Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η δημόσια υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη που κατοχυρώνεται τόσο από διεθνείς συμβάσεις, όσο και από το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς για την Κύπρο τα πράγματα στη δημόσια υγεία νοσούν σοβαρά και βρίσκονται σε οριακά κρίσιμη κατάσταση.

Η δημοσίευση δύο Εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας, μόνο θλίψη και απογοήτευση δημιουργούν. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας «διεκδικεί πρωτεία» αρνητικής εικόνας στα θέματα Υγείας. Πλείστες των Εκθέσεων, διεθνείς και ευρωπαϊκές, τα τελευταία χρόνια αυτό επιβεβαιώνουν. Κύριες επισημάνσεις αυτών των Εκθέσεων κατατάσσουν την Κύπρο στις πρώτες θέσεις σ’ ό,τι αφορά το κόστος της υγείας και στις τελευταίες σ’ ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες.

Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση και το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ασφαλώς και αποτελεί κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας και του λαού μας! Είναι δε τοις πάσι γνωστό ότι χωρίς την καταλυτική συμβολή του ΑΚΕΛ, χωρίς τις ιδέες και προτάσεις που έγιναν από την Αριστερά και πολύ περισσότερο χωρίς τη δημιουργική διαβούλευσή του με τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση, ΓεΣΥ ούτε με κιάλια δεν βλέπαμε!

Οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών όμως που επιβλήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση συρρίκνωσαν τη δημόσια υγεία και την έφεραν σε δεινή θέση.

Σήμερα παρουσιάζεται ως εικόνα σ’ όλα τα νοσοκομεία να υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, νοσηλευτών, διοικητικού και εργατικού προσωπικού. Όλες οι κλινικές υπολειτουργούν. Η έλλειψη αναλωσίμων υλικών καθώς και φαρμάκων κάνουν τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Οι ασθενείς πονούν και υποφέρουν! Οι λίστες διευρύνονται για ραντεβού για το 2018!

Η λειτουργία των νοσηλευτηρίων της χώρας μας θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι στηρίζεται κυρίως στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται πολλές φορές ριψοκίνδυνα από τους ιατρούς και το προσωπικό.

Στη βάση αυτών των επισημάνσεων διερωτάται κανείς πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί ομαλή μετάβαση στην αυτονόμηση και στη συνέχεια εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, όταν τα ίδια τα νοσηλευτήρια θα υπολείπονται προετοιμασίας και υποδομών, δεν θα είναι ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν!

Αναφέρω ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 για το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένος (κατά 13 εκ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2017 που ανερχόταν στα 555,2 εκ. ευρώ. Με βάση τα πιο πάνω συνάγεται ότι ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει και ναρκοθετεί την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ έχουν δώσει εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς στα θέματα υγείας.  Η πολιτική τους είναι επιφανειακή και ευκαιριακή ώστε να βολεύει σχεδιασμούς και συμφέροντα περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Αυτό επιβεβαιώνουν όλες οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάζουν τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία να είναι τρεις φορές λιγότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε. (2,7% έναντι 7,2%) με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.

Συμπερασματικά, οι κυβερνώντες εξαντλώντας τη θητεία τους, εξάντλησαν και κάθε δικαιολογία ήπιας κριτικής.  Έχουν διαψεύσει κάθε προσδοκία του λαού στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και ιδιαίτερα σε θέματα υγείας.

Η Κύπρος είναι σαφές ότι χρειάζεται όραμα, ολοκληρωμένες πολιτικές, που θα σηκώσουν τη δημόσια υγεία και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του λαού.

Τώρα, όχι αύριο, το ΑΚΕΛ και όλοι οι εμπλεκόμενοι χρειάζεται να ηγηθούν πρωτοβουλιών, να καταθέσουν ακόμα πιο ηχηρά το όραμα για μια δημόσια υγεία στην υπηρεσία του κυπριακού λαού!

Το ΑΚΕΛ θα πράξει το καθήκον του, όπως διαχρονικά με συνέπεια και ευθύνη κάνει. Εκ των πραγμάτων γίνεται το ΑΚΕΛ η ατμομηχανή για ένα Σύστημα Υγείας καθολικό, ανθρωποκεντρικό και αποτελεσματικό!

*Βουλευτής, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού