Δημόσιο: Ένας στους δύο είναι έκτακτος και ωρομίσθιος

Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Ένας στους δύο στο δημόσιο είναι έκτακτος και ωρομίσθιος, που εκτελεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους, αλλά έχει μειωμένα ωφελήματα.  

Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα από τους 53.337 εργαζομένους στο δημόσιο μόνο 26.689 είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι έκτακτοι (18.247) και ωρομίσθιοι (8.401). Όπως αναφέρεται μάλιστα σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο η απασχόληση στην κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 687 άτομα (1,3%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αφού το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε περαιτέρω κατά 1.026 άτομα (-3,7%), από 27.715 σε 26.689 άτομα, ενώ το έκτακτο προσωπικό αυξήθηκε κατά 1.773 άτομα (+10,8%), από 16.474 σε 18.247 άτομα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια (από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2021) η απασχόληση στην κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 873 άτομα, αφού οι μόνιμοι μειώθηκαν κατά 7.444 άτομα, ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 9.336 άτομα. Επίσης, οι ωρομίσθιοι μειώθηκαν κατά 1.019 άτομα.

Η ανατροπή στα εργασιακά ξεκίνησε το 2013, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Οι πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι η αντικατάσταση των μόνιμων με έκτακτους, η αγορά υπηρεσιών και η προώθηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης που οδηγούν στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (5,3%) και στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας (0,2%), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίθετα, προστίθεται, σημειώθηκε μείωση στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (-0,1%).

Όπως επισημαίνεται, στο μόνιμο προσωπικό σημειώθηκε μείωση και στις τρεις κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη να παρουσιάζουν ισότιμα το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας και το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (-3,9%). Αντιθέτως, προστίθεται, στο έκτακτο προσωπικό σημειώθηκε αύξηση και στις τρεις κατηγορίες με το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη (24,9%).

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν επανειλημμένα τον τερματισμό της πολιτικής της αγοράς υπηρεσιών, καθώς και των μεθόδων που οδηγούν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Παρά ταύτα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει δογματικά στην πολιτική της.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy