Δημόσια Υγεία: Tα παθήματα να γίνουν μαθήματα

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τη Δημόσια Υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Έχει αποδομήσει πλήρως τις πολιτικές και τη φιλοσοφία του Νεοφιλελευθερισμού. Έχουν καταρρεύσει οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, της λιτότητας και των περικοπών. Οι περικοπές και η λιτότητα που επέβαλε και στην Κύπρο αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δυστυχώς κούρεψαν και τη Δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου φέρουν και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσηλευτήρια.

Η έναρξη των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι εκ των πραγμάτων ένα χαρμόσυνο γεγονός. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν επιτρέπει ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης, ούτε και διθυράμβους. Έχουμε ακόμη να διανύσουμε δρόμο, υπολείπονται πολλά, πάρα πολλά (ουσιαστικά, όχι επικοινωνιακά) να γίνουν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Οι κυβερνώντες δεν χρειάζεται να προκαλούν το λαό μας, ο οποίος βιώνει τα πάνδεινα, με τις πολιτικές των διαταγμάτων. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και τα Ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα. Αποτελούν κατακτήσεις που δεν χαρίστηκαν από κανένα, αλλά έχουν κερδηθεί με αγώνες και καθημερινή πάλη των λαών.

Ήρθε η ώρα, επιτέλους η εκτελεστική εξουσία και όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μια θετική ατζέντα για τη χώρα μας. Με πράξεις και έργα! Στη συνέχεια προτείνω μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να προωθηθούν άμεσα:

– Η κυβέρνηση χρειάζεται συντεταγμένα να προχωρήσει στη διαφώτιση και ενημέρωση για την ανάγκη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Σεβόμενοι το δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί, την ίδια ώρα χρειάζεται να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συμβίωσης, ότι τα δικαιώματα του καθενός μας σταματούν εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των άλλων συνανθρώπων μας.

– Σήμερα η Κύπρος παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες, 8η στη σειρά από τις χώρες της Ευρώπης, παρότι λήφθηκαν πολλά μέτρα και επιβλήθηκαν διατάγματα με πολλές διακρίσεις, αποφάσεις και σκαμπανεβάσματα. Δίκαια φωνάζουν οι πολίτες της Λεμεσού και της Πάφου και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χωρών εστίασης. Οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και ουσιαστικό ρόλο. Να μην επιτρέπονται πολιτικές παρεμβάσεις που κρύβουν συμφέροντα και σκοπιμότητες.

– Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει το ταχύτερο στη δημιουργία νέων κλινών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Να γίνουν οι επεκτάσεις που προβλέπονται από τις μελέτες για τα δημόσια νοσηλευτήρια και να εξοπλιστούν με τον αναγκαίο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Το Νοσοκομείο Λεμεσού ασφυκτιά και δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός ούτε αναβλητικότητα.

– Στελέχωση όλων ανεξαίρετα των δημόσιων νοσηλευτηρίων με ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Καμία κλινική να μη δυσλειτουργεί. Να γίνει επένδυση σε εξειδικευμένο νοσοκομειακό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης.

– Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών ιδιαίτερα παθολόγων και επιδημιολόγων. Συντεταγμένα όμως, με σχέδιο δράσης και κατόπιν διαβούλευσης και όχι με τελεσίγραφα.

– Το Κρατικό Χημείο και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας καθώς και το Ψυχιατρείο να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης. Δόθηκαν υποσχέσεις που κρατούν από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

– Το ΓεΣΥ απέδειξε η ίδια η ζωή ότι υπήρξε η μεγαλύτερη κατάκτηση του κυπριακού λαού. Καμία σκέψη που θα αλλάζει το μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του σε πολυασφαλιστικό. Επιβάλλεται σίγουρα αυστηρός έλεγχος και εποπτεία για ενδεχόμενες καταχρήσεις.

– Τα 100 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για επένδυση στη Δημόσια Υγεία, επιβάλλεται να τα επενδύσει σε έργα και υποδομές και όχι σε άσκοπες και αχρείαστες αγορές.

Τα παθήματα από την πανδημία χρειάζεται να γίνουν μαθήματα, διδάγματα για τη ζωή μας. Ο κορονοϊός δεν ήρθε για να φύγει, όπως ίσως και άλλες ασθένειες. Χρειαζόμαστε πολιτικές πρόληψης, πολιτικές μακράς πνοής. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα υγείας που να καθιερώνει, γιατί όχι, την Κύπρο ως ένα σύγχρονο ισχυρό και αποτελεσματικό περιφερειακόκέντρο παροχής υπηρεσιών περίθαλψης.

Εύχομαι αυτή η υγειονομική κρίση να μας διδάξει και να καταθέσουμε όραμα ζωής, όραμα Υγείας που να ανταποκρίνεται και στις προκλήσεις και στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και προσδοκίες του λαού μας!

* Βουλευτής, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy