• Ο Δημόσιος Κήπος της Πάφου, οι έριδες, οι εμμονές και τα πισωγυρίσματα της οικείας Μητρόπολης

Του Γιάννη Κακαρή

• Το ενδεχόμενο ανέγερσης, στον συγκεκριμένο χώρο, ενός κτιρίου τέτοιας δυναμικής κλίμακας, με τεράστιο όγκο και ύψος, θα προκαλέσει σοβαρή ρήξη στον πολεοδομικό ιστό και δεν θα μπορεί να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 έδωσε στην Πάφο την αίγλη της μεγαλούπολης και το εκτόπισμα της πόλης που προχωρά μπροστά. Η Πάφος συμπεριελήφθη στον ευρωπαϊκό χάρτη και σε συνδυασμό με τη μακραίωνη ιστορία της κατέστη ελκυστικός προορισμός. Τα μνημεία της, οι πολιτιστικοί της θησαυροί, οι άνθρωποί της την κάνουν ξεχωριστή και μοναδική.

Όμως οι δημότες της καλούνται να δώσουν μία μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας πίστευαν πως ήταν προ καιρού καθορισμένο. Ο Δημόσιος Κήπος της, το στολίδι της, όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου, αποτελεί μήλον της Έριδος ανάμεσα σε πολίτες και Εκκλησία. Με τους πρώτους να ζητούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, τον εκσυγχρονισμό και την παράδοσή του στο κοινό και την Εκκλησία να θέλει την ανέγερση υπερμεγέθους ναού, γεγονός που πολύ απλά θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής.

Ένα ζήτημα απαντημένο και λυμένο εδώ και αρκετά χρόνια, λοιπόν, έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση. Η επιμονή του οικείου μητροπολίτη για ανέγερση ναού στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου έχει συσπειρώσει τους δημότες, από όλους τους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό το γεγονός. Μαζί τους, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι, σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες από όλη την Κύπρο, οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους με τους δημότες της Πάφου, ζητώντας αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Κήπου της πόλης για τους πολίτες και όχι την ανέγερση υπερμεγέθους ναού.

Αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος την περίοδο που ήταν μητροπολίτης, επιχειρεί να το κάνει ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Πάφου, Γεώργιος, αφού επαναφέρει το θέμα της ανέγερσης ναού στον Δημόσιο Κήπο, εκτιμώντας ότι οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί και μπορεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Τοπικής Αρχής.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου την Πέμπτη 21/3 και η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Παρ’ όλ’ αυτά, μερικές μέρες μετά, η ΕΔΕΚ επανέφερε το θέμα ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το αίτημα της Μητρόπολης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και στελεχών της, δεδομένης της συνάντησης που είχε η ΕΔΕΚ Πάφου με τον μητροπολίτη Γεώργιο. Έτσι το θέμα θα ξανασυζητηθεί αύριο Δευτέρα η ώρα 18:00 κατά την τακτική συνεδρία του Συμβουλίου. Στο μεταξύ, η δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ ζήτησε από τον δήμαρχο όπως καλέσει στη συνεδρία και τον μητροπολίτη για να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα.

Ως εκ τούτου, δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Δημόσιου Κήπου από το να καλέσει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο «την ώρα που θα συνεδριάζει (και πάλι) το Δημοτικό Συμβούλιο».

Σε ανακοίνωσή της η Ομάδα καλεί τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή για αποτροπή των όποιων υπόγειων και αλλότριων διαβουλεύσεων διενεργούνται και επισημαίνει ότι «η ανέγερση ναού ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου εκτός από μικρό αναψυκτήριο με παιδική χαρά, όπως προνοεί το Τοπικό Σχέδιο στον Δημόσιο Κήπο, είναι εγκληματική και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Πάφου και του μοναδικού παραδοσιακού αστικού πάρκου της πόλης μας».

Επιπρόσθετα, καλεί τον Δήμο και τη Μητρόπολη Πάφου να αποταθούν στα αρμόδια τμήματα, το ΕΤΕΚ και άλλες επιστημονικές οργανώσεις, που έχουν ήδη δηλώσει την προθυμία τους να προσφέρουν τις γνώσεις τους προς το σκοπό αυτό, ώστε να εξευρεθεί λύση για εναλλακτική χωροθέτηση μητροπολιτικού ναού σε χώρο εκτός του Δημοσίου Κήπου. Επιπρόσθετα, αναμένουν από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Μητρόπολη Πάφου να προχωρήσουν στην εξαγγελθείσα ανταλλαγή του Δημόσιου Κήπου με άλλη κρατική γη, ώστε ο Δημόσιος Κήπος να περάσει στην κυριότητα του κράτους και η διαχείρισή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φορείς, κόμματα και οργανώσεις έχουν ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του κήπου. Μεταξύ αυτών και το Τμηματικό Συμβούλιο Ειρήνης Πάφου, το οποίο εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την επαναφορά του αιτήματος για ανέγερση μητροπολιτικού ναού στον Δημόσιο Κήπο, ενώ στηρίζει την ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου.

Τη διαφωνία του στην ανέγερση καθεδρικού ναού κατέθεσε και το Δ.Σ. της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, καθώς και εκατοντάδες πολίτες -ανώνυμοι και επώνυμοι.

Επιστροφή στον Μεσαίωνα
Σε αντιδιαδήλωση καλούν άλλοι κύκλοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανέγερσης του ναού υπό το όνομα «Ομάδα Πρωτοβουλίας Ανέγερσης Ναού και πραγματικού εξωραϊσμού του κήπου». Σε κάλεσμά τους υπό τον τίτλο «Έλληνα Χριστιανέ Ορθόδοξε πολίτη της Πάφου» αναφέρουν ότι «η Εκκλησία ήταν και θα είναι ο στυλοβάτης των αγώνων μας για σωτηρία της πατρίδας μας από τον αφανισμό», σημειώνοντας ότι η ανέγερση του ναού «στον εγκαταλελειμμένο κήπο, ο οποίος ανήκει αποκλειστικά στη Μητρόπολη Πάφου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σωτηρία μας και τη σωτηρία του ίδιου του κήπου».
Γι΄ αυτό καλούν τον κόσμο να κατέλθει σε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο, την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να δείξει την αγάπη του «προς όσους κινούνται με έπαρση και περιφρόνηση προς την Εκκλησία και ταυτόχρονα να εκφράσει την επιθυμία του να επιτραπεί η ανέγερση του ναού».

 

Η χωροθέτηση του ναού δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις επιστημονικών κλάδων, οι οποίοι σημειώνουν ότι η χωροθέτηση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά, καθώς προκαλεί σοβαρή ρήξη στον πολεοδομικό ιστό.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του κράτους, το ΕΤΕΚ, «δηλώνει ευθαρσώς πως δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης ενός τέτοιου σεναρίου, το οποίο θα πρέπει άμεσα να απορριφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου». Η ώθηση που δόθηκε στο αστικό κέντρο μέσω του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας και των έργων που υλοποιήθηκαν, σημειώνει, πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί και να ενισχυθεί με πρόσθετες χρήσεις και σχεδιασμούς που να αποδίδουν την πόλη στους πολίτες της, ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του κέντρου και αναδεικνύοντας τον δημοτικό κήπο ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αναφέρει ότι ο Δημόσιος Κήπος Πάφου είναι αναπόσπαστο μέρος του ιστορικού κέντρου της Πάφου, ο οποίος διαχρονικά αποτέλεσε ένα σημαντικό χώρο κοινωνικής συνάθροισης και πολιτιστικής δραστηριότητας. «Το ενδεχόμενο ανέγερσης, στον συγκεκριμένο χώρο, ενός κτιρίου τέτοιας δυναμικής κλίμακας, με τεράστιο όγκο και ύψος, θα προκαλέσει σοβαρή ρήξη στον πολεοδομικό ιστό και δεν θα μπορεί να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον. Η χωροθέτηση αυτής της κλίμακας κτιρίου στον Δημόσιο Κήπο δεν παραβιάζει μόνο βασικές αρχές αστικού σχεδιασμού, αλλά ούτε μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι αντίθετος στην ανέγερση καθεδρικού ναού στην πόλη της Πάφου, με την προϋπόθεση ότι η χωροθέτησή του θα πρέπει να γίνει βάσει επιστημονικών, αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.

 

Καθεδρικός… ως αρμόζει
Σε δημόσιες δηλώσεις του ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος επεσήμανε ότι δεν είναι δημόσιος ο κήπος αλλά ιδιοκτησία της Μητρόπολης. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ζητά τη θετική τοποθέτηση του δήμου, ώστε να απευθυνθεί η Μητρόπολη στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων για να δοθεί παρέκκλιση. Τα σχέδια, είπε, θα μπορούν να επεξεργαστούν από την Πολεοδομία του Δήμου, η οποία θα κάνει προτάσεις και εισηγήσεις για τον όγκο και το ύψος που πρέπει να έχει ο ναός. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης, η έκταση του κήπου είναι 14.382 τ.μ., από τα οποία ζητούν περίπου τα 700 τ.μ., αλλά δεν έχει πρόβλημα να κατέβει μέχρι τα 650 τ.μ.
Ο κ. Γεώργιος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να χτίσει έναν οποιοδήποτε ναό, αλλά έναν καθεδρικό ναό, ο οποίος να μην απέχει πολύ από τη Μητρόπολη και το μέγεθός του να είναι αρκετό, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της Εκκλησίας.

Ανέγερση ναού αλλά όχι εντός του Δημόσιου Κήπου
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σύνολα που εναντιώνονται στην ανέγερση του ναού στον Δημόσιο Κήπο αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ιεράς Μητρόπολης να επιθυμεί την ανέγερση καθεδρικού ναού σε οποιοδήποτε χώρο, όμως σε καμία περίπτωση συναινούν στην ανέγερσή του εντός του Δημόσιου Κήπου.