Δημόσιος διάλογος για αξιοποίηση του πρώην ΚΕΝ Γεροσκήπου

Δημόσιο διάλογο με φορείς, δημότες και ενεργούς πολίτες, προκειμένου να εμπλουτίσει τη δεξαμενή σκέψεων απόψεων εισηγήσεων όσον αφορά την αξιοποίηση του χώρου του Παλιού Μεταξουργείου πρώην ΚΕΝ Πάφου, εγκαινίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου, σύμφωνα με τον δημαρχεύοντα Κυριάκο Χατζηβασίλη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηβασίλης ανέφερε πως είναι γεγονός ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν ακουστεί αρκετές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και απόψεις τις οποίες θα λάβει σοβαρά υπόψη το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου, ούτως ώστε να ληφθεί το κατά δυνατόν η πιο σωστή απόφαση όσον αφορά όσον αφορά το μέλλον του συγκεκριμένου κτιρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασίλης, γενικά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι εστίασαν στην ιστορικότητα και την αξία του συγκεκριμένου χώρου και επίσης στην ανάγκη για μια βιώσιμη αξιοποίηση.

Με την εκδήλωση αυτή, εγκαινιάστηκε και επίσημα ένας δημόσιος διάλογος για τη συζήτηση τρόπων αξιοποίησης του χώρου, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν και οι κοινότητες που θα απαρτίζουν μελλοντικά τον Δήμο Ανατολικής Πάφου, όπως αναφέρθηκε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ο Νίκος Παλιός, Λειτουργός Πολιτιστικών Θεμάτων & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Γεροσκήπου, ανέφερε πως παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την οριστικοποίηση του σχεδιασμού του πιο πάνω χώρου είναι το πολεοδομικό καθεστώς.

Η πλήρης αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πολεοδομικών όρων δόμησης και κάλυψης που ισχύουν στο τεμάχιο, πέραν από οικονομικά ανέφικτη, θα είναι καταστροφική (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά).

Η αυθεντικότητά του Μεταξουργείου ως βιομηχανικού χώρου έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της απώλειας του εξοπλισμού του, αλλά και καταστροφής/αφαίρεσης αρχιτεκτονικών μερών του (όπως π.χ. του τεράστιου φουγάρου, που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του εργοστασίου), αναφέρει. Το γεγονός αυτό, φυσικά, επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της πρότασης για χρήση, σημειώνει.

Επίσης υπόψη συνέχισε πρέπει να ληφθούν οι τοπικές ανάγκες και οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Γεροσκήπου θα υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια συγκεκριμένη πρόταση (ως βάση συζήτησης), που θα προβλέπει την αξιοποίηση, με βιώσιμο τρόπο, του κτιριακού αποθέματος του Παλιού Μεταξουργείου (συγκρότημα μεικτών χρήσεων).

Η πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης την ενεργοποίηση του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Γεροσκήπου. Επιπρόσθετα, ο υπαίθριος χώρος θα αποτελεί οργανικό μέρος του κτιριακού συμπλέγματος, ενώ, με την καθαίρεση των περιφράξεων, θα συνδέει και τον χώρο με την ευρύτερη περιοχή και την Πλατεία Γεροσκήπου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.