Αν και η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ καταψήφισε τους προϋπολογισμούς στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς, ωστόσο με τις δικές της παρατηρήσεις και εισηγήσεις έγινε κατορθωτό να υιοθετηθούν προτάσεις με σημαντικό όφελος για το σύνολο των δημοτών, όπως η μείωση της αύξησης του φόρου σκυβάλων στο 9% από το 14% που είχε εισηγηθεί η διαχειριστική επιτροπή. Επιπλέον, πέρασε απόφαση με την οποία θα αποπληρωθούν σταδιακά οι οφειλές στο ταμείο συντάξεως των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίες ανέρχονται στα 3,5 εκ. ευρώ.
Κατά την τοποθέτησή της στη διάρκεια της συνεδρίας για έγκριση των προϋπολογισμών, η επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ, Μαρία Συγγέρη, επισημαίνοντας την τεράστια μείωση της κρατικής χορηγίας και την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποστερεί από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικούς πόρους και δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους δημότες, υπέδειξε ότι η επιβολή δυσβάστακτων φορολογιών θα συνεχίσει να πλήττει το κάθε νοικοκυριό χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών. Οι όποιες αυξήσεις, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που να δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να ανταποκριθεί.

Αναφερόμενη σε τρόπους με τους οποίους ο δήμος μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του, η Μαρία Συγγέρη εισηγείται, μεταξύ άλλων, την καταγραφή και παραχώρηση αδειών σκύλων όπως και μη καταχωρημένων υποστατικών αλλά και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής, η οποία θα επιφέρει αύξηση των πολιτικών γάμων. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τελειωτικά το θέμα της περισυλλογής άχρηστων αντικειμένων και ο τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας και «να μην εισπράττουμε κατά το δοκούν».
Μια πρωτοποριακή πράξη η οποία διαφάνηκε ότι αποφέρει οικονομικό όφελος και παράλληλα ασφάλεια στους δρόμους της Μέσα Γειτονιάς, αποτελεί η συνεργασία με τον Δήμο Ύψωνα στον τομέα της τροχονομίας και θα πρέπει, όπως υποδεικνύει η ομάδα του ΑΚΕΛ, να συνεχιστεί με την αύξηση των ωρών του τροχονόμου γιατί, όπως αναφέρεται, τις ώρες αιχμής απουσιάζει από τον δήμο και αυτό δημιουργεί κυκλοφοριακό χάος. Το ΑΚΕΛ εισηγείται να ζητηθεί από το κράτος η έγκριση ενός τροχονόμου για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η ομάδα του ΑΚΕΛ, όπως τονίζεται, είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε αγορά υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εργατικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει επιτακτικά την ανάγκη να αξιοποιηθούν προγράμματα και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολιτισμό, για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και νεολαίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν σχεδόν καθόλου.

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο δήμος θα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του στην καλύτερη οργάνωση και εκσυγχρονισμό της δημοτικής μηχανής και ιδιαίτερα στην αύξηση της παραγωγικότητας με την όσον το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού. Όλες οι εργασίες του δήμου, όπως τονίζεται, χρειάζονται αναδιοργάνωση και περισσότερο έλεγχο, ενώ υποδεικνύεται ότι τα έξοδα για την κοινωνική πολιτική θα πρέπει να έχουν σαν επίκεντρο το ΣΚΕ και τις παιδικές λέσχες.

Η κυβέρνηση οφείλει 1,5 εκ. ευρώ για το  «Καλογεροπούλειο Νηπιαγωγείο»

Καθοριστικό ρόλο για τους δημοτικούς αυμβούλους του ΑΚΕΛ Μέσα Γειτονιάς έχουν οι οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας προς τον δήμο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του «Καλογεροπούλειου Νηπιαγωγείου», το οποίο αποτελεί πρότυπο νηπιαγωγείου για όλη τη Λεμεσό.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά την υποχρέωση του Υπουργείου, η οποία ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ» όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται, τότε η μόνη οδός είναι η νομική.
Παράλληλα, τονίζεται ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η συμφωνία που έχει τόσο το ίδρυμα με την κυβέρνηση, η οποία είναι ίσως η καλύτερη που έχει δήμος με το κράτος, όσο και η συμφωνία του δήμου με το ίδρυμα.

Αναπτυξιακή πολιτική για την  καθημερινότητα των δημοτών

Παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής του δήμου, όπως ακριβώς ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, η δημοτική ομάδα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η κρίση επηρεάζει αυτόν τον τομέα, υποδεικνύει ότι η αναπτυξιακή πολιτική, πέραν της προσφοράς στον δημότη για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του, βοηθά και στην ανάπτυξη δημιουργίας θέσεων εργασίας.
«Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε κονδύλι για το 2019 υπάρχει για αναπτυξιακά έργα, θα πρέπει να καταβληθεί για επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων όχι μόνο στους κύριους δρόμους αλλά και στις γειτονιές του δήμου», αναφέρει η Μαρία Συγγέρη, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα» και τονίζοντας ότι στόχος της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών, «γι’ αυτό ταχτήκαμε να υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευελπιστούμε ότι αυτός είναι και στόχος όλων».

Χρήστος Χαραλάμπους