Δημόσια διαβούλευση για την αγορά ηλεκτρισμού

Την απαρχή της δημόσιας διαβούλευσης για το πρακτικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο σηματοδότησε η παρουσίαση της μελέτης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου για τις νέες ρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαβούλευση αυτή καθώς, όπως σημείωσε, το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού περιλαμβάνεται στη γενικότερη προσπάθεια για βελτίωση της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της παρουσίασης, είπε ότι σήμερα αρχίζει μια διαβούλευση για το νέο μοντέλο αγοράς που στόχο έχει να ενσωματώσει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας στην αγορά ηλεκτρισμού, εξηγώντας πως αυτό που αποσκοπεί το άνοιγμα της αγοράς είναι να μπορούν και άλλοι προμηθευτές να πωλούν στους δικούς τους πελάτες χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να πωλήσουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός προμηθευτής.

Το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού, όπως ανέφερε ο Υπουργός εμπίπτει στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που άρχισε από πέρσι για βελτίωση της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή, και η οποία θα επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως ο εξορθολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι διασυνδέσεις που επιδιώκει η Κύπρος με το εξωτερικό, η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος αλλά και ακόμη το πρακτικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σε ερώτηση αν υπάρχει υπολογισμένο ποιο θα είναι το όφελος στον καταναλωτή από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται από το Υπουργείο μια μελέτη για το κόστος-όφελος της εφαρμογής, η οποία προϋποθέτει και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου από την ΑΗΚ. “Γίνεται αυτή τη στιγμή η μελέτη για το κόστος-όφελος, αλλά σίγουρα αν θεωρήσουμε ότι θα ανοίξει και πρακτικά η αγορά, τότε προσδοκούμε σε βελτιωμένο ανταγωνισμό που θα επιφέρει και βελτιωμένες τιμές”, είπε.

Στο χαιρετισμό του στην παρουσίαση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε σκοπός της ημερίδας ήταν να επεξηγηθούν οι προτάσεις για το νέο μοντέλο αγοράς, “το οποίο προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο εισαγωγής του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας”.

Σημείωσε τη μεγάλη προεργασία που έγινε από πλευράς Υπουργείου, ΡΑΕΚ και Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ πρότεινε την τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών αγοράς ηλεκτρισμού στη βάση ενός υβριδικού μοντέλου που θα συνδυάζει αρχικά δύο διαδοχικά στάδια, την προθεσμιακή και την προημερησία αγορά. “Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λειτουργία των δύο πρώτων σταδίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ένα τρίτο στάδιο, η ενδοημερήσια αγορά”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι η δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού που θα επιφέρει το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτρέψει τόσο τη δραστηριοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πάνω σε ισότιμη βάση με αυτή της συμβατικής παραγωγής, όσο και τη δραστηριοποίηση νέων προμηθευτών πέρα της ΑΗΚ. Εξέφρασε, ακόμη την πρόθεσή του να επανέλθει και να ενημερώσει το Υπουργικό για τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και τον τελικό σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού στη βάση των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς, στο δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες της ΡΑΕΚ για επανεξέταση του μοντέλου αγοράς και στην ανάθεση την 1 Φεβρουαρίου του 2013 στην κοινοπραξία των Διεθνών Συμβούλων LDK και E-Bridge της εκπόνησης σχετικής μελέτης.

Αφού αναφέρθηκε στις δύο φάσεις της μελέτης, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι οι Σύμβουλοι κατέληξαν σε τρία μοντέλα αγοράς, το Μοντέλο Διμερών Συμβολαίων μεταξύ Παραγωγών και Προμηθευτών, το Μοντέλο Υποχρεωτικής Κοινοπραξίας Ισχύος και το Μοντέλο Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος. Η ΡΑΕΚ, όπως είπε, αφού μελέτησε και ανέλυσε σε βάθος τις θέσεις και εισηγήσεις της κοινοπραξίας υιοθέτησε την εισήγηση για εφαρμογή του Μοντέλου Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η όλη προσπάθεια και οι οδηγίες προς όλους τους Συμβούλους της ΡΑΕΚ, πάντοτε ήταν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του απλούστερου δυνατού και οικονομικά αποδεκτού μοντέλου, το οποίο όμως να επιτρέπει τη μέγιστη και ταχύτερη δυνατή ένταξη ανταγωνιστών (ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών), καθώς και των παραγωγών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Πρωταρχική έγνοια και υποχρέωση όμως της ΡΑΕΚ είναι να παρέχεται η ηλεκτρική ενέργεια στον τελικό καταναλωτή στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, το οποίο αναμένεται λογικά να επιτευχθεί με την εισαγωγή ανταγωνισμού στην παραγωγή και προμήθεια και την ταυτόχρονη αξιοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ”, σημείωσε ο κ. Σιαμμάς.

Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστος Χριστοδουλίδης στο δικό του χαιρετισμό ευχήθηκε αρχικά όπως η δημόσια διαβούλευση οδηγήσει σε ένα πλαίσιο αγοράς που θα προωθεί τη δημιουργία ουσιαστικού ανταγωνισμού στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, θα προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα προωθεί τη δημιουργία επενδύσεων στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού και το πιο σημαντικό, θα συμβάλει στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου της αγοράς ηλεκτρισμού, με την οποία είναι επιφορτισμένος ο Διαχειριστής, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και οι προκλήσεις τεράστιες. “Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε επάξια στο ρόλο μας ούτως ώστε η αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016”, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η στήριξη από πλευράς πολιτείας, δηλαδή του Υπουργείου, της ΡΑΕΚ και της Βουλής, για τη διασφάλιση όλων των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, που σε πρώτο στάδιο, όπως είπε, περνά μέσα από την έγκριση του προϋπολογισμού του Διαχειριστή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στη συνέχεια ότι ο Διαχειριστής έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια υλοποίηση του έργου με την πρόσληψη διεθνούς κύρους εξωτερικού συμβούλου για την ετοιμασία των κανόνων αγοράς, των εγγράφων διαγωνισμού για την αγορά του λογισμικού που απαιτείται και την υποστήριξη στην αξιολόγηση του διαγωνισμού. Διευκρίνισε ότι το πρώτο κείμενο των κανόνων αγοράς, στο οποίο θα περιγράφονται με λεπτομέρεια οι ρυθμίσεις της αγοράς αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy