Δήμος Αμ/στου: Αυτό είναι το περιεχόμενο επιστολής προς Γκουτέρες – «Ο χρόνος τελειώνει»

Αποκαλύπτουμε την επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Αμμοχώστου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Η περίπτωση των Βαρωσίων γίνεται πράγματι μια παγκόσμια περίπτωση προς μελέτη, η οποία θα δείξει αν τελικά θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας ή αν ο πολιτισμένος κόσμος θα βρει τρόπους να βάλει τέλος στις παράνομες φιλοδοξίες του απρόβλεπτου παγκόσμιου ηγέτη, δηλαδή του Προέδρου Ερντογάν.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμος Αμμοχώστου στην τελευταία επιστολή που απέστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας με τραγικό τρόπο ότι «ο χρόνος τελειώνει»!

Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον δήμαρχο κ. Σίμο Ιωάννου και η οποία επιδόθηκε πρόσφατα από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Δήμος Αμμοχώστου διερωτάται:

* Πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανεχθεί και, κατά μία έννοια, να ενθαρρύνει και να εγκρίνει απρόθυμα ενέργειες που μοιάζουν με πειρατικές και μεσαιωνικές επιθέσεις; Πώς θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα αν αυτό συνέβαινε στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Λισαβόνα;

* Πώς θα αντιμετωπίζονταν οι εισβολείς ή οι κλέφτες από τις Αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο;

* Ποια είναι πραγματικά η ποινή που πρέπει να επιβληθεί σε κάποιον που αφαιρεί όχι μόνο μια περιουσία, αλλά ολόκληρη τη ζωή – 47 χρόνια;

*Μήπως θα έπρεπε να ανταμειφθούν κοιτάζοντας από την άλλη πλευρά τώρα που παίζουν την τελική πράξη, αυτή της «νομιμοποίησης» των κλεμμένων περιουσιών;

Διαμηνύει παράλληλα ότι οι Αμμοχωστιανοί, όπως και όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες, δεν συμβιβάζονται με τη διχοτόμηση, τη λύση δύο κρατών, ούτε αποδέχονται ότι το σημερινό καθεστώς είναι βιώσιμο και ότι μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

«Ο λαός μας τάσσεται υπέρ μιας επανενωμένης Κύπρου, με λύση όπως αυτή έχει οριστεί από τον ΟΗΕ. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αμμοχώστου εκτός των διατάξεων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια, για να μην πω θανατηφόρα, για τη διαδικασία επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης και θα πρέπει να αποφευχθεί», καταλήγει η επιστολή.

«Ανυπομονούμε για κανονική χώρα»

«Όλοι ανυπομονούμε να ζήσουμε μια κανονική ζωή, σε μια κανονική επανενωμένη χώρα», καταλήγει η επιστολή, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στη θέση Γκουτέρες ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμ/στου έφυγε με καλές εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση με τον Κ. Στιούαρτ, ο οποίος διαβεβαίωσε για τη σταθερή θέση των Ην. Εθνών στην υποστήριξη των ψηφισμάτων για την Αμ/στο αν η Τουρκία συνεχίσει τον εποικισμό και τη διάνοιξη περιοχών.

Ο Δήμος Αμμοχώστου προτίθεται να συνεχίσει τα διαβήματα και τις επαφές του μόλις δοθεί η ευκαιρία και ξεπεραστούν οι πολύ δύσκολες διεθνείς συγκυρίες και εξελίξεις λόγω του Ουκρανικού.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.