Δήμος Λεμεσού: Εκστρατεία για ενίσχυση της ανακύκλωσης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Συνολικά 50 χιλιάδες φακέλους με ενημερωτικό υλικό και δυο σακούλια ανακύκλωσης για υλικά τύπου PMD και χαρτί, αποστέλλει από την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμος Λεμεσού στους δημότες του, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ανακυκλώνουμε για μια καθαρή Λεμεσό», που ξεκινά σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου και με απώτερο στόχο την αύξηση των ποσόστών ανακύκλωσης.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι, την ώρα που η Ευρώπη θέτει αυστηρούς στόχους για ποσοστά ανακύκλωσης στο 70%, μέχρι το 2030, κι ενώ ο σημερινός μέσος όρος των κρατών – μελών βρίσκεται στο 45%, στη Λεμεσό το ποσοστό ανακύκλωσης είναι μόλις 10%.

«Ο μέσος Λεμεσιανός παράγει κάθε χρόνο 600 κιλά σκουπίδια, από τα οποία μόνο το 10% ανακυκλώνει, ενώ το ποσοστό κομποστοποίησης είναι ακόμη χαμηλότερο», είπε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα τεράστιο δρόμο να διανύσουμε αν θα συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε ευρωπαίοι πολίτες».

Σαν Δημοτική Αρχή, συνέχισε, θέτουμε ως στρατηγικό στόχο τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω των τριών 3R (Reduce-Reuse-Recycle), δηλαδή της μείωσης της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και υπέδειξε ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, η χωριστή συλλογή των διαφόρων τύπων αποβλήτων και η κομποστοποίηση.

«Ο Δήμος Λεμεσού, αναγνωρίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες  προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας είναι η διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου, προχωρά σε μια νέα σημαντική δράση στα πλαίσια της περιβαλλοντικής του πολιτικής, ώστε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους δημότες της πόλης μας για τη σημασία της ανακύκλωσης, προσβλέποντας πως η ανακύκλωση θα γίνει μια καθημερινή συνήθεια για όλους», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι, στην επαρχία Λεμεσού, λειτουργούν τέσσερα Πράσινα Σημεία, πρότυπη Μονάδα Ανακύκλωσης Αδρανών Υλικών  και πως, εντός του 2023, προγραμματίζεται η εγκαταστάτη 120 βυθιζόμενων και ημιβυθιζόμενων κάδων και συστήματος συμπίεσης και συλλογής όλων των ειδών αποβλήτων, στο παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης.

Η Green Dot Κύπρου χρειάζεται τη βοήθεια των δημοτικών Αρχών και των ίδιων των πολιτών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου, Βασίλης Πετρίδης, σημειώνοντας ότι η συλλογή υλικών PMD και χαρτιού, από πόρτα σε πόρτα, γίνεται μόνο σε ακόμα μια ευρωπαϊκή χώρα και παρά το ότι έχει υψηλό κόστος, θεωρείται ένα επιτυχημένο μοντέλο.

Ανέφερε δε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως το σύστημα «Pay as you throw», που αναμένεται να εφαρμοστεί στο Δήμο Λεμεσού το 2023, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή του στο Δήμο Αγλαντζιάς είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Είμαστε εδώ, να συνεργαστούμε με το Δήμο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, γιατί η Κύπρος πρέπει να γίνει πρότυπη χώρα στην κυκλική οικονομία, καθώς η Ευρώπη μας βάζει πολύ ψηλούς στόχους», πρόσθεσε.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, 50 χιλιάδες οικιακά υποστατικά θα λάβουν τους φακέλους που έχουν ετοιμαστεί, ανέφερε εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου, Μάριος Βραχίμης, σημειώνοντας ότι σε αυτούς θα περιέχονται, ένα σακούλι ανακύκλωσης χαρτιού και ένα σακούλι ανακύκλωσης για συσκευασίες PMD (πλαστικά μπουκάλια νερού και γάλακτος, πλαστικά δοχεία και σακούλες, μεταλλικές συσκευασίες όπως αναψυκτικά, καφέδες, κονσέρβες και συσκευασίες τύπου Tetrapak, π.χ. χυμοί και μικρά γαλατάκια), ενημερωτικό υλικό για τη σωστή χρήση των συγκεκριμένων σακουλιών, καθώς και χάρτη του Δήμου με τις ημέρες συλλογής των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, από το κάθε υποστατικό.

Στους φακέλους θα περιλαμβάνεται επίσης επιστολή από τον Δήμαρχο,  που τονίζει την ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας για ανακύκλωση, καθώς και το πόσο σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων που δημιουργούμε, αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, της υγείας μας, της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και της εικόνας του Δήμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.