Δημόσια Νοσηλευτήρια: Τρομακτική πίεση στο προσωπικό – «Διαχειρίσιμη η κατάσταση» υποστηρίζει ο ΟΚΥπΥ

Στην ανάπτυξη νέων κλινών προχωρεί ο ΟΚΥΠΥ για τις ανάγκες που προκύπτουν στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:

Τσιούτης: Λίγες μέρες ακόμη για την πραγματική εικόνα στην μείωση των κρουσμάτων

ΑΚΕΛ: Προβληματική η διαχείριση Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ για νοσηλευτήρια – Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

[yarpp]

Ο Κρίστης Λοϊζίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση περισσότερων νοσηλευόμενων θα παραπεμφθούν πολλά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες του συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες, τονίζοντας ότι ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται σε συνεργασία και με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επίσης είπε ότι στις προσπάθειες του Οργανισμού συνδράμουν και γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα με την επιστράτευσή τους.

Είπε μάλιστα ότι το προσωπικό εργάζεται κάτω από τρομακτική πίεση. Την ίδια ώρα τόνισε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί κατάρρευσης των κρατικών νοσηλευτηρίων λέγοντας ότι είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Ο Κρίστης Λοϊζίδης διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και εργάζονται νυχθημερόν για επίλυση προβλημάτων. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αριθμός περιστατικών που χρίζουν νοσηλείας και δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν. Επίσης είπε ότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Κωνσταντίνο Τσιούτης ανέφερε ότι η βασική αρχή των μέτρων που έχουν ληφθεί κλιμακωτά έχει στόχο τη μείωση των συναθροίσεων, του συνωστισμού και των επαφών σε κλειστούς χώρους.

Μίλησε για αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, τονίζοντας ότι μειώνοντας το φορτίο στην κοινότητα θα μειωθούν και οι εισαγωγές. Ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι επίσης ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση και μετάδοση στους χώρους εργασίας γι’ αυτό και πάρθηκαν τα μέτρα.

Όσον αφορά τα rapid test, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κάνει πέραν των 600.000 εργαστηριακών εξετάσεων, τονίζοντας ότι σε αναλογία πληθυσμού πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου, απέρριψε τα περί καθυστέρησης του πλάνου εμβολιασμού.

Ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Πρόσθεσε ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν εμβολιαστεί 6.035 άτομα και η Κύπρος κατατασσόταν στην 8η θέση στην Ευρώπη στη χορήγηση εμβολίων.

Ανέφερε δε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης ξεκινά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αφότου συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από τον πρώτο εμβολιασμό.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί προβλέψει το πλάνο των παραδόσεων των δόσεων των εμβολίων. Όπως είπε θα είναι μεγάλος ο αριθμός των πρώτων δόσεων που θα παραληφθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy