που έχει περάσει τη γραμμή, την οποία θέτει το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία.

Το γεγονός ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, όταν η πάνοπλη Αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές, αποκάλυψε τις ρητές οδηγίες που είχαν. Οδηγίες για τις οποίες κανείς ακόμα δεν βρήκε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι μετέτρεψαν το κράτος, με οδηγίες και εντολές τους, σε κράτος που σπάζει κεφάλια και τυφλώνει ανθρώπους που διαμαρτύρονται ειρηνικά.

Κάποιοι πρόταξαν το γεγονός ότι «οι διαδηλώσεις είναι παράνομες». Τη θέση αυτή την έχουν ήδη αμφισβητήσει έγκριτοι νομικοί (διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ σήμερα της «Χ» για το θέμα). Αμφισβητείται πλέον από πολλούς ο απόλυτος χαρακτήρας της απαγόρευσης των δημοσίων-πολιτικών συναθροίσεων (ιδιαίτερα όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει για συναθροίσεις π.χ. εμπορικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα).

Άλλοι, περιλαμβανομένου και του Ν. Αναστασιάδη, εκμεταλλεύτηκαν το φόβο για να μας πουν ότι οι συγκεντρώσεις θα φέρουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Δεν λένε όμως ότι, στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα, σε αντίθεση με πολλές άλλες που δεν αντιμετωπίστηκαν με την ίδια βία από την Αστυνομία.

Σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί η υγειονομική ανάγκη να εκμηδενίζει δημοκρατικές ελευθερίες. Τη θέση αυτή έχουν διατυπώσει και δημόσια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας αφαιρώντας κάθε πρόσχημα από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Το συμπέρασμα λοιπόν, φυσιολογικά, είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει στραφεί στον αυταρχισμό και την καταστολή, γιατί μόνο αυτό της απέμεινε στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τη διαφθορά και τα αδιέξοδα των πολιτικών της επιλογών. Με πρόσχημα την πανδημία θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας εναντίον τους. Αποδείχτηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι η «πολιτική του φόβου», η συνεχής απειλή ότι αν δεν συναινέσεις στις αυταρχικές πολιτικές θα αντιμετωπίσεις τα χειρότερα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία μιας επιτηρούμενης κοινωνίας, έτοιμης να εγκαταλείψει κάθε έννοια δικαιώματος.

Η παραμονή της Υπουργού Δικαιοσύνης στη θέση της και η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κυβερνητική πολιτική.

Η υπουργός έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Αντίθετα, μας βγήκε και παραπονούμενη με τα πολιτικά κόμματα που προμελετημένα, λέει, πήγαν στη Βουλή για να τη βάλουν στη γωνιά με αφορμή τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου! Η υπουργός είναι προφανές ότι δεν κατανοεί τι σημαίνει πολιτική ευθιξία και να παραιτηθεί. Στον Πρόεδρο λοιπόν πέφτει η ευθύνη να την παύσει.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος της συνάθροισης έχει μετατραπεί πλέον σε ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα. Η πανδημία δεν μπορεί να αναστέλλει ούτε τη δημοκρατία ούτε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η στάση της κυβέρνησης θέτει και ζήτημα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών στον τόπο μας.

Και η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι υποχρέωση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Αυτό και ως απάντηση σε όσους, με μεγάλη ευκολία, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους και μόνο την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη. Και όλοι έχουμε υποχρέωση υπεράσπισής της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy