Δήμος Αμμοχώστου: Ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι

Συνεχίζει τις επαφές με τους πρέσβεις μελών του Σ.Α. το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερτοάν και τις ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει για τα Βαρώσια.

Αύριο το δημοτικό συμβούλιο θα έχει συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και στη συνέχεια με τον πρέσβη της Ελλάδας. Στις 6 Ιουλίου θα συναντηθούν επίσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στις 19 Ιουλίου θα γίνει μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Δερύνεια, θα στηθούν αντίσκηνα και όσοι επιθυμούν θα διανυκτερεύσουν στην περιοχή σε μια ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου κάλεσε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο με την συμμετοχή του Δήμου Αμμοχώστου και των οργανωμένων συνόλων της πόλης, ώστε να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Εκτίμησε ότι αν δεν είναι πιεστικές και έντονες οι πιέσεις των Η.Ε, των ΗΠΑ και της Ε.Ε προς την Τουρκία τότε σίγουρα θα προχωρήσει με την πλήρη διάνοιξη του περίκλειστου μέρους των Βαρωσίων και θα καλέσει τους νόμιμους κατοίκους της περιοχής να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο κύριος Ιωάννου, θα υπάρξει σύγχυση και πιθανόν διχόνοια μεταξύ των Αμμοχωστιανών.

Επανέλαβε ότι ο Δήμος δεν προτρέπει κανέναν να προσφύγει στην λεγόμενη επιτροπή προσφύγων, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ατομικό δικαίωμα του καθενός ο οποίος όμως πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν παγίδες.

Μήνυμα στον Λαβρόφ για πιέσεις στην Τουρκία

Μήνυμα στον Σεργκέι Λαβρόφ να πιέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει με τις παράνομες ενέργειες της στα Βαρώσια, έστειλε η Λευκωσία δια του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ο ίδιος έτυχε ενημέρωσης από τον κύριο Χριστοδουλίδη μετά την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ ενόψει της σημερινής συνάντησης του με τον Τούρκο ομολόγο του.

Ο Σίμος Ιωάννου είπε ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης τον διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν αλλάζει τις θέσεις της όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου και θα ζητήσει από τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου να τηρηθούν τα ψηφίσματα των Η.Ε. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε επίσης ότι τις τελευταίες μέρες έχει καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι σύντομα αναμένει γνωμάτευση από διεθνή νομικό οίκο για τα θέματα που αφορούν στην Αμμόχωστο και τις περιουσίες των προσφύγων.

Ο ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε ότι μόλις λάβει την έκθεση θα ενημερώσει σχετικώς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου. Υπενθυμίζεται ότι απόψε θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ για να ετοιμάσει την επίσκεψη Ερτογάν στις 20 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.