Δήμος Λάρνακας: Παράλογο να επενδυθούν χρήματα για το Γυμνάσιο Δροσιάς

Παράλογο θεωρεί ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, το να επενδυθούν χρήματα από το Υπουργείο Παιδείας στο Γυμνάσιο Δροσιάς που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αντί να ανεγερθεί νέο σχολείο στο χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας σχολίαζε πρόσφατη επιστολή του Υπουργείου Παιδείας προς τον Πρόεδρο της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας, στην οποία ενημερώνει ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε διαγωνισμό για την γενική αναβάθμιση, επέκταση και διαμόρφωση στο Γυμνάσιο Δροσιάς εκτιμώμενης δαπάνης τριών εκατομμυρίων ευρώ. Η ανέγερση νέου Γυμνασίου στο χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής δεν περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2022 – 2024».


Στην επιστολή σημειώνεται πως «εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του Υπουργείου Παιδείας που θα καταδείξει την ανάγκη για ανέγερση νέου Γυμνασίου εντός της πόλης της Λάρνακας. Ως εκ τούτου το αίτημα του Προέδρου της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο παρόν στάδιο».

Στις δηλώσεις του ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι «αυτό που μας είχε ανακοινωθεί σε πρόσφατη συνάντηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όταν είχε συζητηθεί το θέμα της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρώ ότι είναι πολύ παράλογο να επενδυθούν από το κράτος τρία εκατομμύρια ευρώ για ένα Γυμνάσιο που βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση και βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αντί να αξιοποιηθεί αυτή η τεράστια επένδυση του κράτους και της πόλης, αποφασίζεται να συντηρηθεί ένα Γυμνάσιο με πάρα πολλά προβλήματα και που βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη. Θεωρώ ότι είναι παράλογο, ότι δεν έχει ίχνος λογικής αυτή η απόφαση και θα επιδιώξω, σε συνεννόηση με τους άλλους φορείς της πόλης, να συναντηθούμε με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Βύρας.


Σημείωσε ακόμα ότι «ουσιαστική απόφαση για την αξιοποίηση της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής δεν έχει ληφθεί και απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει η πολιτική πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο, προκειμένου να λυθεί μια και καλή αυτό το μεγάλο θέμα για τη Λάρνακα, δηλαδή η ικανοποίηση της μεγάλης ανάγκης που φαίνεται ότι υπάρχει για την πόλη, για δημιουργία νέου Γυμνασίου. Υπολογίζουμε ότι γι’αυτό λήφθηκε η απόφαση να δοθούν τρία εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς».

Κληθείς να αναφέρει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Δήμου στο θέμα της οπτικής οχληρίας που υπάρχει εδώ και 8 χρόνια στη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «ο Δήμος καθαρίζει συνεχώς τον χώρο. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν ότι το Υπουργείο Παιδείας βγήκε σε προσφορές στην πλατφόρμα προσφορών για κατεδάφιση των προπυλαίων» είπε και σημείωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται η συγκεκριμένη διαδικασία και τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ανέφερε επίσης ότι «εάν δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος να παραμείνουν μόνο τα προπύλαια στην Διανέλλειο, η θέση του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει αποτύπωσή τους και στο νέο σχολείο που θα ανεγερθεί, να χτιστούν εκ νέου τα ίδια προπύλαια, ώστε να θυμίζουν την ιστορικότητα του χώρου αυτού».


Σε ερώτηση κατά πόσον ο Δήμος Λάρνακας θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα, ο κ. Βύρας απάντησε ότι «τον Μάϊο λόγω της κατάστασης της υγείας της Υπουργού Εργασίας, είχε αναβληθεί η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη».

« Θα αναμένουμε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μετά και την θλιβερή είδηση του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου και ακολούθως θα επικοινωνήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε εάν θα επισκεφθεί τελικά την Λάρνακα για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής», είπε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.