Δημόσιο αγαθό ή μόνο για όσους πληρώνουν έξτρα;

Φωτογραφία αρχείου

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, έθεσε χθες το πιο σημαντικό ίσως δίλημμα το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες τον Φεβρουάριο σε σχέση με τα θέματα της Παιδείας.

Αναφερόμενος στις εξετάσεις τετραμήνων που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία, καθώς και στο γεγονός ότι τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία αποκτούν πλεονέκτημα επειδή δεν είναι υποχρεωμένα να αναλώσουν χρόνο στις πιο πάνω εξετάσεις και ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν καλύτερα την ύλη του κάθε μαθήματος, ο Π. Προδρόμου δήλωσε κυνικά ότι: «Ναι, αλλά εκεί πληρώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις τετραμήνων καθιερώθηκαν επί της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, με πρόεδρο του Συναγερμού τον Αβέρωφ Νεοφύτου και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που πήρε τη σχετική απόφαση τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήταν μια πολιτική απόφαση η οποία -με βάση τα όσα παραδέχθηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου- στοχεύει στο να τεθούν εμπόδια στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα δημόσια σχολεία, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα τα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία. Δηλαδή πήραν μια απόφαση για να τιμωρήσουν όσους φοιτούν στα δημόσια σχολεία, είτε λόγω επιλογής είτε λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, επιβραβεύοντας την ίδια ώρα όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν έξτρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα θύματα αυτής της απόφασης είναι η νέα γενιά!

Με τον ίδιο τρόπο -και πάντα με τη σφραγίδα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη– λήφθηκαν και όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις για την Παιδεία κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο μετατράπηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε αυτοτελώς εργαζόμενους, με τον ίδιο τρόπο γίνεται μπάχαλο κάθε χρόνο στα δημόσια σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τον ίδιο τρόπο εμπνεύστηκαν την πολιτική των κουπονιών για να διοχετεύσουν τα 12 εκατ. ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αντί της δημιουργίας υποδομών για δημόσια σχολεία κτλ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: Θεωρούμε την Εκπαίδευση ένα αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλες τις νέες και όλους τους νέους της Κύπρου. «Θέλουμε μια ποιοτική εκπαίδευση για όλους και όλες και όχι για τους λίγους. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα συμβαδίζει με τα πιο προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και του κόσμου, με στόχο να καταστεί σε βάθος χρόνου ένα σύστημα πρότυπο. Ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, με τη δημιουργική και αρμονική συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων αλλά και των θεσμικά εμπλεκόμενων μερών».

Στο δίλημμα το οποίο έθεσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, λοιπόν, εμείς απαντούμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή μας για τις προεδρικές εκλογές είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ας αναλογιστεί ο καθένας ποιο είναι το όραμά του για τα παιδιά μας και ας κάνει την επιλογή του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.