Δημοσίευμα εμπλέκει το γραφείο Ν. Παπαδόπουλο με πωλήσεις διαβατηρίων – Πως απαντάει


Το γραφείο του Ν. Παπαδόπουλου εμπλέκεται στην πώληση διαβατηρίων αναφέρει με δημοσίευμα της η εφημερίδα Πολίτης με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για λάσπη και ψέματα που εξυπηρετούν τους μετόχους της εφημερίδας.

«Ατζέντης» της Global Citizen

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, το 2014, οπότε το ΚΕΠ απέκτησε χαρακτηριστικά που επέτρεπαν τη «βιομηχανοποίηση» της παραχώρησης κυπριακής-ευρωπαϊκής υπηκοότητας, το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος απέκτησε κομβικό ρόλο.

«Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Global Citizen, μια διμηνιαία επιθεώρηση που παρακολουθεί τον κόσμο του πλούτου (αυτοπροσδιορίζεται ως ένας οδηγός στην πολυτελή ζωή) και προβάλλει τακτικά σχέδια απόκτησης δεύτερης υπηκοότητας, φιλοξένησε άρθρο για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα υπό τον τίτλο “EU open doors”. Στο άρθρο οι αναγνώστες θα πληροφορηθούν ότι ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες θα τους βοηθήσει να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.»

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια ομάδα στην Κύπρο για να χειριστούμε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την ιθαγένεια ή την αγορά ακινήτων, οπότε ενώσαμε τις δυνάμεις μας με μια από τις πιο εξέχουσες δικηγορικές εταιρείες στην Κύπρο, την Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες», δηλώνει ο Armand Arton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arton Capital.»

Όπως γράφει το σημοσίευμα, η Arton Capital είναι μια εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκόσμιας ιθαγένειας με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Armand Arton και διαθέτει μια σειρά από υπηρεσίες αφιερωμένες στο «Global Citizenship», με ιδιαίτερη έμφαση στα επενδυτικά προγράμματα. Σήμερα έχει δικό της μόνιμο συνεργάτη στην Κύπρο».

«Το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες θα ολοκληρώσει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ταχείας διαδικασίας υπηκοότητας με τον πιο εύκολο τρόπο, χωρίς προβλήματα, εντός τριών έως τεσσάρων μηνών», συμπληρώνει ο κ. Arton. Η Arton Capital διαφήμιζε και ότι το κυπριακό διαβατήριο επέτρεπε ταξίδια στον Καναδά χωρίς βίζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει κάνει γνωστό ότι το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος προώθησε διψήφιο αριθμό πολιτογραφήσεων, που αφορούσαν και πολιτογραφήσεις συζύγων και εξαρτώμενων τέκνων.

Το ΔΗΚΟ απάντησε στον υπουργό ως εξής: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ευθύνη έχουν η εκτελεστική εξουσία που έδιδε τα διαβατήρια και όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, όπως κάνει ο ΔΗΣΥ.

Η κοινωνία ορθά απαιτεί έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση και δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι συγκάλυψη, συσκότιση και εμπαιγμό της νοημοσύνης μας».

Όπως γράφει ο Πολίτης, «δυστυχώς για το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο ο εμπαιγμός της νοημοσύνης των Κυπρίων Πολιτών προέρχεται από παντού μη εξαιρουμένου και του ίδιου».

«Τον οποίο αποκαλύπτει ο συνεργάτης του Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλου, δηλαδή η  εταιρία πώλησης διαβατηρίων  Arton Capital. Στο ίδιο άρθρο ο κ. Armand Arton αναφέρεται και στην νομιμοφανή διαδικασία  στην οποία συμμετείχε ως ατζέντης το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος όταν επί συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ τον Ιούνιο του 2013 αναθεωρήθηκε το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων. Το πρόγραμμα συγκεκριμένα προνοούσε κατάθεση 5 εκατ. και επίσης 500,000 ευρώ για αγορά κατοικίας. Όπως όμως αναφέρει ο κ. Armand Arton κάποιος μπορούσε να πάρει διαβατήριο -με τη βοήθεια πάντα του συνεργάτη τους στην Κύπρο που ήταν το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος- με 900,000. Πως γίνονταν τότε τα πράγματα;  Πολλοί επενδυτές που ήθελαν διαβατήριο κατέθεταν όντως στην Κύπρο τα 5 εκατ, και με αυτά ως εγγύηση έπαιρναν άλλα 5 εκατ. ως δάνειο. Πλήρωναν λοιπόν τους τόκους του δανείου για τα επόμενα 5 χρόνια ύψους 400,000, αγόραζαν και ένα σπίτι 500,000. Μόλις έληγε η δέσμευση τους επέστρεφαν τα λεφτά του δανείου και έπαιρναν τα 5 εκατ. που είχαν καταθέσει. Με αυτό τον τρόπο με 900.000 αποκτούσαν διαβατήριο. Μπορούσαν ακόμα να πωλήσουν και το σπίτι που αγόρασαν στην Κύπρο, οπότε το κόστος απόκτησης διαβατηρίου αφορούσε μόνο την καταβολή κάποιων τόκων στις Τράπεζες. Γι αυτό ακριβώς το λόγο το  Υπουργείο Οικονομικών επί Χάρη Γεωργιάδη κατάργησε αυτές τις διατάξεις του ΚΕΠ.   Είναι αλήθεια βέβαια ότι και η Κυβέρνηση τότε είχε επιδείξει τεράστια ανοχή σε αυτή την κομπίνα γιατί ήθελε καταθέσεις στις τράπεζες για να περιορίσει τον ELA».

 

Το πόθεν έσχες

Ο Πολίτης συνεχίζει με αναφορές στο Πόθεν Έσχες του Νικόλα Παπαδόπουλου.

«Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει σήμερα ότι δεν έχει καμιά σχέση με το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος από το 2011. Τα ίδια έλεγε και το 2017 όταν αποκαλύφθηκε το πόθεν έσχες του, του 2013 στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα ότι του καταβαλλόταν μισθός από το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος. Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν προέκυψε θέμα εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες στο ΣΑΠΑ. Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος τότε δήλωσε ότι επρόκειτο περί «περί λάθους. Επαναλαμβάνω, δεν είμαι συνεργάτης, δεν είμαι υπάλληλος, δεν είμαι συνεταίρος του γραφείου. Τώρα γιατί ενδεχομένως να προκύπτει αυτό το λάθος, ενδεχομένως να έχει γίνει κάποιο λάθος, εγώ σας λέω ότι έφυγα από τον Μάιο του 2011 και κατ’ ακρίβεια, για να αποχωρήσω το δήλωσα στον έφορο Εταιρειών».

«Οι δηλώσεις έγιναν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και στον Κυριάκο Πομηλορίδη, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν το 2015 στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, περί εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι αποχώρησε από το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, τον Μάιο του 2011, και από τότε ουδεμία σχέση έχει με τις εργασίες ή αποφάσεις του εν λόγω γραφείου, προκαλώντας και τα πυρά του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, που έκανε τότε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Όση λάσπη και να ρίχνουν, όσα ψέματα και να γράφουν, εμείς επιμένουμε: Δώστε αντίγραφα όλων των φακέλων πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ήταν η απάντηση του Νικόλας Παπαδόπουλου στις κατηγορίες Πολίτη, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων των μετόχων της εφημερίδας.

«Όσο δεν το κάνετε, ενισχύετε τη διαπλοκή, καλύπτετε τη διαφθορά και υπακούετε στους ένοχους και στους μετόχους του Πολίτη»

Το επίσημο ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει πως το κατεστημένο που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ,
«• συνεχίζει την τετριμμένη ψευδολογία για συμμετοχή του προέδρου του ΔΗΚΟ σε δικηγορικό γραφείο.
• συνεχίζει να αποπροσανατολίζει και να ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση που με αποφάσεις της εξέδιδε διαβατήρια, είναι το ίδιο πράγμα με δικηγορικά γραφεία που υπέβαλλαν αιτήσεις.
• συνεχίζει τις απειλές σε μια προσπάθεια να μας εκφοβίσουν για να αποσύρουμε την απαίτηση μας για έλεγχο των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή.
Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη.
Επιμένουμε στη διαφάνεια και στην κάθαρση.
Επιμένουμε να δοθούν αντίγραφα των φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή αλλιώς το ΔΗΚΟ δεν θα ψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.
Μόνο έτσι θα λάμψει η αλήθεια.»

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News