Δήμος Αθηένου: Ζητά να ενταχθεί στις μειονεκτικές περιοχές του Κρατικού Στεγαστικού Σχεδίου

Την προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και συμπερίληψη της περιοχής του Δήμου Αθηένου στις μειονεκτικές περιοχές του Κρατικού Στεγαστικού Σχεδίου, ζητεί ο με προσωπική επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριακος Καρεκλας.

Σε ανακοίνωση ο Δημος Αθηενου αναφέρει πως «το πρώτο Στεγαστικό Σχέδιο της Κυβέρνησης άρχισε πριν πολλά χρόνια με εφαρμογή στην περιοχή του Δήμου Αθηένου, ως μια περιοχή ακριτική και μειονεκτική, που εξόχως επλήγη από τα δεινά της εισβολής και της κατοχής του 75% περίπου της γης του, τη δίοδο προς Λευκωσία κλειστή από το 1974, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα όλα αυτά τα χρόνια και οι συνθήκες ανάπτυξης της Αθηένου, λόγω της απομόνωσης, της ακριτικότητας και του κλειστού δρόμου προς τη Λευκωσία να είναι δυσμενείς και να την κατατάσσουν ως μια από τις μειονεκτικότερες περιοχές».

Μετά τον Δήμο Αθηένου εντάχθηκαν στο σχέδιο οι κοινότητες Δένειας, Μάμμαρι και Τρούλλων, ως περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά ως η Αθηένου.

Έχουμε πληροφορηθεί ότι «με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ένταξη από το 2023 της Δένειας, του Μάμμαρι και των Τρούλλων στις μειονεκτικές περιοχές στο στεγαστικό σχέδιο. Θεωρούμε αδιανόητο και διάκριση σε βάρος της Αθηένου τη μη συμπερίληψη στην ομάδα Τοπικών Αρχών που εγκρίθηκε και της περιοχής του Δήμου Αθηένου».

Σημειώνεται πως «Ο Δήμος είναι απομονωμένος συγκοινωνιακά και ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου -Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, χρειάζεται σήμερα σχεδόν μια ώρα. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία. Επίσης οι Αθηενίτες σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειες τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια».

«Παρακαλούμε και ζητούμε επίμονα, και θα το διεκδικήσουμε με κάθε μέσο, να αρθεί αυτή η αδικία που έγινε σε βάρος της Αθηένου και να συμπεριληφθεί στις μειονεκτικές περιοχές στο στεγαστικό σχέδιο του 2023. Ήταν η πρώτη που εγκρίθηκε, μετά προστέθηκαν οι άλλες και το να μείνει τώρα εκτός είναι, θεωρούμε, μεγάλο σφάλμα», αναφέρεται.

Ο Δήμαρχος καταλήγει «ζητώντας από τον Υπουργό όπως με δική του προσωπική παρέμβαση αρθεί άμεσα αυτή η αδικία που στερεί από τους νέους της Αθηένου ότι θα δικαιούνται άλλοι και που δικαιωματικά δικαιούνται και οι ίδιοι».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ζητώντας την παρέμβασή της για άρση της αδικίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.