Δημοσιογραφία, ΜΜΕ, διαφθορά και διαπλοκή


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Γιώργου Φράγκου*

Η διαφθορά στην κοινωνικο-οικονοµική δραστηριότητα, στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, εντοπίζεται περισσότερο στα όσα δεν βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, παρά στα όσα δηµοσιεύονται.

Πασιφανώς υπάρχει διαπλοκή µεταξύ ανώτατων ταγών της πολιτικής ηγεσίας και του ανώτατου κλήρου. Πρέπει όµως τα πράγµατα να φτάσουν στο απροχώρητο για να δει κάτι το φως της δηµοσιότητας. Και συνήθως βλέπει το φως της δηµοσιότητας η κορυφή του παγόβουνου ή ένα µέρος του. Ποτέ ολόκληρο το παγόβουνο.

Πασιφανώς υπάρχει διαπλοκή µεταξύ της οικονοµικής ολιγαρχίας του νησιού και του πολιτικού κόσµου της χώρας. Η γελοία, υποτυπώδης και τυπική θεσµική κατοχύρωση του «Πόθεν έσχες» αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι αυτή η διαπλοκή υπάρχει και είναι εδραιωµένη και ισχυρή διαχρονικά.

Πασιφανώς υπάρχει διαπλοκή µεταξύ του τραπεζικού συστήµατος και του πολιτικού κόσµου. Όλες οι διαδικασίες εξυγίανσης του τραπεζιτικού συστήµατος, που υιοθετήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρξαν αναποτελεσµατικές. Τυχαίο; Ασφαλέστατα όχι.

Οι σχέσεις του δηµοσίου τοµέα µε τον απλό, µέσο, καθηµερινό πολίτη είναι δίκαιες, ισοµερείς, αδιάφθορες; Ασφαλέστατα όχι. Υπάρχουν πολίτες που είναι «πιο ίσοι» από όλους τους υπόλοιπους πολίτες έναντι του δηµοσίου τοµέα. Έτσι απλά για να θυµηθούµε τον Όργουελ.

Όλα τα πιο πάνω φαινόµενα δεν είναι άγνωστα στην κοινή γνώµη που τα βιώνει στο πετσί της, ούτε στα ΜΜΕ και στους δηµοσιογράφους που έρχονται αντιµέτωποι µε αυτά καθηµερινά. Υπάρχουν εµπόδια και αλληλοεξαρτήσεις για να µη φωτίζονται όσο πρέπει τα φαινόµενα διαπλοκής και διαφθοράς στον τόπο µας. Οι λέξεις-κλειδιά είναι «βιοπορισµός» για τους δηµοσιογράφους και «βιωσιµότητα» για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Ο δηµοσιογράφος οφείλει να είναι «ευέλικτος» και «προσαρµοστικός» για να πάρει ένα µισθό στο τέλος του µήνα στο σπίτι του. Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης ΜΜΕ οφείλει να είναι «προσεκτικός» και «ευαίσθητος» διότι χωρίς τη διαφηµιστική πίτα των µεγάλων οικονοµικών συγκροτηµάτων, των τραπεζών και του δηµοσίου τοµέα το µέλλον της επιχείρησής του θα είναι µάλλον αβέβαιο.

Βεβαίως, όλο αυτό το γκρίζο τοπίο που µόλις προδιέγραψα δεν είναι στατικό και στάσιµο. Μάχες δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται, άλλες κερδίζονται, άλλες χάνονται, αλλά ο αγώνας δεν σταµατά ποτέ. Το διαδίκτυο, τα Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης, διεθνή ΜΜΕ, αλλά και δηµοσιογραφικές οµοσπονδίες και άλλοι συναφείς οργανισµοί είναι βασικοί σύµµαχοι και υποστηρικτές των εγχώριων ΜΜΕ και των εγχώριων δηµοσιογράφων σ’ αυτή την τιτάνια και αέναη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που δεν σταµάτησε και δεν θα σταµατήσει ποτέ, όσα εµπόδια κι αν παρεµβληθούν.

Σ’ αυτή την προσπάθεια ήλθε το τελευταίο διάστηµα αρωγός και το Ινστιτούτο ΜΜΕ της Σουηδίας Fojo, το οποίο και ευχαριστούµε θερµά για τη στήριξη και τη συµβολή του για ολοένα και πιο ποιοτική, ολοένα και πιο διερευνητική, πιο διεκδικητική και αποτελεσµατική δηµοσιογραφία στην Κύπρο. Το πρόγραµµα που υλοποιούµε οι δύο Ενώσεις Ε/κ και Τ/κ δηµοσιογράφων µε την καθοδήγηση του Fojo έχει όλα τα εχέγγυα να πετύχει και να µας δώσει σηµαντικά εφόδια για το παρόν, αλλά και τους µελλοντικούς αγώνες που έχουµε να δώσουµε.

Οµιλία στα πλαίσια του προγράµµατος του σουηδικού Ινστιτούτου FOJO για Ε/κ και Τ/κ δηµοσιογράφους

*Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.